Reviews Whiskyfolk som är vana vid ekfatstoner har ett extra gott öga till rom från de forna brittiska kolonierna. Där använder man gärna pot stills och räds inte rejält ekpåslag. Syftet är att få fram dundrande smaker. Som destillerierna på Barbados just är kända för, ön som betraktas som romdryckens födelseplats.
The Real McCoy är en 12-årig rom som kokats ihop av kultdestilleriet Foursquare på melass i en kolonnpanna med vidhängande pot still. Det doftar av syrad frukt med askorbinstickig udd som backas upp undertill av mineraler och hallonsoda. Centralt rundare skumgodis.
Smaken är lugn med syrlig citrus och kanderad frukt. Romen har en oljig kropp med en rökelsepuff mot slutet. Lång skalbesk ren eftersmak av färsk tobak som stannar i tablettaskljuv sötma.
En ”vanlig” rom med karaktär. Faktiskt typisk för ön som helhet. Barbados levererar alltid upplevelser. Och det här är en rätt snäll variant av mytiska mästardestilleriet Foursquare. Barbados-markören är det där rökiga stråket. Säkert en förklaring till att whiskyfans gärna fastnar just här.
Du kanske hajar till inför uttrycket Real McCoy som går tillbaka till förbudstiden och spritsmugglingen. Kapten Bill McCoy var så kallad ’rum runner’ som köpte rom i Karibien och sedan sålde på öppet hav till smugglarna utanför USA:s ostkust.
McCoy var en betrodd leverantör man kunde lita på, han spädde aldrig ut spriten så det var verkligen ”äkta vara” vilket ju uttrycket än i dag står för.
Mount Gay är en annan respekterad kändis från ön. Därifrån har Folke Andersson hämtat sitt romfat utgivet i nya serien La Part des Anges som förstås är en omskrivning på franska av den gamla whiskyserien Part nan Angelen, latin för ”änglarnas andel”, vilket avdunstningen från faten kallas runt om i spritvärlden.
Här har vi en 20-årig melass-rom kokad år 2000 i en kombo av pot still och kolonnpanna. Det luktar demarara-socker med avgaskänningar och tjock ricinolja. Syltlök samt röd frukt rullar ut en simmig rik arom, mitt i aprikoskärnor. Attraktiv bred bouquet i flera lager, bravo!
Smaken är förvånande rund och mild. Aprikoskräm och paranöt tar på torrare ektoner ihop med Läkerol-mint. Samtidigt är smaken kumquats-pigg och fräsch.
Eken kommer ikapp i eftersmaken som smörig med bakade toner av vetebulle. Aprikosnektar gör det gott. Det finns en fetaktig tomteblosssvavlig rökton i basen som är väldigt spännande.
Naturlig fatstyrka på 46,2% inbjuder till vattning. Vatten triggar eken som bygger på med mer fetma och samtidigt livligare uttryck. Doften spricker upp med blommighet samt lite salmiak och bakpulver. Mitt i simmig sockerlag, på djupet böckling (!).
Smaken är längre och fetare. Torkade aprikoser plus nektar. Halvvägs kittlande aromatisk ek. mot slutet eteriska whiskytoner inklusive lakrits. Tjock avslutning med smörkräm och sandelträ. Salmiak i botten liknande salta Svarta Katten, under nektarsötma.

Det är ju lite kul att den här avgaskänningen som framförallt Foursquare förknippas med kommer fram tydligare i Mount Gay-upplagan men det beror framförallt på fatstyrkan och även långlagringen, eken förstärker rökeffekten.
Just detta destilleri är förstås förebilden som influerat de andra. Mount Gay betraktas som världens äldsta romdestilleri grundat 1703. Historien om hur fatet valts ut är rätt intressant.
Folke Andersson reste till Liverpool för att testa rom-samples. 35 destillerier avverkades under en hel dag. Tre finalister valdes ut, en mix av pot still-rom på melass och agricole-klassad rom på färsk sockerrörsjuice.
Vinnaren blev detta fat som legat i 20 år på fat på Barbados. Tunnan resulterade i 863 flaskor och släpptes på Systembolaget i november. Några finns kvar, skynda att fynda!