fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 9 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Nyheter

Studenternas barrobot blandar 500 olika drinkar

av Henrik Aflodal
29 oktober 2019

Utbytesstudenterna från Indien kom till Örebro för att göra sitt examensarbete i datavetenskap. På plats fick de ett annorlunda uppdrag: att bygga en robot som kan blanda och servera drinkar.

Resultatet, en helautomatiserad barrobot som kan mixa upp till 500 olika drinkar, hittar man i dag på kontorshotellet myOffice relaxavdelning. Det var också företaget som gav studenterna i uppdrag att bygga en robot som kan servera drinkar.

– Projektet vi fick var en utmaning, men samtidigt väldigt roligt, säger Balu Prashanth Ravichandran från Sastra Deemed University, som gjorde sitt examensarbete tillsammans med studiekamraten Yogesh Kumar Jagadeesan.

Hela processen, från att roboten tar ett glas, blandar en drink och lägger i ett sugrör, är automatiserad. Drinkbeställningen görs i en app och kan göras i förväg, till exempel i hissen på vägen upp till relaxavdelningen.

– Vi började med att kartlägga en bartenders jobb och vår idé var att eliminera väntetiderna. Tanken är att drinken du har beställt redan är serverad vid din ankomst, och roboten kan även övervakas med en kamera, säger Balu.

Utbytesstudenterna Yogesh Kumar Jagadeesan och Balu Prashanth Ravichandran med sin barrobot.

Studenterna fick en budget på 10 000 kronor för sitt examensarbete. Kostnaden för barroboten landade till slut på 8 000 kronor.

– Jag är mest nöjd med hur vi löste delen med isbitarna. Drinkarna serveras med is-stenar som håller kyla utan att vattna ur smaken. Den lösningen uppskattade myOffice också, säger Balu.

En annan teknisk lösning som studenterna är extra nöjda med är att ingen information om drinkbeställningar lagras. Inte ens i molnet, vilket förhindrar obehörig användning av roboten.
– Så fort en beställning är bearbetad försvinner all information om den, förklarar Balu.

Finns det några delar som kan vidareutvecklas?
– Ja, det tar till exempel åtta minuter för roboten att förbereda en drink och den tiden kan kortas ner.

Tony Oscarsson, VD och grundare av myOffice, är också nöjd med projektets resultat.
– Det var en rolig idé eftersom vi har en bar på vår relaxavdelning och där tyckte vi att det kunde passa bra med en barrobot, säger han.

BILD

Utbytesstudenterna Yogesh Kumar Jagadeesan och Balu Prashanth Ravichandran med sin barrobot.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.