DET ÄR DAGS för whisky- och rom-festival i Puttgarden. BorderShops populära dryckesmässa dit svenskar och danskar vallfärdar för att prova nyheter och handla ädla destillat.
Många lockas av den lägre spritskatten i Tyskland som gör att man kan spara en slant när eftertraktade buteljer inhandlas.
Men utbudet är förstås huvudattraktionen. Att få testa whisky- och romsorter som är svårfunna på hemmaplan. För varje år lockar spritmässan fler besökare.
Det fina är ju att man till skillnad från svenska mässor kan köpa med sig favoritflaskan hem direkt, påpekar Martin Olsen, Category Manager Beverage/Spirit & Catering på Scandlines som äger BorderShop:
– Man ska åka till Whisky & Rom Festival för att det är en helt unik upplevelse på ett unikt ställe. Här kan man prova ett brett utbud av whisky och rom som inte finns någon annanstans. Och priserna är ju också så låga.
Här står upplevelsen i centrum. Folk kommer för att prova kvalitetssprit och är nyfikna på att lära sig mer om destillaten. Det första man möts av i entrén är en välkomst-dram. I år Aberlours omtyckta 12-åring. Här i Sverige går whiskyn som en raket och tog sig ifjol in på Systembolagets topp-20.
Singelmalten andas lyx med rund simmig sötma av äpple och päronpastiller. Tablettaskmumsig smak a la tutti frutti. Prislappen i både Tyskland och Sverige säger 439 kr, men på BorderShop får man förstås 100 cl istället för 70 cl – och det gör all skillnad!
I inträdet ingår också workshops och provningar. Biljetten ska bokas en halvtimme innan provning/masterklass börjar. Det är bara att visa upp en giltig entrébiljett till festivalen för att kvittera ut masterklass-passet.
Max två biljetter per person, enligt principen först-till-kvarn. Föredragen hålls självfallet på engelska för att tyskar, danskar och svenskar ska kunna delta, förklarar Martin Olsen:
– Det bjuds på ett fyrverkeri av smakprover i alla montrar men det är våra masterklasser folk kommer ihåg. Vi satsar på små grupper som tillåter interaktion med provningsledaren. 6-8 destillat testas och ingår i entrébiljetten. Så ta chansen att sitta med och insupa kunskap samt njuta av dryckerna!
Festivalen arrangeras för fjortonde gången sedan starten. Från början var det ett informellt lördagsarrangemang med besökare från trakten. Nu kör man i dagarna tre – från fredag till söndag – med folk från whisky- och romhusen närvarande.
Det stora vägvalet under mässdagen är hur många masterklasser man ska delta i. Man hinner med 3-4 sessioner under en dag men missar förstås mycket av det som erbjuds i montrarna.
Å andra sidan väljer de rutinerade återkommande mässbesökarna att stanna två dagar för att verkligen hinna med allt man vill göra.
Bushmills är det irländska maltwhiskydestilleriet framför andra. Martin Juréhn håller en masterklass med fokus på irländsk whiskeyhistoria där Bushmills spelar en viktig roll.
Hela rangen finns med på mässan inklusive travel retail-specialarna i Steamship-serien lagrade på tre olika fattyper – bourbon barrels, oloroso sherry, portvinsfat. Den whiskey som sticker ut mest är Bushmills 16 och 21 år, menar Martin Juréhn:
– Det blir ju allt ovanligare med långlagrad maltwhisky. 16-åringen är lite större i smaken och har en oljigare fetare munkänsla samt hänger kvar längre än övriga sorter. 21:an är förstås mer komplex och vinös i stilen. En elegant whisky med en lång härlig sötma!
Martin Juréhn har jobbat som Nordic Brand Ambassador för Bushmills de senaste 4 åren och uppskattar formatet med en mässa i en whiskyshop. Där besökarna kan smaka på whiskyn i montrarna, ta en flaska och gå och betala för den direkt.
– Instant gratification för besökaren! För oss som jobbar för whiskymärkena är det naturligtvis roligare när man också får sälja en flaska av något man själv gillar.
Just möjligheten att köpa det man just provat är det bästa med en expo som sker i en spritbutik. Det skiljer BorderShops festival från de mässor som arrangeras i vanliga mässlokaler i Sverige och Danmark.
Denna service, ihop med själva mötet med konsument, gör konceptet starkt, menar Martin Nordström som är Brand Ambassador för Bruichladdich:
– Masterklass-upplevelsen är en fantastisk möjlighet att låta sig guidas genom ett destilleris historia och samtidigt få smaka på unika whiskys och testa nyheter ihop med en expert. Får man veta varifrån en whisky kommer och hur den görs kommer den att smaka mer och godare!
Med sig till Puttgarden har Martin Nordström hela den breda katalog av stilar Islay-destilleriet förfogar över. Från orökta varianter till röktunga Port Charlotte samt ännu rökigare Octomore där tre nya utgåvor serveras, från 13.1 till 13.3.
Och på romsidan har man Mount Gay, världens äldsta kommersiella rom-destilleri. Såklart hemmahörande på Barbados som pekas ut som romtraditionens födelseplats. Till festivalen kommer en rom lagrad på madeira-fat.
Mer rom bjuder danska 1423 World Class Spirits på. Jesper Winther Jensen håller en masterklass med rommärkena English Harbour, och firmans egna romhus Patridom som görs i Dominikanska Republiken. Härifrån kommer tre exklusiva XO-varianter som lagrats 12-15 år på ekfat.
– Den sista tiden har destillaten slutlagrats på Islay-fat respektive cognac- och oloroso sherry-fat här hemma i Danmark. Utgåvorna är limiterade, från 900 till 1200 flaskor.
English Harbour har buteljerat 5/10-årig rom från Antigua där man hållit på med rom i över 300 år, förklarar Jesper Winther Jensen:
– 5-åringen doftar körsbär med en liten rökton och smakar kokos med inslag av kanel. Väldigt god. 10-åringen, som också innehåller äldre rom, är nästan whiskylik till karaktären med brända toner och citrus samt tropisk frukt med kaffe i eftersmaken. Väldigt minnesvärd.
Mässan är stor men med en närhet som förvånar förstagångsbesökaren. Man blir väl omhändertagen. Tjugotalet utställare får plats som representerar hundratalet varumärken och drygt 700 flaskor serveras!
Något som talar för att ägna minst två dagar åt upplevelsen. Det kan ta lite tid att smaka sig fram till de bästa flaskköpen.
En titt i årets utställarkatalog är spännande. Det stora dragplåstret är en 25-åring från The Balvenie, Glenfiddichs systerdestilleri. Det handlar om whiskymakare David Stewarts ’rare marriages’.
Mannen som jobbat med whisky i över 60 år och nu drar sig tillbaka för att överlämna blending-sysslan till Kelsey McKechnie. Som namnet antyder handlar det om ovanliga, gamla fat som David Stewart handplockat och låtit gifta samman.
Whiskyn har den där honungstonen man förknippar med destilleriet men åldern broderar ut och fördjupar temat. Här finns en sorts söt rökighet påminnande om rostade marshmallows, äppelkaka med kanel och en ocean av citrusfrukt som kanderade apelsinskal.
Whiskyn har plockats ur sherryfat av europeisk ek och amerikanska bourbon barrels. Flaskan som kom 2021 är slutsåld på de flesta marknader. Auktionspriserna närmar sig 7000 SEK så att hitta ett exemplar på hyllan är såklart en ynnest.
På romsidan sticker Plantation ut. Det handlar om rom från Jamaica nedlagd år 2007. De 28 tunnorna låg på destilleriet Clarendon i 13 år innan överskeppning skedde till franska Cognac för ytterligare några års lagring i mildare klimat. Sammanlagt 17 år på fat vilket i romsammanhang är respektingivande.
Det här är en intensiv rom i tropisk stil med smak av bananchips och guava och apelsinskal. Det häftiga är att rostade röktoner växer till i eftersmaken med kanel och lakrits.
Kokad i stora pot stills på 20 000 liter i ett av de modernaste destillerierna på ön från 1949. Vi pratar Wedderburn-klassad rom med ett esterinnehåll på 337 gr/hlaa. Mycket smak för pengarna alltså!
Highland Park är ett omsusat destilleri på Orkney, ön norr om skotska fastlandet som en gång var ett vikingatillhåll. Destilleriet med anor från slutet av 1700-talet har fortfarande igång sin egen golvmältning.
Den exklusiva tappningen Triskelion har att göra med siffran tre. För det är tre olika master blenders som varit involverade i framtagningen av utgåvan.
Gordon Motion, Max McFarlane och John Ramsay gick tillsammans in i lagerhuset och valde ut fat från gångna tider. Man hittade 1st fill sherry butts av både europeisk och amerikansk ek samt barrels och hogshead-fat.
Att sippa på en sådan här whisky tar tid. Apelsinestrar och tunga sultana-russin möter torkad aprikos och honung. Och såklart aromatisk torvrök. Maltkornet röks rätt hårt därute på ön men blandas sedan ut med orökt maltkorn. Rökstrimman finns kvar och överlever i refill-faten.
Prova att droppa i lite vatten. Då lever smakerna upp med tropiska estrar och cigarrök och struttande estrar i en torvröksöt avslutning. Whiskyn släpptes 2020 och är numera slutsåld överallt, så passa på att plocka upp en flaska om du gillar den.
Men då måste man ta sig till BorderShop Puttgarden, som ursprungligen var ett gammalt flytande shoppingscenter. Den som varit där vet att det är lätt att gå vilse på handelsbåten. Däck 0-3 i varuhuset är nämligen fullt av öl, vin och sprit. Festivalen utspelar sig på däck 5-6.
Till Puttgarden tar man sig enklast med bil och färja från danska Rødby, köp 1-dagsbiljett. Flera bussbolag anordnar resor också. En dagsbiljett på festivalen kostar 13 EUR/100 DKK, vilket motsvarar ca 140 SEK. Festivalledningen rekommenderar förköp av biljett för att vara säker på att komma in.
Öppettider Whisky & Rom Festival
• Fredag 4 nov kl 13-19
• Lördag 5 nov kl 10-17
• Söndag 6 nov kl 10-15