fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

“Bättre dunder-rom finns inte!”

Årgång 2010 av jamaicanska Hampden Estate

av Henrik Aflodal
27 oktober 2021

 Reviews    Hampden Estate är kanske det mest spännande destilleriet i romvärlden. Den engelska skolan borgar för ett kraftfullt ester-rikt destillat.

Självklart kokat i traditionella ’pot stills’ som med whiskyn i UK. Fast på Jamaica i ålderdomlig utrustning. Jamaicanerna verkar sky all utveckling och modernitet.

Till del beror det på ekonomiska förutsättningar. I ett fattigt land är det inte självklart att uppdatera utrustningen och satsa på nymodigheter. Man gör som man alltid gjort tills grejorna faller sönder. Och då lappas och lagas det.

Grejen med Hampden Estate är att man fortfarande begagnar sig av ’dunder’ som förvaras i ett ’muck-hål’ på bakgården.

Men mest handlar det nog om envisa traditioner. Precis som i Skottland på 1960-talet då förändringens vindar blåste och de gamla stötarna vägrade anpassa sig och ändra på beprövade metoder.

Traditionalisterna hade naturligtvis inte en chans. Gamla destillerier stängdes bryskt ner av de stora bolagen och den befintliga fabriksparken skalades upp och moderniserades genomgående.

En ny tid för whiskyindustrin randades. Romvärlden verkar i jämförelse ha fastnat i sin egen tidskapsel. I karibien står tiden stilla på många håll. Vilket ju är trevligt för den som uppskattar genuina gammaldags smakupplevelser.

Grejen med Hampden Estate är att man fortfarande begagnar sig av ”dunder” som förvaras i ett ”muck-hål”. En grop på baksidan av destilleriet där man dumpas rester från tidigare batcher för att hålla en märklig jäst- och bakteriekultur vid liv.

Som sedan skvimpas i varje ny batch och formar karaktären till något alldeles unikt. Äkta proveniens inom romvärlden. Hampden-rom kan bara göras på just denna plats på jorden.

Det ska erkännas. Som notorisk whiskydrickare är jag känslig för dramatiska kraftfulla smakupplevelser. Det finstilta lågmälda har sin charm men när det smäller och stökar runt i glas och gom blir man lätt engagerad och upprymd. Och på Jamaica vet man hur luttrade drinkare ska tas.

Faten till denna limiterade årgångsrom lades ner 2010 och har passerat det magiska 10-årsstrecket. Det viktiga i sammanhanget är att denna rom tillbringat alla sina dagar i destilleriets lagerhus.

Och 11 år är lång tid under tropiska förhållanden. Däröver brukar man säga att 1 karibiskt år motsvarar 4 år i kylslagna Europa. Som att dricka en +40-årig rom med andra ord… Men så är fattoner inga problem för det esterrika jamaicanska dryckjomet.

Saftig arom av arraksrom och vingummin. Under borstad ek och fragrant sandelträ. Understundom en klar ton av björnbärssylt. Ibland lite komocka (från muckhålet måhända).

Rik och jämn smak som börjar i kanel och bränt socker. Strax ’cane-syrup’ och marshmallows doppade i mörk choklad. Mitt i syrlig tropisk frukt.

Eftersmaken är säregen och smakmässigt unik. I förgrunden rostat fullkornsbröd med inslag av ryvita-knäcke. Men mest fallfrukt med drag av rutten mango som blandas med avgaser typiska för Jamaica-rom.

Muck-hålets dunder alstrar just detta. Tunga mörka estrar med avgaskänningar. Som ihop med många år på fat dras ännu längre ner i mörkret. Men i just denna tappning lever estrarna kvar och balanserar det svåra på ett helt fenomenalt sätt.

“Dunder-klassiskt fulländad Jamaica-rom när frukt, ek och avgasinfluenser kommer samman och blir ett! Bättre än så här kan inte muckhålstraditionen sammanfattas.”

Lite vatten gör aromen ännu mer saftig och syltig med tropiska estrar. Som balanseras av torra arraktoner och ännu mer av komockan. Den något söta gödseltonen är nog en påbyggnad på avgas-karaktären. Denna flaska är ju också en mer fyllig sötma än brukligt.

I munnen mer syra som tunnar ut estrarna. Eftersmaken känns aningen avslagen när fylligheten dessförinnan avtar. Men drivet finns fortfarande där. Som helhet är smaken elegantare och kanske lite mer lättdrucken.

Ska du bara ha en rom i år och är en sparsmakare är denna flaska ett gott val. För att vara en Hampden är den väldigt kommersiell och balanserad.

Den klassiska doften är inbjudande och välvillig. Smaken är proffsigt ester-driven. Eftersmaken blir som sagt dunder-klassiskt fulländad när frukt, ek och avgasinfluenser kommer samman och blir ett! Bättre än så här kan inte muckhålstraditionen sammanfattas.

Hampden Estate 2010 LROK Pure Single Jamaican Rum 47%

 95/90p   Doft 23/22, Smak 23/23, Exit 25/23, Balans 24/22   En av de äldsta autentiska utgåvorna från Hampden Estate på Jamaica. Den är nämligen fullagrad i bourbon barrels på plats i Trelawny i 11 år sedan 2010. En vildjäst högester-rom gjord på melass med lång fermentingstid på över 3 veckor vilket mer än en vecka utöver det vanliga. Självklart kokad i pot stills. Märkningen LROK står för Light Rum Owen Kelly. En beteckning som inordnas i Wedderburn-kategorin med rom som innehåller 200-400 gram estrar per hektoliter ren alkohol. Ester-tätheten i denna rom är 334,7 g/hLPA. Inget tillsatt socker. Till SE kommer 60 flaskor.  SB-nr 41044, 1388 kr
LÄS MER: Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet
LÄS MER: Klassisk Hampden-rom direkt från muckhålet på Jamaica
LÄS MER: Hampden Estate levererar BIG-TIME med whiskyliknande rom

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.