fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Äldst & Dyrast & Bäst

Bell’s trotjänare levererar över förväntan

av Henrik Aflodal
17 november 2017

Som ende skandinaviske whiskyjournalist bjuds Whiskyspots Henrik Aflodal in att testa Special Releases. Det handlar om årets mest emotsedda whiskysläpp från Diageo, unik ovanlig whisky från utdöda och aktiva destillerier. Här är 2017 års resultat. Vi räknar ner med ett whiskytips per dag och avslutar med Brora och Port Ellen.

Blair Athol borde få svensken att ställa sig i givakt. Pitlochrys luxuöst inramade destilleri är hemvist för blenden Bell’s som var svenskfavorit för 30 år sedan. Spriten är sötaktig och göms gärna i ännu sötare sherryfat för att få någon slags karaktär. Vilket sällan funkar, ställets Flora & Fauna-utgåva är oftast ett sherrydränkt sockerpiller. Häromsistens fick jag tänka om. En vattendroppe skiftade perspektivet radikalt. Plötsligt lättade aromen, sötaktig skir torvrök framträdde! Under äppligt pigg, sherryn drevs ner i djupet. Smaken nyanserades och blev ljusare positiv. Oloroso-badande start ljusnade i druvjos-glimt, sent ånyo smörig ek och lite fenoler. Elegant på ett sätt jag aldrig stött på härifrån. Ovattnad i originalutförande ner mot 80-strecket, den lilla vattendroppen gör all skillnad, plötsligt 90 poäng!

Blair Athol har inte varit med i Special Releases förut. Kanske märkt av Bell’s status. Blenden är väldigt vanlig på hemmaplan i UK, en 8-åring som borde röna större respekt. Fabriken kallades Aldour (efter vattenkällan) i begynnelsen 1798. Stängde ner efter ett tag och återuppstod 1825 under nuvarande namn. 1886 tog Peter Mackenzie över som senare grundade Dufftown Distillery och vars företag köptes 1933 av Arthur Bell & Sons. Året innan tystnade maskineriet och först 1949 kom man på banan igen. Sedan dess har båda malterna kilat stadigt med blenden. Bell’s var whiskyn som vägrade bli uppköpt, stoiskt stod man ensam emot de stora drakarna och stärktes bara av stridens hetta. 1963 skrevs vinsten till 1 miljon pund! Tio år senare tjänar man 4 miljoner samtidigt sprängs drömgränsen 1 miljon nioliterslådor per år. På sex år sexdubblas försäljningen hemma i UK, 1980 är märket störst på hemmamarknaden. Det är nu allt går åt skogen. Whiskyn räcker inte längre till, man behöver mycket mer råsprit. Ett dekret utfärdas att klippa ut hjärtat vid 63,5% istället för kring 70%. Det innebär att man väntar ut svansen betydligt längre och spriten blir därmed såklart oren och finkelförorenad. Men volymerna exploderar, på tio år ökar tillgången på sprit med 300 procent. När den nya spriten slår igenom i blenden lämnar kunderna märket, det smakar ju faan. I juni 1985 köps det upphaussade bolaget av Guinness för ofantliga 370 milj pund för att sedermera fasas in i dagens Diageo.

Jag har ju fått dessa historier från förstahandskällor genom åren och är därför en smula skeptisk till destilleriet vars sprit självklart är återställd och uppsnyggad. Men faktum kvarstår, i glaset har jag aldrig övertygats. 23-åringen i årets Special Releases härrör från 1993, decenniet efter eländet. Självklart tappad på 1st fill sherry butts. Det visar sig vara en klassisk sherry-pava. Av Blair Athols förmodade fumlighet och brist på karaktär märks intet. Snarare är det så att destillatet mjukar upp och adderar till sherrytemat med fräschare estrar. Två decennier på aktiv ek har helt klart fått igång produktionen av rikare estrar i spriten. Vattnad tar sig sötlakrits från faten ut mot slutet, eftersmakens oloroso friskas upp av mintek. Fint levererat av Keith Law, stiligt blending-jobb. Han har förmodligen valt bort de värsta (coolaste) sherry-excesserna för att få det rätta ”lagom” gunget. Det är aldrig lätt att blanda enkom dominanta sherryfat av europeisk ek.

Blair Athol 23 år 1993-2017 58,4%

Review av Henrik Aflodal  Stor rik klassisk sherry-nos, körsbär och russin, sandelträ mjukar upp, bakom fräsch tuggummi-arom. Vattnad saftigare svarta vinbär och sultana-russin, mitt i hallonarom. Med mer vatten ännu rikare, farin och tablettask plus sherry och päronestrar, på djupet sötlakrits.
Sherry-mun tar på gammelestrar och nektar, sent gräs och Amaretto-likör. Halvlång till lång efterklang av oloroso och lite choklad där mintek friskar upp. Med vatten oloroso-saftig käft, strax läder och lite sötlakrits. Längre eftersmak, mer sötlakrits och sherry, efterhand en aning skalbeska. Mer vatten ger längre smak, aromatisk ek driver sherry och nektar framför sig, snart russin och fruktsoda, mot slutet sötlakrits. Lånt halvtorr eftersmak, alltmer eteriskt värmande, sherry gör det gott och mintek friskar upp.

1st Special Rel 5514 flaskor, 1st fill European oak oloroso sherry. SB-nr 40080, 4999 SEK.

91/100p 23 22 23 23

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.