Reviews Benromach är Speyside-destilleriet som är känt för att göra rökwhisky. Och här har man verkligen sänkt ner sin whisky i ett rökfat. Förvisso haltande rök som ju är typiskt för fastlandsdestillerier, men charmigt!
Nosen är oljigt stapplande men munnen översvallande godissöt med rökskrammel. Och whiskyn blir riktigt fastlandsrökig i eftersmaken.
I näsan mild odör av ricinolja och malt, liksom carambole-grön med honung på djupet. Ibland tobaksrök och röksvål.
Fruktsyrup i munnen med sötsyrligt driv, strax torvrök som tar på gummipackning och rökt maltkorn. Tät vingummiseg eftersmak med böckling och jod och metallblank frisk stil!
Vatten bättrar på balanserna i munnen och gör eftersmaken rungande obehaglig med en nedsmutsad sötma. Men vi börjar med doften som blir oljigare och renare med apelsinskal och rökt fisk, centralt färsk tobak – brännvinsaktigt avskalad.
Fruktsyrup och papperslump i munnen, därpå torkad frukt och marmelad. Sent oljig torvrök och rökelse. Lång rökbelamrad eftersmak med fragranta toner av balsaträ och fanér. Rökigheten gör fruktsyrupen i botten skitig = äckligt gott!