Reviews Benromach är Speysides ”rökiga” destilleri. När Gordon & MacPhail blåste nytt liv i den övergivna fabriken i Forres valda man att göra whisky i förkrigsstil med pyrande torvbrasa under maltugnen. Hösten 1998 sattes den första mäsken i det totalrenoverade maltdestilleriet. Maltkornet har ett rökinnehåll på 10-12 ppm fenoler.
Härifrån får vi två lättrökta fatutgåvor varav bara den ena framstår som rökig. 2009 års whiskykok hamnade i flaska år 2020 efter 11 år fördelat på 1st fill bourbon barrels och sherryfat.
Whiskyn är fjärde försöket i firmans cask strength-serie. Totalt 9600 flaskor varav 420 släpps på Systembolaget denna vecka.
Whiskyn stinker mäskhus. Sötaktig odör av burkskinka med druvmustiga toner. Ibland gödsel-jordiga rökaromer. En lagom ung-frodig och typisk Speyside-rökare minsann!
11-åringen smakar sherry med dunster av apelsinkrokant, strax mineraler och gummiband, mot slutet syrlig citruskräm och fenoler. Eftersmaken är lång och värmande med lite skitiga sherrytoner och vingummi samt fetare kokosolja.
Med vatten i glaset rensas aromen upp en smula. Dämpad mäskighet liknande avslagen sockerdricka med fenoler av gammalt läder under.
Smaken är sherrysöt a la torkad frukt. Plötsligt apelsinblom och lemonad med möbelpolish och lakrits som stramar upp det söta. Avslutningen är sötare och mörkare. Knäckigt farinrökig med lakrits. Värme bär länge.
Vattnet vrider till balanserna och ökar intensiteten i både sötma och rökighet. Man känner att det är en Benromach i glaset.
Singelfatet från 2011 är knepigt. Det handlar om en 1st fill sherry hogshead som buteljerades efter ca 9,5 år. Sherrytonerna överskuggar röken som ändå orsakar problem i den orena doften.
Det luktar nämligen skämd sur skinka initialt. Sockerkakstonerna förmår inte kamouflera. Ibland glimtar gödsel-jordiga toner till som förbättrar doftupplevelsen. Med vädring domnar det sura något och sötman tar över mer. Men nej tack.
Smaken är sherry-burkig och kakig med krydda som stiger, mot slutet godare oloroso-syrlig, nästan bitig. Eftersmaken är lång och körsbärssyrlig med torkad frukt under. Demararasockrig och eterisk allt eftersom.
Vatten hjälper föga. Det blir sötare och stinker syltlök och sur socka. Smaken börjar sherry-krämigt – gott! Syra och krydda biter strax ifrån, kumquats dyker upp mot slutet.
Eftersmaken är sherrysyrlig och kärv, svartvinbärskaramell bär. Efteråt oloroso-pustar. Plus för en bättre smakupplevelse men sherryfatet är lite obalanserat.
Alltså ett singelfat utvalt för svenska konsumenter som släpps 23 februari. 314 flaskor finns tillgängliga.