Det finns nästan ingenting som kan berätta historier som dofter. Din ex-partners parfym fastnar i ditt hjärta, doften från granen på jul eller nyklippt gräs på sommaren. För att fokusera på sin egen historia och på de utsökta dofter som en flaska Tanqueray Gin innehåller, lanserar det ginmärket nu en sensorisk barupplevelse under namnet Tanqueray Top Notes. I höst kan alla som vill uppleva konceptet på cocktailbaren Coquetel Social i Stockholm.
Barliv Med sitt noggranna botaniska urval har Tanqueray definierat gin-genren sedan 1830. Nu lanserar Tanqueray Gin ett spännande och innovativt koncept för att presentera sin historia och hantverk.
Tanqueray Top Notes är en sensorisk barupplevelse som syftar till att fokusera på de utsökta aromer och smaker som en flaska Tanqueray Gin erbjuder.
Konceptet har skapats i samarbete med det svenska doftvarumärket Muro Scent och den exklusiva cocktailbaren Coquetel Social i Stockholm.
Med start i oktober kommer Coquetel Socials kunniga bartenders och doftexperter från Muro Scents förvandla tre exklusiva Tanqueray-cocktails till skräddarsydda dofter. Gästerna får bara möjlighet att beställa sina cocktails baserat på vad deras näsa tycker är mest intressant.
Helt praktiskt fungerar det på så sätt att gästerna istället för en klassisk cocktailmeny får doftprover till bordet. Doftproverna placeras under glasklockor och presenteras på en träbricka. När gästerna är redo att beställa lyfter bartendern på glasklockorna så styrs valet 100% av vad näsan föredrar.
Ambitionen har varit att fånga de viktigaste tonerna och aromerna som varje cocktail innehåller, oavsett om det är citrus, vanilj, timjan eller andra örter, kryddor, blommor eller frukter.
– Dofter berättar historier och skapar spontana känslor, som ofta blir lite suddiga eftersom vi är vana att tillskriva det vi ser stort värde. Jag tycker att detta koncept är väldigt intressant eftersom det bjuder in till att lita på vår intuition och känslor. När du kombinerar det med den fantastiska miljö de har att erbjuda på Coquetel Social har jag aldrig tvivlat på om någon av gästerna kommer att lämna med en helt unik upplevelse. Det här är första gången du kan prova något liknande i Sverige, så det är i sig ganska spännande, säger Guri Rime, C&E Manager Diageo Nordics.
Trenden med aperitif har fått ett bra fotfäste i Norden de senaste åren, och här har gin utan tvekan varit den lysande stjärnan. I takt med det växande intresset hos konsumenter, samt deras ökade kunskap och mer känsliga näsa när det gäller smaker, vill Tanqueray erbjuda folk att testa något de aldrig testat innan.
Coquetel Social ligger på Birger Jarlsgatan 20 i Stockholm. Menyn Tanqueray Top Notes består av 3 olika cocktails. Varje cocktail kostar 169 SEK. Boka bord på coquetelsocial.se
Cocktails att blanda hemma
Bor du inte i Stockholm eller har vägarna förbi? Pröva att göra några av dessa cocktails hemma. Bee’s Knees är en syrlig och fräsch drink med citron och honung som lyfter tonerna av apelsin och apelsinskal i Sevilla-ginen. Klassikern Gimlet är en valkande, spritig klassiker med tydligt avtryck av lime och ginens karaktär. Och Coquetels version av urklassikern Gibson är på samma gång elegant och vågad.
Bee’s Knees
- 6 cl Tanqueray Flor De Sevilla
- 2 cl citronjuice
- 2 cl honungsvatten
Kyl ett kupettglas. Blanda 3 delar honung och 1 del varmt vatten. Pressa citronjuice av färsk citron och häll i en shaker, ha i 2 cl honungsvatten, 6 cl Tanqueray Flor de Sevilla och is. Skaka shakern ordentligt och länge, denna cocktail ska verkligen mixas. Smaka av – den ska inte smaka utspädd utan smakerna behöver komma ihop, vid behov skaka ytterligare. Sila av, helst med en finsil över i kupettglaset.
Gimlet
- 6 cl Tanqueray Rangpur
- 3 cl limecordial
- stänk limejuice
Häll 6 cl Tanqueray Rangpur och 3cl limecordial i ett rörglas med lite färskpressad limejuice samt is. Rör med en rörsked, försökt undvika luftbubblor. Rör i ca 30-40 sek beroende på iskvalitén. Smaka av, det ska ej smaka för koncentrerat eller för utspätt. Sila av och häll upp i rocksglas, gärna med en stor iskub i. Servera genast!
Gibson
- 6 cl Tanqueray No. 10
- ½ cl Torr Vermut
- picklad lök
Kyl ett martini-glas och ett rörglas. Häll i 6 cl Tanqueray No. 10 i det kylda rörglaset, ½ cl torr fransk vermut med is. Rör i 30 sek till 1 min, tills spritigheten mattas av. Försök få så lite luftbubblor som möjligt. Sila av väldigt försiktigt, återigen undvik luftbubblor. Lägg i en syltlök.
Recept på picklad lök
- 1 kg pärllök
- skalet från 2 lime och 1 citron
- 200 g strösocker
- 30 g salt
- 50 cl vatten
- 50 cl champagnevinäger
- 1 barsked korianderfrön
- 25 svartpepparkorn
- 15 cl torr fransk vermouth