Drinktipset Visst blir man glad av att hålla en flaska Big Peat i sin hand? Islay-killen, nyss landstigen från en stormig fisketur, ser så vresig ut att det blir kul.
Varumärket uppfanns 2009 av Fred Laing på Douglas Laing & Co. Och väckte uppståndelse på sin tid. Whiskyn uppfattades som osäljbar i branschen. Humor har sin plats men i inte i alla sammanhang tydligen.
För när whiskyn presenterades var det många som höjde på ögonbrynen. Så här kul kan man väl inte ha med ärevördiga Scotch, att skoja med en av de mest seriösa dryckerna på jorden. Den som dricks framför brasan i läderfåtöljen av en allvarlig man. Reaktionerna lät inte vänta på sig, skrattar Fred Laing:
– Våra importörer sa rakt ut att ”den här kommer ingen att köpa!” På branschmässor vägrade folk att ens smaka. Det slutade med att jag fick skicka lådor helt gratis jorden runt. Och det tog skruv.
För importörerna framhöll Fred Laing sarkastiskt att ”du tillhör den äldre generationen, precis som jag, men tänk på att för den yngre generationen är livet fortfarande kul!”
Fred Laing är känd som en gamäng full av humor. Hans provningar är populära. Tillsammans med sin bror Stewart tog han över rörelsen efter fadern. Fast bröderna drog inte jämnt och i maj 2013 sprack bolaget efter en rekordvinst på 1,2 miljoner pund.
Storebror Stewart Laing tog sin halva av vinsten och startade Hunter Laing. Kvarvarande Douglas Laing & Co drivs vidare av Fred Laing ihop med dottern Cara Laing och hennes man Chris Leggat.
Man dröjer kvar vid kärnan i bolaget. Med storsäljande blenden King of Scots som utgjorde själva starten för firman 1948 då fadern Fred Douglas Laing drog igång. Samt blandmaltwhiskyn Big Peat skapad av Fred Laing själv 2009.
I grunden är man ju whiskyhandlare som köper vätska från destillerier runt om i Skottland och lägger på ekfat. Inventariet av fat ska användas till något. Man kan ge ut enstaka whiskyfat eller klumpa ihop dem.
Singelfatutgåvor blir dyra eftersom de ges ut i begränsad upplaga och man måste tjäna pengar på grannlåten. Blandmalter måste ha konkurrenkraftigt pris om de ska sälja i större upplaga.
Uppbrottet föregicks sålunda av en grundlig genomgång av fatinventariet och produktkatalogen. Svårast var uppdelningen av varumärkena, uppger Fred Laing:
– Jag ville ha Big Peat som är vår andra bäst säljande whisky. Sedan valde Stewart sin favorit. Vi turades om att plocka russinen ur kakan.
Douglas Laing är känd som Port Ellen-firman nummer ett. Det har sin förklaring. När Diageo på 1980-talet la ner det då obemärkta Islay-destilleriet sålde man av en massa whisky.
Fred Douglas Laing var väldigt förtjust i rökig whisky och förbarmade sig över en stor del av lagret. Det var därför firman på 00-talet dominerade utbudet av gammal Port Ellen efter att destilleriet blivit kultförklarat kring millenniumskiftet.
Den som läser noggrant på Big Peats etikett noterar att Port Ellen fortfarande finns med som whiskykälla vid sidan om destillat från Ardbeg, Bowmore, Caol Ila. Nu när Port Ellen-lagret börjar tunnas ut ingår droppvis 40-årig maltwhisky i varje flaska.
Big Peat är en maltwhisky med stor karaktär. I sötaktig rökstil. Väldigt inbjudande och god. Man dricker den rumstemperad i provarglas med kupa, precis som annan Islay-whisky.
Men med tanke på den avdramatiserade approachen med vresige Peat på etiketten faller det sig naturligt att även dricka maltwhiskyn över is, som en blended.
Att en singelmalt funkar att dricka isad är inte givet. Har whiskyn legat länge på ekfat kan det bli problem. Kylan skalar bort sötman och lämnar en kvar strandad på hårda ekklippor.
Big Peat har inga sådana bekymmer. Den söta fylliga malten får istället en kick av att hällas över isbitar i ett vanligt tumbler-glas – som whisky ”ska drickas” ute i den stora vida världen.
Testa att göra en Big Peat on the Rocks med några droppar citronjos. Syran triggar sötman och kylan framhäver röken. Det smakar starkt, virilt och fräscht!
När du behöver släcka törsten är Big Peat & Cola en läcker kombination. Tricket som får drinken att lyfta är den där halvmåneformade äppelskivan som man sticker ner mellan isblocken i toppen av Highball-glaset.
Den tar fasta på den latenta äppelton som finns i all ung whisky. Denna präktiga Islay-grogg fungerar som ice-breaker på vilket party som helst. Men kolla först om gästen gillar rökig whisky, för drinken flödar av mjuk torvrök assisterad av tjärpastill. Skål!
LÄS MER: Har du träffat på Islay-snubben Big Peat?
Big Peat on the Rocks
- 6 cl Big Peat Islay Malt 46%
- några stänk citronjos (3 ml)
Häll whiskyn över is i tumbler-glas. Stänk i lite citronjos, rör om och stick ner en citronzest om du vill. Servera direkt!
SÅ HÄR SMAKAR DET! Fascinerande citrusrökig arom, en citrussöt sötrök. Rund torvrökig smak som är naturligt sötaktig av whiskyn. Medelfyllig men ändå lätt i kroppen. Smaken har tre faser. Först sötrökig med läderartad mitt och därefter jod samt sälta. Avslutet är alltså rätt allvarligt, en Islay-arg eftersmak. Mäktig och vresig precis som Peat själv – faktiskt värre än vid 46% utan is!
Big Peat & Coke
- 7 cl Big Peat Islay Malt 46%
- 10 cl Coca-Cola (Woody Notes)
- 2 cl citronjos
- äppelskiva
Häll Big Peat och citronjos över is i grogglas, toppa med cola. Dekorera med äppelskiva. Det funkar finfint med vanlig cola men vill gå hela vägen, skaffa Coca-Cola Batch No 4 Woody Notes (beställ på nätet).
SÅ HÄR SMAKAR DET! Drinken har en äpplig rökarom av tjärpastill. Faktiskt pommac-vibes! Det smakar rökmalt med spritsiga mineraler av kolsyran. Efterhand äppelblom och torvrök i massor, i basen söt colasmak. Halvtorr till torr eftersmak av torvrök och tjära med äppelmust och kolanöt en bit in. I botten god toffeesötma.