fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Big-time Whiskey & Coke med Single Barrel Jack!

av Henrik Aflodal
16 december 2022
Jack Daniels motto påminner dagligen alla att göra sitt bästa på jobbet! “Y God, we’ll make it the best we can, every day we make it.”

Jack Daniel’s är en Tennessee Whiskey. Alltså ingen Bourbon, som de flesta tror. Inte minst amerikanerna själva. Lynchburg-folket själva bryr sig inte nämnvärt, egentligen.

Här på Jack Daniel No 1 Distillery i Lynchburg, Tennessee gör man whiskey. Som Jack själv sa: “Y God, we’ll make it the best we can, every day we make it.” Destilleriet ärvdes av systersonen Lem Motlow varpå hans söner tog vid.

I 1941 damp ett brev från alkoholinspektionen i Washington ned, adresserat till Reagor Motlow. Tjänstemännen påpekade att beteckningen ’bourbon’ saknades på etiketten.

Där stod bara ’whiskey’. Myndigheten misstänker dock att det är just bourbon de gör där nere i södern och kräver en förklaring.

Reagor Motlow suckar och författar ett långt svarsbrev där han förklarar att de verkligen inte gör någon bourbon och hänvisar till den omfattande filtreringsprocessen.

Tjänstemännen fattar grejen, faktiskt. Och fastslår att drycken smakmässigt varken är en bourbon eller rye utan snarare en ”distinkt produkt” som får benämnas whiskey. Tennessee whiskey erkänns alltså officiellt långt innan kongressen 1964 beslutar att Bourbon är en distinkt whiskeystil.

På vilket sätt skiljer sig Tennessee whiskey från Bourbon? Allting formar en whiskey. Det vet alla. Man kan egentligen bara göra äkta Jack Daniel’s i The Hollow, som sänkan kallas, omgärdad av höga kullar.

Vid foten av den branta norrväggen öppnar sig en grotta, sex meter djup och åtta meter bred. Härifrån tas vattnet. Ur Cave Spring porlar ett rent mineralrikt (och järnfritt) vatten med vars hjälp Daniel-folket gör sin whiskey.

Precis som norröver i bourbon-land mixas majs och råg med maltkorn i mäsken. Man tillsätter ’sour mash’, alltså kvarstoden från en tidigare destillering som sänker pH-värdet och sparkar igång jäsningen. Jästen köptes förresten från en bagare i Memphis 1938, och har hållits vid liv sedan dess.

Ölet (beer) passerar genom en 18 meter hög kolonn-panna av koppar (beer still). Vid foten av varje jättepanna står en liten fyrkantig ”kopparburk” (doubler). Där re-destilleras ångan från förvärmaren. Så här långt skulle whiskeyn kunna passera som en bourbon.

Det är nu processen avviker från bourbonnormen. De sjungande pannorna producerar en 70-procentig sprit som behandlas med Tennessees unika ”uppmjukningsmetod” kallad Lincoln County Process. Reningsbadet sker innan whiskeyn tappas på fat.

Tre meter djupa träkar (nedsänkta i golvet), med en tjock yllefilt i botten, fylls till bredden med träkol. Därovan, korslagda perforerade rör med whiskey som sakta droppar över kolbädden.

Det tar tio dagar för whiskeyn att ta sig igenom det tjocka ”kolfiltret”. 48 kar krävs för att hålla jämna steg med pannorna! Innan whiskeyn sedan fylls på kraftigt kolade ekfat justeras alkoholstyrkan till 62,5 procent med källvatten.

Det som skiljer Tennessee whiskey från bourbon är filtreringsprocessen genom kol. Tre gånger per dag, tre gånger i veckan tänder man upp sockerlönnstackar med en skopa rå-whiskey. Infernot överstiger 1000˚C.

Kolet som används i filtreringsprocessen tröttnar fort och måste bytas ut. Därför bränner destilleriet av tre stackar lönnplank tre dagar varje vecka – en imponerande föreställning som sker utomhus.

Lönnen sågas upp i meterlånga plank och staplas likt gigantiska tändstickor på varandra i tvåmetersfyrkanter som sedan antänds. Elden slickar träet och utvecklar stark hetta. En jättelik fläkt suger upp röken som efterbränns för att reducera luftutsläppen.

När temperaturen är som högst och träet glöder ilsket rött vattnas stacken vilket får den att spotta och fräsa likt en vildkatt. När stickorna kallnat kastas de förkolnade resterna i en stor ”kaffekvarn”, ut kommer små kolbitar redo att dränkas i whiskey.

Det växer mycket sockerlönn lokalt, varje vecka lastar lokala bönder av stockar. Lönn är ett hårt träslag med låg syrahalt. Smula sönder en bit kol och stoppa i munnen – ingen smak alls. Uppgiften är inte att addera rök- eller tjärsmak utan att mjuka upp destillatet.

Jack Daniels började 1997 ge ut enstaka fat. Inspirerade av bourbonkollegorna norröver i Kentucky hängde man på ’Single Barrel’-konceptet. Man var så illa tvungen.

Amerikansk whiskey hade nått sitt lågvattenmärke på 1990-talet och betraktades som en lågstatusdryck. Man behövde bättra på ryktet. Att den exklusiva maltwhiskyn spred sig i staterna gjorde inte saken bättre.

Till Single Barrel-utgåvan plockas välvalda barrels från de övre segmenten i lagerhusen där whiskyn mognar kvickare på grund av den extrema sommarvärmen. Istället för drygt 5-åriga fat (som old No 7 använder) plockar man 7-årig whiskey. Skillnaden är enorm vad gäller smak-impact.

Stilen är igenkännbar men tuffare och tydligare i tilltalet. Faten identifieras av provarpanelen som reguljärt testar de fat som används i den vanliga produkten. Intressanta kandidater öronmärks. Sammantaget testas en fat-kandidat fyra gånger under sin livstid.

Den äldre Single Barrel-whiskeyn har en mer komplex förtätad smak av läder och torkad frukt. Syrade plommon i starten sötnar med persika och dadlar, halvvägs växer eken med läder och färsk tobak, mot slutet växer sötlakrits och vanilj-ek till.

Eftersmaken har ett fantastiskt sötsyrligt driv som förstärks av alkoholhalten på 45%. Fruktkompott flödar över, jagad av kryddvärme.

Bara under de första sex åren sålde man 15 000 fat vilket är lätt att förstå när man fått smaka ett av faten i flaskform. Jack Daniel’s Single Barrel är ju framförallt en stand-alone whiskey.

Man ska sippa på den i aromkupa och bara njuta vid rumstemperatur. Men den är lika bra över ett stort isblock i en tumbler, isen stillar temperamentet en smula.

Whiskeyn är också en höjdare att göra cocktails på. Klassikern Whiskey & Coke blir helt fantastisk ihop med Coca-Colas premium-varianter. Beroende på vad man har i glaset förvandlas smakupplevelsen.

Coca-Colas lyxvarianter vänder sig till bartenders och erbjuder en helt ny nivå på drinkarna. Kanske häftigast är att den ikoniska kurviga flaskan med sin insvängda midja är utbytt mot något annat. Faktiskt handlar det om originalflaskan!

Den nya Signature-rangen släppt 2018 återanvänder alltså den ursprungliga 1800-talsflaskan. Det är därför den nya linjen har så skön old-school-feeling utseendemässigt.

Året var 1894 och platsen var Mississippi. Joseph A. Biedenharn, innehavare av en godisaffär, noterade hur bra Coca-Cola-syrupen sålde i kolsyrad form från hans soda-fountain (läskmaskin).

Varför inte göra jobbet i förväg och sälja drycken i glasflaska? Flaskan hade raka sidor och kallades Hutchinson som var fabrikatet på metallbygeln som höll korken på plats.

När man tryckte ner spännet poppade korken upp. Det här distinkta plopp-ljudet är såklart anledningen till att man i Amerika kallar läsk för ”soda pop”.

Biedenharns flaska blev populär och spred sig över landet. Tills Coca-Cola beslöt sig för att göra sin ”egen” design. ’Contour’-flaskan föddes 1916. Så nog är det passande att original-flaskan gjort comeback!

Coca-Colas signature-mixers Woody och Spicy gör underverk med Jack Daniel’s Single Barrel! Med sin lite högre styrka på 45% blir långa drinkar mer robusta och whiskey-dominanta.

När vi lattjar runt med Coca-Colas nya premium-mixers här på redaktionen har vi riktigt kul. Sällan har väl en Whiskey & Cola haft sådan ’body’. Whiskeyn slår igenom och leder vägen framåt.

Woody är en självklar startpunkt. Drinken bör garneras med halvmåneformade äppelskivor för att lyfta ytterligare några snäpp.

Stor ekivok doft av äppelskal och jordig Stilton-ost från whiskeyn. Under en mastig pralinig cola-ton. Smaken är rik och komplex med varierade whiskey-toner i en tung bas.

Läsken fyller på med aromatiska trätoner, och mitt i en söttung körsbärsfyllig fruktighet. Allting går ut i en smarrig colasmak där whiskeyn ger kropp. En mångbottnad överklass-W&C. Verkligen WORLDCLASS, den har allt!

Med Coca-Cola Spicy som mixer blir resan en annan. Inte minst för att vi nu använder tunna ingefärsskivor som garnering.

Drinken har en örtig rik cola-doft med rosmarin-sting och färsk ingefära runtom. Colasöt smak som snabbt blir whiskey-eterisk och örtig med mousserande känsla av mineraler.

Avslutet är whiskeykryddigt med kliande chili från colan. En frisk, pyrande hetlevrad kombo med mycken karaktär, en vuxen cocktail för den som varit med länge i cocktailsvängen.

Med lite limejuice i glaset öppnas drinken upp för alla, proffs som nybörjare. Doften får mer sting av fartig ingefära med en distingerad skalbeska under – helt enkelt en grym W&C-bouquet!

Smaken skriker av rosmarin och är örtigt komplex med friskare limeskal i fonden. I eftersmaken blommig jasmin och lowkey lime – jalapeño vinner i styrka tillsammans med frisk ingefärskrydda.

En out-of-this-world W&C i världsklass. Kryddan exploderar utan att bränna sönder whiskeyn som står stark och rakryggad i stridslarmet – lyx, lyx, lyx!

• Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey 45% | SB-nr 70221, 529 kr

Single Barrel & Spicy Coke

  • 5,5-6 cl Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey
  • 10 cl Coca-Cola Batch No 2 Spicy Notes
  • 1-2 ingefäraskivor (2 mm)

Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Toppa upp med Coca-Cola Spicy. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Vrid ingefäran över drinken så den savar. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!
Förberedelser: Skär 2 mm tunna skivor av färsk ingefära (på längden), låt skalet vara kvar. Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.

Single Barrel & Spicy Zesty Coke

  • 6,5 cl Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey
  • 10 cl Coca-Cola Batch No 2 Spicy Notes
  • 2 ml lime-jos
  • 1-2 ingefäraskivor (2 mm)

Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Skvätt i lite lime-jos. Toppa upp med Coca-Cola Spicy. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Vrid ingefäran över drinken så den savar. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!

Single Barrel & Woody Coke

  • 5-5,5 cl Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey
  • 10 cl Coca-Cola Batch No 4 Woody Notes
  • 1-2 skivor av grönt äpple (3 mm)

Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Toppa upp med Coca-Cola Woody. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!
Förberedelser: Skär 3 mm tunna halvmåneformade skivor av grönt äpple (låt skalet vara kvar). Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.