fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 23 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Maltwhisky-VM

Blending-malten Dailuaine är VM:s mest överlägsna segrare

av Henrik Aflodal Esq
31 mars 2018

 Maltwhisky-VM    Whisky-VM:s första sherry-drabbning är inte bara smarrig utan också väldigt spännande. Glengoyne anför varumärkestriaden. Destilleriet ligger på Highland-line, den gräns ockuperande engelsmän drog för att hålla isär de upproriska bergsmännen och lågländarna. Stället gör ett nummer av att göra helt rökfri whisky och hyllar de rena maltsmakerna samtidigt som man företrädesvis lagrar whiskyn på sherry-fat. I det här gänget en balanserad måttfull sherry-whisky. Varumärke nummer två i sällskapet är Glenrothes på Speyside kopplad till Famous Grouse och Cutty Sark.

Singelmalten tas mestadels från 1st fill sherry butts. Och Royal Brackla är den nymornade lyxmalten som  egentligen inte har något sherry-arv att försvara men när ägaren Dewar storsatsade på sina malt-destillerier 2015 gavs Highland-destilleriet rollen som sherry-diva. Gemensamt för dessa tre är relativ måttfullhet när det gäller sherry-excesser.

Dailuaine inbäddad i grönska bredvid River Spey

Andra halvan av startfältet är tre klassiska blending-malter tillhörande Diageo-familjen. Destillaten är samtliga lite tillkrånglade och närapå bångstyriga. Därför har spriten doppats i drypande färska oloroso sherry butts. Flaskorna skimrar dovt i bärnsten och svart kaffe! Benrinnes ligger vid foten av Speysides dominerande berg och nyttjar partiell trippeldestillering. Tyngden kommer av att pannorna körs välfyllda (utan mycket reflux/omkokning) samt nyttjandet av gammaldags kylning i form av ’worm tubs’ (utan mycket kopparrening). Dailuaine är traditionellt dubbeldestillerad och rätt tung vilket passar dominant sherrylagring. Blair Athol är ett mycket välbesökt destilleri eftersom det är homeplace för blenden Bell’s. Ändå kommer whiskyn i den anonyma Flora & Fauna-flaskan.

Hur väljer man sin favorit i ett sådant här disparat startfält. Vill juryn ha über-sherry-tappningar eller mer sansade intelligenta utgåvor? Nyköping-folket är rutinerade, med åratal av sherryduster bakom sig. De vet att mest sherry inte behöver vara bäst. De inser att komplexitet och stark berättelse är viktigare än sötsmaskighet. Benrinnes och Blair Athol drog kortaste strået ihop med Glenrothes. Den senare ropade ut sin NAS-tillhörighet vilket fick juryn att backa undan. Benrinnes var bra men lite eljest, kommenterar VM-general Henrik Aflodal:

– Tjock parfym-smak i början som tunnades ut och blev mintsavigt eterisk, inte alls dum men kanske lite svår. Blair Athol som förr i världen kokade halvklantig sprit är numera stabilt bra. Kvällens bästa doft med dadlar och Marsala-vin plus äppelskrutt. Bra smakstart som tappade trycket och stillade sig i bleke mot slutet.

Nyköping-juryn hade inga problem med att hitta den allra bästa whiskyn. Anonyma blending-destilleriet Dailuaine (dejl-JOOänn) var överlägsen smakmässigt. Henrik Aflodal var imponerad och gav 24 (av 25 poäng) för munnen:
– Rik lång komplex. Tropisk med fikon och kladdkaka, pärlande Schweppes Guarana-läsk och mineraler. Ojoj vilken smak. Så pass unikt och bra att alla sherryälskare måste söka upp en flaska omedelbart.

21 guldröster gav en jordskredsseger till Speyside-malten. Om andra semifinalplatsen blev det stenhårt mellan de två återstående malterna. Med samma poäng avgjorde Aflodals utslagsröst. Valet föll på titelwhiskyn Glengoyne före Royal Brackla men beslutet var inte självklart, menar experten:
– Brackla är en speciell whisky. Här finns något nytt som sticker ut i sherry-branschen. Märklig ton av papperslump i munnen som blandas med saftkräm och torkas ut av aromatisk ek som släpper av lakrits och mörk choklad i eftersmaken. Oväntat svår men spännande. I jämförelse var Glengoyne en svärmorsdröm med lång smarrig sherry-gom strösslad av Ahlgrens och förväntade oloroso-vibes.

Blickar man framåt och börjar spekulera i hur de två sherry-malterna ska klara sig i nästa omgång där alla whiskies är suveräna tippar Aflodal att vinnaren kan bli svårstoppad.
– Dailuaine är en Flora & Fauna-utgåva och Diageo lägger ingen stor energi på någon av dessa tappningar men ibland blir de fenomenala. Vi minns med saknad 16-åriga Mortlach som var den bäste av alla och faktiskt vann VM 2007. Daiuaine kan upprepa den bedriften även om doft och eftersmak inte egentligen är tillräckligt märkvärdiga.

SHERRIED style | Nyköping 28 mars

1. Dailuaine 16 år 43% (Flora & Fauna) = 72+6 poäng
2. Glengoyne 15 år 43% = 33+2
——————————————
3. Royal Brackla 16 år 40% = 33
4. Blair Athol 12 år 43% Flora & Fauna = 13
5. Benrinnes 15 år 43% Flora & Fauna = 4
6. Glenrothes Select Reserve 40% = 4

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Senaste nytt

Hjälp oss välja nästa whiskyfat att buteljera

Nyheter
tor 14:03

Familjen Dant får inte sälja Dant-whiskey

Features
tor 5:11

Sista dropparna långlagrad japansk whisky på länge

Krönikan
ons 5:41

Brendan McCarron hoppar av Ardbeg-projektet

Krönikan
tis 13:40

Svenskarna får sin egen Gin & Tonic-dag 20 april!

Nyheter
tis 5:15

Ingen sprit till minderåriga, åldersgräns på flaskor på gång

Nyheter
mån 5:37

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.