Idag presenterar whiskymakarna från Agitator ett nytt varumärke som heter Blind Seal. Det är i grunden allt vad en amerikansk Straight Rye Whiskey ska vara. Förutom att den är mäskad, destillerad och lagrad i svenska Arboga.
Nya släpp Agitator har skapat en svensk Straight Rye Whiskey, med stor respekt för ursprung och tradition, men med det lokala hantverket och innovation i fokus. Blind Seal är namnet på produkten vars upphovsman är Tobiaz Forsberg:
– Mitt intresse för råg uppstod redan när jag jobbade med ölbryggning. Jag började i den vevan få smak för bourbon, och när jag upptäckte rye whiskey var jag såld.
– Jag insåg dock snabbt att Systembolagets utbud av amerikansk whiskey, i synnerhet rye är extremt begränsat och att det som finns är alldeles för överprisat. I samma veva hade min gamla barndomskompis Oskar gått och startat Agitator destilleri. Vi började prata om att göra något småskaligt, men det spårade ju ur fullständigt.
Blind Seal är resultatet av 60% rågmalt och 40% kornmalt som får jäsa långsamt. Destillering sker i både höga och låga vakuum-pannor för att ta vara på den fruktiga och brödiga karaktären som finns naturligt i råvaran.
Spriten man får ut blandas sedan i lika delar, innan det är dags att späda till 55% och lägga den på tunnor. Lagringen sker på nya 200 liters ”wave stave”-fat av hårt kolad, amerikansk ek.
Där får destillatet ligga i tre år innan det späds och buteljeras vid 46%. Inga tillsatser eller kylfiltrering förekommer i övrigt.
– Blind Seal är ingen subtil whiskey, förklarar Tobiaz Forsberg. Vanilj och saltkaramell balanseras av alkoholtrycket och sedan kommer det en eftersmak av svartpepparhetta som ligger kvar länge. Kraftfull och burdus men ändå på något sätt lättdrucken.
– Blind Seal är inte gjord för att samla damm och försiktigt sniffas på i ett snoffsigt Glencairn-glas med anteckningsboken i högsta hugg. Den är gjord för att drickas. Rent, med en isbit, i en Old Fashioned, eller hur man vill. Blanda med cola om du gillar det. Whatever floats your boat!
Rye-whiskey har sitt ursprung i USA och storhetstiden var före 1920. På flera platser var det den givna typen av whiskey, innan förbudstiden 1920–1933 ödelade landets whiskeyindustri.
Idag är drycken på väg att få fäste igen, med råge. Tack vare intresset för cocktails. Och det är på tiden att vi börjar blanda klassiska cocktails på rye eftersom de flesta klassiker skapades med Straight Rye som spritbas och inte bourbon.
Rye är såklart ett måste i en Rock’n’Rye, men en riktig Manhattan ska egentligen göras på rye, liksom en Sazerac. Bourbon må ha tagit över i Whiskey Sour och Old Fashioned men nu ska ryen reclaima sin hemma-arena är det tänkt.
Drinkkreatören David Kringlund har labbat fram en perfect serve av urdrinken Old Fashioned som lyfter fram smakerna i Blind Seal. Att kvalitetsrye är på väg tillbaka är på tiden, tycker han:
– En rågwhiskey i amerikansk stil hör hemma i varje barskåp och är en vanlig ingrediens i flera av våra mest omtyckta drinkar. Med Blind Seal så visar Agitator att det är fullt möjligt att producera destillatet lokalt i Sverige utan att på något sätt tumma på kvaliteten, tvärt om.
– Vid sidan av innehållet i flaskan så tycker jag det är kul med små detaljer med historiska kopplingar. Till exempel att flaskan är inspirerad av en klassisk fickplunta och plomberingen över flaskans kapsyl som föreställer en gammal ”tax strip”.
• Blind Seal Straight Rye Whiskey 46% | SB-nr 55831, 369 kr (50 cl)
Blind Seal Old Fashioned
- 5 cl Blind Seal Straight Rye
- 0,5 cl sockerlag
- 5 stänk bitters (Angostura)
Rör ingredienserna kalla med is och sila upp i ett lågt glas med is. Garnera med en apelsinzest eller för den delen en bit citronskal.