fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 17 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Blindtest fullt av överraskningar

Aflodal kastas runt i en kaotisk blindprovning

av Henrik Aflodal
29 januari 2020

BLINDPROVNINGAR ÄR VÄL för härliga. Den här var helblind med förbehållet att jag visste att den innehöll maltwhisky från olika delar av världen och dessutom annan typ av whiskey. Så när denna rökare dök upp i första glaset studsade jag till. Det visade sig i efterhand vara en Bunnahabhain, mer känd för sina röklösa versioner, ofta förtjänstfullt doppade i sherryfat. Men bor man på rökön Islay ska det till en del rökkokande också.

NAS-flaskan Sweet & Smoky från oberoende buteljeraren Cooper’s Choice är extremt obalanserad. Oskön närapå äcklig smak. Börjar i bakad jod innan skarp röksyra slår klorna i gomseglet, obekväm sorti med brännande surrök som blir kväljande.

Lite vatten vrider balanserna rätt och höjer nivån med 6-7 poäng. Sockrig torvröksodör med gummi och vanilj – smetig go-rök! I munnen nu sötare rök, strax kryddigt smågodistjafsande, mot slutet eteriskt lyft in i mastig avslutning som är jodsötbesk men blir torrare.

Cadenhead är en anrik buteljerare från Aberdeen som gick i konkurs 1972 och då köptes av Mitchells från Campbeltown, samma familj som äger Springbank-fabrikerna. Till skillnad från andra långlivade buteljerare i Skottland har man inte bara givit ut maltwhisky från hemlandet, berättar Cadenheads Mark Watt:

– Vi buteljerade rom redan 1842. Jag har hittat dokument som visar att vi sålde brandy på 1880-talet och Old Raj Gin började vi med 1972. I dag är vi intresserade av många spritsorter så länge de ligger i linje med vår policy om att det ska vara ofiltrerat, ofärgat och utan tillsatser, och fantastisk bra dessutom. Vi har nyligen buteljerat Armagnac, Cognac och Cachaca. Och vi har Calvados på väg till tappning.

På senare år har whiskyvärlden förändrats, mängder med nya destillerier, nya länder, innovativa buteljeringar och ett breddat utbud. Var står Cadenhead i detta?

– Jag tycker det är mycket spännande och lovande. Jag är övertygad om att Cadenhead kommer att fortsätta att blomstra. Jag vet vilka lager vi har, och att nya producentländer ökar whiskyintresset. Vi har buteljerat världswhisky i mer än 20 år från länder som Australien, Nya Zeeland, Indien, Japan, England, Amerika, Kanada, Irland, Norge, Sverige och Brasilien för att nämna några. Jag tycker att världens många nya destillerier är bland det bästa som hänt whiskyindustrin.

Att skotsk whisky inte längre står i ensamt majestät på maltwhiskyscenen är helt klart. Fortfarande är man världsledande på vällagrad whisky men omvärldens rika flora av destillat kommer att ansätta bjässen både på bredden och hos den nischade finwhiskyn. Framsynt att lägga ner utländsk sprit i faten, då behåller man sin relevans som buteljerare även när preferenserna ändras.

Den Mackmyra man nu ger ut är 11 år och både typisk men också annorlunda. Det är som om skottarna lagt sin magiska hand över spriten och frammanat massor av ek som bäddar in svenskens frukt i ett nytt sammanhang. Det luktar honung med bomullsfilt över sig, i centrum apelsinsuckat.

När jag skvimpar i vatten plingar en igenkänningslampa långt bak i hjärnan. Doften glider över i smågodis och citrusskal men också lite pikant tropisk frukt. Med andra ord, en Mackmyra i sitt esse. Men nu under blindprovningen ska jag erkänna att jag inte alls associerade till den kände svensken.

Smaken vid 48,2% är rund och maltig med honung och frukt. Mot slutet får whiskyn en smörig knäckig rondör. Den långa eftersmaken är mjukt ekig med chokladig eukalyptus-vibb och fullkorn.

Vatten ökar malten och drar även fram pappiga toner som dock motverkas av ökad frukt. Efterhand mer ek och torrare krydda in i en väl-ekad eftersmak där eukalyptusen tar mer plats. Whiskyn känns gammal vilket ju är kul. En Mackmyra som vågar mycket. Snopet att man behöver ta steget till Skottland för att få uppleva den klassiska svensken i närapå överårig form.

Mackmyra mognar såklart väldigt bra och en hel värld (åtminstone vi på redaktionen) undrar när Gävle-folket ska satsa på ålder? Men det kommer nog inte hända. Som den gamla reklamfilmen med MER – Will you carbonate? – då svaret blev ett rungande: NEJ!

En blindprovning med vad som helst i lineup:en ska vara som en berg-o-dal-bana. Det 17-åriga Glenrothes-glaset vinglade på eget bevåg av provningsbordet. När jag fick veta identiteten skämdes jag en smula. Glenrothes är ju välmeriterad och ska vara bättre än sina 74 poäng. Den saknade pusselbiten var förstås sherrytunnorna. Den här kommer ur vanlig ek och framstår som trist utan idéer. Destillatet behöver kanske gosa med sina vinfat.

Trots den ansenliga åldern får de slitna ekfaten whiskyn att lukta ungkola och skorpor. Smaken är stark. Maltsyrup som tar på en sturig rökbeska (?) och planar ut i en skogig eftersmak med stam syra som bränner – det gör faktiskt ont. Styrkan är ändå ”normal” kring 55% men när jag vattnar försvinner allt. Rund sötaktig smak, sockerlag med eterisk puff landar i loj fruktkaramell-finish, rätt motståndslös. Otänkbar obalans.

Glaset bredvid är något helt annat. Det luktar kakburk med vingummi men också selleri och maltolja, aningen obekväm. I munnen torra gammelestrar och kvistig fruktbeska med luftig vattnig sorti. Avslutet är tunt och mintbittert, kroppen kryper ihop och whiskyn stumnar fort. Hur gammal är den här tänker man direkt? Svaret är: Överårig. När gammelestrarna kämpar mot en malkuledöv beskhet är det fara å färde.

En droppe vatten frammanar en unkenhet som bekräftar tesen. Smaken är fortsatt otät och vattnig men faktiskt godare, kvistigheten försvinner. Och efterspelet sträcks ut, bananestrar och äppelestrar ger mer kropp. Såklart dör doften av mer vatten men smaken får bättre flyt och det blir några pluspoäng till i protokollet.

Identiteten är Balvenie, fast under kodnamnet Burnside. William Grant låter aldrig en droppe av sin maltwhisky lämnar Dufftown i singelmaltform, när man säljer sprit till andra är det alltid blandmalt. I detta fall Balvenie med en fingerborg Glenfiddich per fat.

Den där utländska saken som inte var maltwhisky dök upp ungefär halvvägs genom raddan av glas och var amerikan. Bourbon-nosen fick en att studsa till. Syrligt aggressiv citrusmarmelad med vanilj under och lite mjuk tobak. Det handlar fortfarande om Cadenhead och en whiskey från Tennessee som legat hela 16 år på fat. För den som behöver påminnas räcker det med 4-6 år för en vanlig bourbon, det här är fyra gånger så mycket ektid.

Resultatet blir en supergammal och ska det visa sig lowkey amerikan. Smaken är nämligen lugn och fruktjosig med vaniljfet start. Strax karamellig med syrlig fruktkompott och lite motsträvig syltlök, ändå rätt skarp. Lugnas ner igen i avslutet med bladbeska och söt karamell.

Jag griper efter vattnet för att möjligen få bort den aggressiva syran som är värst i näsan. Och ja, aromen sansar sig. Mer läder och vanilj som fångar in den syrliga frukten, en positiv lägesförändring.

Smaken får en lång ingress där inte mycket händer, men så lite fruktkola och småkakor samt grönt äpple, därefter sötare med lemon curd och några nypor tobak. Lågmäld lång avklingning, mild tobak bärs fram av syrup. Verkligen en skön varelse vattnad.

Vad är det i flaskan? Slöheten talar för en Dickel men energin säger Daniel. Cadenhead kan förstås inte motstå att avslöja sig genom stavningen: Tennessee Whisky. Jack Daniel’s är ju en whiskey men George Dickel har alltid kallat sig whisky. När det begav sig på 1800-talet fanns liksom ingen standardiserad stavning, folk stavade som man ville.

Min första ’hunch’ var alltså rätt. Måste säga att jag aldrig fått en Dickel som ens varit i närheten av att vara så här bra. Något att döda för alltså – alla ni bourbon-fans därute!

Bunnahabhain Sweet & Smoky 57%

 84p   Doft 22, Smak 21, Exit 21, Balans 20  Cooper’s Choice. Whisky från bourbon barrel som flyttats Sauternes cask nr 4392 för slutlagring. Buteljerad 2019. 270 flaskor varav 255 till SE.  SB-nr 40682, 799 kr

Mackmyra 11 år 2007 48,2%

 89p   Doft 22, Smak 22, Exit 22, Balans 23  Cadenhead Small Batch. En enstaka 1st fill bourbon barrel, buteljerad nov 2019. 252 flaskor varav 30 till SE.  SB-nr 40671, 986 kr

Burnside (Balvenie) 27 år 1991 43,6%

 84p   Doft 20, Smak 22, Exit 21, Balans 21  Cadenhead Small Batch. Balvenie med en skvätt Glenfiddich i sig. En enstaka 1st fill bourbon barrel, buteljerad 2019. 168 flaskor varav 24 till SE.  SB-nr 40669, 1859 kr

Tennessee Whisky 16 år 2003 48,9%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 23  Cadenhead Small Batch. Receptet föreskriver majs, råg, kornmalt. Två nya bourbon barrels, buteljerad 2019. 282 flaskor varav 60 till SE.  SB-nr 40675, 1170 kr

Glenrothes-Glenlivet 17 år 2002 55,5%

 74p   Doft 18, Smak 19, Exit 19, Balans 18  Cadenhead Small Batch. Två refill hogshead-fat, buteljerad 2019. 480 flaskor varav 90 till SE.  SB-nr 40677, 999 kr

Senaste nytt

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.