Blossa har i år färdats till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till årets smak. Staden stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar, där vita blommor kontrasterar vackert mot gröna blad och där de solmogna apelsinerna lyser upp trädkronorna. Årets glögg är en smakfull fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet.
Nya släpp Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att hitta inspiration till årets glögg. I år går resan till en stad i östra Spanien, mitt i Levantebukten – Valencia! Som en symbol för rikedom och välgång har apelsinen blivit en av regionens viktigaste kulturskatter.
Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, där man tillsatt en infusion av färska ekologiska apelsinskal och smaksatt med apelsinblom.
– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.
Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från julen och den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple.
Samtliga år har flaskan fått en ny unik design, vilket bidragit till att göra årgångsglöggen eftertraktad bland många samlare. Från 2011 har Blossa blickat ut i världen för att hämta inspiration till årgångsglöggen.
De klassiska glöggkryddorna har blandats med nya och spännande smaker från jordens alla hörn. Tidigare år har Blossa besökt bland annat Indien, Italien, Hawaii och Marocko.
Flaskans design har i år hämtat inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo.
Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter.
Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år. Glöggen går att beställa på Systembolaget sedan slutet av september.
Tre tips för en förgylla sin Blossa 21-upplevelse:
- Garnera Blossa 21 med en apelsinskiva med skal.
- Glöggen kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt dra någon timme och servera sedan med vaniljglass.
- Servera gärna glöggen med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.
• Blossa 21 Valencia Starkvinsglögg 15% | SB-nr 53200, 125 kr