Nya släpp I dagarna släpps en gyllene glögg-nyhet – Blossa Glögg Saffran. Det är en vinglögg framställd av speciellt utvalda vita viner vars karaktär passar bra till just Blossas smakprofil.
– Saffransglöggen gör vi från grunden. Vi köper saffran och gör en infusion: vi lägger kryddan i blöt några veckor så att smakerna och aromerna dras ut. Då får vi ett koncentrat som sedan används i den färdiga produkten, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.
Förutom en ton av saffran har nyheten en tydlig karaktär av de klassiska Blossa-smakerna: en kryddblandning där kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor ingår. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.
– För de som har följt vår årgångsglögg så påminner Blossa Glögg Saffran om Blossa 2010, som också var smaksatt med saffran. Men den vi släpper nu är en vinglögg och har därför lägre alkoholhalt än föregångaren, förklarar Åsa Orsvärn.
Den populära Blossa 2010 var en starkvinsglögg med smak av saffran, konjak samt en gnutta pomerans.
Jul är en högtid som många av oss förknippar med härliga dofter och smaker. En av dessa är just saffran som består av mer än 150 olika doft- och aromämnen.
Saffran framställs av pistillen från en särskild sorts krokus som rensas och plockas för hand. Det krävs ungefär 150000 blommor för ett kilo saffran, vilket är anledningen till att den är världens dyraste krydda.
Den lyxiga kryddan har dessutom en massa hälsofördelar. Bland annat sägs den göra oss gladare, och det beror inte enbart på den annalkande julen. Studier har visat att saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt.
Glögg från Blossa har på 150 år gått från tillverkning i en källare i Gamla stan av den legendariske sprithandlaren Johan Daniel Grönstedt till att bli ett stort, välkänt varumärke som är starkt förknippat med svenska traditioner. Fortfarande framställs glöggen hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid.
– Blossa är Sveriges mest sålda glögg och den är även populär i andra nordiska länder. Vi är stolta över att förvalta det kulturarv som Blossa står för och samtidigt kunna utveckla nya spännande varianter, säger Caroline Grundström, Senior Brand Manager för Blossa.
Blossa Glögg Saffran är lika god varm som kall. Häll upp den i ett vinglas, lägg i en isbit och drick den som en aperitif. Eller värm 15 cl glögg och häll upp i ett vinglas eller ett annat festligt glas. Toppa med apelsingrädde och riv över mörk choklad (alternativt muskotnöt för mindre sötma). Apelsingrädde gör man genom att vända ner rivet apelsinskal i lättvispad grädde – den ska rinna av vispen.
Blossas variant är en vinglögg med styrkan 10% men i år kommer också en starkvinsvariant på halvflaska från Dufvenkrook som håller 15%. Saffran är minsann inne!
• Blossa Glögg Saffran 10% | SB-nr 90078, 85 kr (75 cl)
• Dufvenkrooks Saffran 15% | SB-nr 90313, 69 kr (37,5 cl)