Drinktipset När du bjuder till fest, gör det med en French 75 som välkomstdrink! Den lyxigaste bland gindrinkar med sötad citronjos som toppas med champagne. Festlig och väldigt lätt att göra, menar Jimmie Hulth:
– French 75 är en drink som alltid går hem. Perfekt som fördrink. Varför inte skåla in tolvslaget med denna klassiska cocktail!
Jimmie Hulth kan det här med drinkblandande med ett förflutet som bartender på Story Hotel och Häktet i Stockholm. Nu senast som Head Bartender på beryktade baren Tjoget.
Idag är han Trade Ambassador för Bombay Sapphire och visar här hur blandar till den perfekta French 75. Med Bombays nya Premier Cru-gin som bas, smaksatt med spanska Murcian-citrus.
French 75 är en av få cocktails som verkligen slog igenom ’big time’ under förbudstiden i USA. Då festsugna var tvungen att smyga med dansande och drickande.
Just den här drinken är ju en variant på Tom Collins men istället för sodavatten toppar man upp med bubbelvin vilket gör att drinken känns väldigt mycket lyxigare.
– French 75 har ett rykte om att vara berusande vilket är sant, så svep inte för många under en och samma kväll! förmanar Jimmie Hulth med en leende.
Cocktailens historia är fascinerande. Den omnämns i skrift första gången 1927 i Here’s How! En liten ”manual till det goda livet” som gavs ut under förbudstiden av en humortidning i USA.
Men både namnet och receptet var i sving redan under första världskriget bland amerikaner i Frankrike. För hur skulle man annars dricka sin obligatoriska collins i exil om inte med champagne!
Cocktailhistoriker spårar ursprunget ännu längre tillbaka i tiden. År 1867 underhöll Charles Dickens sina gäster i sviten på Bostons Parkerr House Hotel med ”Old Tom Gin i champagne-kupor”.
Och även prinsen av Wales och kung Kalakaua på Hawaii omnämns dricka gin och bubbelvin med eller utan sockret och citronjosen.
Namnet då? Jo, det är där krigskopplingen kommer in. 1915 noterar Broadway-kolumnisten ”Odd” McIntyre att krigskorren Alexander Powell hade tagit med sig en cocktail från fronten kallad ’Soixante-Quinze – The French Seventy-five’.
Haken var bara att receptet föreskrev gin och calvados med grenadine och några stänk absint eller citronjos. Men i USA blev alltså den europeiska varianten utkonkurrerad av den mer flärdfulla champagne-versionen.
För amerikaner på den tiden stod uttrycket ’The French 75’ för något mer allvarligt än en drink. Under kriget gav de amerikanska trupperna en fransktillverkad kanon från 1897 med kalibern 75 mm smeknamnet ’French 75’.
För att särskilja den från egna M1902-kanonen som dessutom var sämre. Namnet passade bra på Champagne Collins-drinken som var lika slagkraftig som den franska 75-kanonen!
I Europa fick French 75 sitt genomslag 1930 när Harry Craddock lyfte in receptet i sin episka Savoy Cocktail-bok. Den passade perfekt som kuliss under jazzeran med sin berusande, extravaganta, oansvariga stil!
Ginens uppgift i en French 75 är att ge kropp och fyllighet samt ta täten smakmässigt med enbärssignaturen. Med Premier Cru i glaset tillförs också en rund smak av citrus som går väldigt bra ihop med bubblet i drinken, förklarar Jimmie Hulth:
– Bombay styr karaktären med citrustoner och aromatisk örtighet. Bubblorna från vinet ger drinken en underbar fräschör.
Det är inte svårt att lyckas med sin French 75, menar Jimmie Hulth, men några saker ska man tänka på:
– Balansen är a och o, att hitta rätt balans mellan syra och sötma. Tänk på att bubblet kommer att göra drinken lite torrare och syrligare. Hursomhelst är det en förföriskt god cocktail. Helt enkelt en ”kanon-drink”, skål!
• Bombay Sapphire Premier Cru Murcian Lemon Gin 47% | SB-nr 54344, 419 kr
LÄS MER: Spanska citroner i Bombay Sapphires nya cru-gin
French 75
- 3 cl Bombay Sapphire Premier Cru
- 2 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
- 5 cl champagne/mousserande vin
Häll alla ingredienserna (utom skumpan) i en shaker, fyll med is. Skaka ordentligt tills drinken är iskall. Sila i champagneglas alternativt coupetteglas. Toppa med bubbelvin. Garnera drinken med citruszest för fräschör, eller ett körsbär för sötma.