Calvados från Normandie är det mest kända äppelbrännvinet i världen. Området i norra Frankrike är beryktat för sina äppelträdgårdar. Det var familjen Boulard som tog spritdrycken ut i världen. Idag det mest spridda calvadosmärket och såklart Sveriges bästsäljande calva. Här är storyn bakom framgångarna. Och så smakar det fatlagrade äppelbrännvinet.
FAMILJEN BOULARD har gjort calvados i Normandie i över 200 år. Man håller till i den lilla staden Coquainvilliers. Självklart belägen i regionen Pays d’Auge (uttalas pejj-DOOsj-é) varifrån den bästa calvadosen kommer. Man kan jämföra med Grande Champagne som är Cognacs prestige-distrikt.
Boulard är det mest kända calvados-märket i världen. Allt började med Pierre-Auguste Boulard som 1825 gjorde cider på sin gård som han sedan kokade i en alembic-panna till brännvin. Familjen Boulard var drivande i att höja anseendet på calvados som dryck.
Familjeträdet växte vidare med sonen Gustave och sonsonen Lucien som lämnade över till Pierre. Äppelbränneriet är nu inne på femte generationen och leds av Vincent Boulard.
Familjen gav sig tidigt ut i världen för att sprida dryckens förträfflighet. Denna exportvilliga äventyrlighet ligger bakom framgångarna. Boulard är idag världens största calvados-märke. Årligen skeppas dryga 570 000 flaskor runt om i världen.
På 1930-talet sveper man fram i Europa och koloniserar Afrika med sitt äppelbrännvin. 1947 tar sig de första lådorna Boulard Calvados över Atlanten till USA och Canada.
Samma år skickas också flaskor norrut till Sverige och övriga Norden. Den första båten till Asien och Japan avseglar.
Mitt under brinnande världskrig 1942 regleras calvados-tillverkningen. Drivande i processen är familjen Boulard. Det funkar fint att verka utan regelverk om man är väldigt lokal.
Hemma i Normandie visste ju folk vilka gårdar som gjorde det bästa äppelbrännvinet, ryktet gick och de familjer som satte kvaliteten högst fick lokalt erkännande.
Men om man ska sälja utsocknes i resten av Frankrike eller utomlands måste det till ett regelverk som garanterar kvaliteten. Varje gång du öppnar en flaska calvados ska du vara säker på att det smakar äpplen utan obehagliga bitoner.
Kärnan i appellationen är dubbeldestillering i ’pot stills’ av koppar. Boulard genomdrev att kopparpannor av alembic-typ skulle vara ett krav i deras region Pay d’Auge. Man menade också att äppelcidern måste få jäsa i minst sex veckor.
I Calvados som helhet finns inget tidskrav för jäsningen och man får även använda kolonnpannor. Argumenten för charentais/alembic-metoden är att spriten blir mer komplex och därmed mer lämplig för längre lagringsperioder.
AOC-regleringen tog skruv. 1951 skickar Lucien Boulard en flaska av sin finaste calvados till general Eisenhover som var överbefälhavare för de allierade styrkorna under kriget.
Som tack för hjälpen med att befria landet kan man anta. Och det var inte vilken flaska som helst utan en butelj från 1910.
Normandie var ju platsen där de allierade trupperna stormade de tyska trupperna på D-dagen och kriget kunde avslutas. 2014 firades 70-årsjubileum sedan landstigningen.
Boulard anordnade en välgörenhetsauktion. En limiterad utgåva på 15 buteljer av ’Cuvée Ike’ klubbades. Den första flaskan gavs till Eisenhowers sonson, den andra fick president Barack Obama.
Pengarna från auktionen gick till Greatest Generation Foundation som hedrar de stupade i Andra Världskriget och stöttar de överlevande veteranerna på olika sätt.
Stiftelsen svarade med att skänka en 49-stjärnig amerikansk flagga som användes under invasionen inklusive en Ike-jacka som tillhört den 44:e divisionen 1944.
Det stora steget ut i världen tas 1987 då italienska Martini & Rossi-gruppen tar över distributionen för calvadosen worldwide. 1995 går Boulard samman med Pellerin, en annan prominent Normandie-släkt som äger Lecompte calvados. Och 2007 säljer man slutligen ut till Spirit France.