fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 20 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Världens mest kända calvados BOULARD

av Henrik Aflodal
16 juni 2021

Calvados från Normandie är det mest kända äppelbrännvinet i världen. Området i norra Frankrike är beryktat för sina äppelträdgårdar. Det var familjen Boulard som tog spritdrycken ut i världen. Idag det mest spridda calvadosmärket och såklart Sveriges bästsäljande calva. Här är storyn bakom framgångarna. Och så smakar det fatlagrade äppelbrännvinet.

FAMILJEN BOULARD har gjort calvados i Normandie i över 200 år. Man håller till i den lilla staden Coquainvilliers. Självklart belägen i regionen Pays d’Auge (uttalas pejj-DOOsj-é) varifrån den bästa calvadosen kommer. Man kan jämföra med Grande Champagne som är Cognacs prestige-distrikt.

Boulard är det mest kända calvados-märket i världen. Allt började med Pierre-Auguste Boulard som 1825 gjorde cider på sin gård som han sedan kokade i en alembic-panna till brännvin. Familjen Boulard var drivande i att höja anseendet på calvados som dryck.

Familjeträdet växte vidare med sonen Gustave och sonsonen Lucien som lämnade över till Pierre. Äppelbränneriet är nu inne på femte generationen och leds av Vincent Boulard.

Familjen gav sig tidigt ut i världen för att sprida dryckens förträfflighet. Denna exportvilliga äventyrlighet ligger bakom framgångarna. Boulard är idag världens största calvados-märke. Årligen skeppas dryga 570 000 flaskor runt om i världen.

På 1930-talet sveper man fram i Europa och koloniserar Afrika med sitt äppelbrännvin. 1947 tar sig de första lådorna Boulard Calvados över Atlanten till USA och Canada.

Samma år skickas också flaskor norrut till Sverige och övriga Norden. Den första båten till Asien och Japan avseglar.

Mitt under brinnande världskrig 1942 regleras calvados-tillverkningen. Drivande i processen är familjen Boulard. Det funkar fint att verka utan regelverk om man är väldigt lokal.

Hemma i Normandie visste ju folk vilka gårdar som gjorde det bästa äppelbrännvinet, ryktet gick och de familjer som satte kvaliteten högst fick lokalt erkännande.

Men om man ska sälja utsocknes i resten av Frankrike eller utomlands måste det till ett regelverk som garanterar kvaliteten. Varje gång du öppnar en flaska calvados ska du vara säker på att det smakar äpplen utan obehagliga bitoner.

Kärnan i appellationen är dubbeldestillering i ’pot stills’ av koppar. Boulard genomdrev att kopparpannor av alembic-typ skulle vara ett krav i deras region Pay d’Auge. Man menade också att äppelcidern måste få jäsa i minst sex veckor.

I Calvados som helhet finns inget tidskrav för jäsningen och man får även använda kolonnpannor. Argumenten för charentais/alembic-metoden är att spriten blir mer komplex och därmed mer lämplig för längre lagringsperioder.

AOC-regleringen tog skruv. 1951 skickar Lucien Boulard en flaska av sin finaste calvados till general Eisenhover som var överbefälhavare för de allierade styrkorna under kriget.

Som tack för hjälpen med att befria landet kan man anta. Och det var inte vilken flaska som helst utan en butelj från 1910.

Normandie var ju platsen där de allierade trupperna stormade de tyska trupperna på D-dagen och kriget kunde avslutas. 2014 firades 70-årsjubileum sedan landstigningen.

Boulard anordnade en välgörenhetsauktion. En limiterad utgåva på 15 buteljer av ’Cuvée Ike’ klubbades. Den första flaskan gavs till Eisenhowers sonson, den andra fick president Barack Obama.

Pengarna från auktionen gick till Greatest Generation Foundation som hedrar de stupade i Andra Världskriget och stöttar de överlevande veteranerna på olika sätt.

Stiftelsen svarade med att skänka en 49-stjärnig amerikansk flagga som användes under invasionen inklusive en Ike-jacka som tillhört den 44:e divisionen 1944.

Det stora steget ut i världen tas 1987 då italienska Martini & Rossi-gruppen tar över distributionen för calvadosen worldwide. 1995 går Boulard samman med Pellerin, en annan prominent Normandie-släkt som äger Lecompte calvados. Och 2007 säljer man slutligen ut till Spirit France.

Så här görs och smakar Boulard calvados >>

Sida 1 av 2
12Nästa

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.