fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Stillsam bourbon lagrad i fuktiga Skottland

12-årig Heaven Hill från Cadenhead

av Henrik Aflodal
18 maj 2022

 Reviews    Vad är nu detta? En bourbon utgiven av ett skotskt whiskybolag. William Cadenhead grundat 1842 i Aberdeen har länge letat bra fat av framförallt rom men även annan sprit som bourbon.

Tanken är att man aldrig ska behöva lämna independent-etiketten utan kunna njuta av det allra bästa på ett och samma ställe. Självfallet gör man inte en ”vanlig” bourbon.

Fatet har ju flyttats till kyliga Skottland och placerats i ett dragit fruktigt lagerhus i kuststaden Campbeltown. Vilket påverkar lagringen dramatiskt jämfört med det torra och heta inlandsklimat Kentucky bjuder på, där destillatören Heaven Hill är bosatt.

Glaset dyker upp i en blindprovning av singelmaltwhisky från Skottland och först undrar jag om någon försöker lura mig. Vad är detta? Ingen maltwhisky såklart men inte heller vanlig amerikansk whiskey.

Dove-tvålig fräschör i näsan som är liten och mild med citron-YES i bakgrunden där också mandelsyrup och lädertoner dröjer. En europeisk synnerligen otypisk bourbon-stil som måste komma av den stillsamma oaktiva lagringen.

I munnen känner man igen sig, tack och lov. Fruktkaramell i starten som är tät och intensiv till karaktären. Strax parfymig tutti frutti och tablettask, utgången är luftigt eterisk.

Lång lågmäld eftersmak som är tablettask-ren med bittermandelstråk. Pyrande kryddvisp förlänger. Efteråt munkänsla av älggräs och honung.

Vad säger man. Doften är avvikande men smaken stånkar på som en bourbon ska göra, fast utan det där trycket. Jag saknar gåpåarandan som en jänkare ska ha.

Denna whiskey platsade rätt bra i morgonens lineup av maltwhisky i blandade åldrar där ”lamhet” ju är en passande beskrivning för den whiskyarten. Så för den som är skeptisk till bourbon kan denna tillbakadragna Heaven Hill vara ett lyckokast.

Med vatten lockas mer frukt fram i nosen. Melon omsvärmas av parfymångor samt mycken honung (som påminner om barndomens björnlim). i munnen fruktkräm och tutti frutti genomgående som förstärks av honung och mot slutet läder.

Eftersmaken blir fet och bitter av all ek med tropisk frukt under som får käften att ljusna efterhand påhejad av vaniljskumgodis. Allt stannar i en beskbruten ton av älggräsbrännvin.

Att ha en bourbon på ekfat i 12 år förtar ju fräschheten, men å andra sidan brukar whiskeyn fördjupas av ektoner och krydda. Här händer inte det.

Visst är Cadenheads bourbon ekig men den behåller ändå det lätta handlaget. Eken hämmar frukten en del och ger whiskeyn en parfymig överrock. Hur som helst ELJEST och mer maltwhiskylik än klassisk bourbon. Buy and try!

Heaven Hill 12 år 46%

 88p   Doft 21/22, Smak 23/23, Exit 22/21, Balans 22/22  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Amerikansk straight bourbon whiskey destillerad av Heaven Hill Distillery i Louisville, KY. Lagrad på destilleriet på amerikansk nyek (som all bourbon) i över 4 år. Sedan har fatet flyttats till Skottland och legat i ett lagerhus i Campbeltown i flera år. Buteljerad 2021 efter 12 års lagring. 60 flaskor får ett webbsläpp 19 maj.   SB-nr 41164, 998 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.