
Romtipset Familjen Brugal har ägnat 135 år åt romkokande. I början vit rom för lokal konsumtion men med tiden alltmer fatlagrad rom.
Idag står faten i centrum. Precis som i whiskyns värld är man medveten om att smakerna till stor del skapas i ektunnorna, som formar destillatet och präglar karaktären högst påtagligt.
Ytterst ansvarig för smakerna är romhusets Maestro Ronero, som tillbringar mycken tid i de fuktiga lagerhusen i Dominikanska Republiken. Här finns över 200 000 tunnor så jobbet kräver sin man, eller rättare sagt kvinna.
Jassil Villaeva Quintana är Brugals första Maestra Ronera. Därtill rombranschens yngsta Master Distiller, som titeln kan översättas till. Som femte generationens rommakare inom familjen Brugal var hon blott 24 år gammal när hon började i sin roll år 2011.
Ett prestigefyllt jobb hon fick på egna meriter. Med jämna mellanrum utlyses en tävling inom familjen för att hitta nästa grupp av maestros roneros, förklarar Jassil Villaeva:
– Vi var tolv kusiner som deltog, jag var den enda kvinnan. Och den första att erövra titeln Maestra Ronera. Jobbet fick jag för mitt utvecklade smaksinne.
Kvartetten maestros började bli till åren. I förra vändan utsågs Gustavo Ortega Zeller. Nu senast valdes Jassil Villaeva och Miguel Ripoll, som nu styr över faten i lagerhuset, tillsammans med föregångarna från fjärde generationen.
Anfadern Andrés Brugal Montaner startade destilleriet 1888. En katalan som lämnat Spanien för Kuba och till slut hamnat på La Española, ön som delas av Dominikanska Republiken och Haiti.
Brugals destilleri San Pedro de Macoris, i staden Puerto Plata, har vuxit till att bli en av landets största. 1920 byggde man sitt första lagerhus och började på allvar lagra romen i ekfat.
Majoriteten fat är ex-bourbon barrels av amerikansk ek där romen får vila upp till 8 år. Som komplement hämtas sherry-tunnor från Europa där romen får dväljas i det varma tropiska klimatet i 6 år. Nymodigheten som Jassil Villaeva introducerat är nyekslagring.
Att lagra rom i jungfruek tillhör inte vanligheterna i en romvärld som slentrianmässigt lagrar vätskan på refill barrels. Ändå är steget inte långt till att göra som amerikanerna, där man regelmässigt lagrar whiskey på färska ekfat, nyligen utbrända och rostade.
Nyeksfaten har dessutom preppats med kakaobönor, en smak som går väldigt bra ihop med grundsmakerna i rom. Just kakao ligger Jassil Villaeva varmt om hjärtat:
– Ett av mina starkaste barndomsminnen är att vandra runt bland kakaoträden där jag växte upp. Jag kommer ihåg den bittersöta doften av kakaon och den rika aromen från de rostade bönorna. Smaker jag ville överföra till vår rom i den första utgåvan av Colección Visionaria.
Processen börjar med att dominikansk kakao av högsta kvalitet plockas. Men istället för att göra en chokladdryck av bönorna och skölja ur faten med tar man idén ett steg längre.
Brugal har tagit fram en unik ’Aromatic Cask Toasting Technique’. Fatet rostas med kakaobönor inuti varpå träet infuseras med de aromatiska ångorna på ett nytt innovativt sätt.
Basen för produkten är en mix av bourbon- och sherryfatslagrad rom. Fat som väljs ut och blandas samman av maestra Villaeva. Sedan ges blandningen en finish i de kakaopreppade nyeksfaten av europeisk ek.
Maken till ektung Brugal har man sällan skådat, mäktigt och coolt! Nyeken ger romen ett torrt driv, lowkey men lyxigt spartanskt.
Lätt och ledig doft av mjuk chokladkaka, samtidigt krämigt körsbärsvinig med trätoner bakom, en torr ton av sandelträ som toppnot.
Halvtorr smak av körsbärspralin går vidare med fruktkaka och torra trätoner som skapar en skön krokant-vibe. Allra längst bort även lite sälta. En luftig smakupplevelse minsann!
Lång lowkey eftersmak av krokant/salted caramel samsas med sandelträ och pirrande krydda, som färgas av en pust avgaser a la Jamaica (framkallat av nyeken). Körsbärssötman i basen märks knappt.
En rom i överraskande lätt och luftig stil. Tonsäker fatbehandling där kakao-prepareringen skapar praliner ihop med körsbärsfrukten från sherryfaten. Jungfrueken adderar en säregen sälta samt skitiga Jamaica-dunster i eftersmaken.
Smakerna triggas av vatten, ekkryddan väcks till liv och man anar romens temperament. Smaken blir tätare med aromatisk fruktkaka och praliner, halvvägs luftigt trä med en släng bitter bränd karamell och tydlig sälta.
Den långa eftersmaken bärs framåt av träbittra toner och varmfodrad kryddig muskot, i botten saftig fruktkaka som är körsbärssyltig. Fortfarande lätt men lockande trämastig.
Annorlunda osöt rom-stil med en körbärsvinig ton som knappt märks. En flaska att vårda, skaffa den!