Whiskymakande | KENTUCKY Bourbon-industrin växer så det knakar. Till skillnad från skottarna som ju måste vänta 10-12 år på att hinna ifatt med sin skenande singelmaltförsäljning tar det bara jänkarna 4-6 år att gå ikapp med färdiglagrad whiskey. Buffalo Trace Distillery i Frankfort har precis förvärvat 95 hektar mark där man ska bygga nya lagerhus. Dessutom planteras majs och andra grödor som råg och vete som inom några år ska resultera i en egen ’farm-to-table’ bourbon. Dessutom har man lyckats köpa tillbaka lagerhus R, S, T och U som på 1970/80-talen såldes och konverterades till kontorsfastigheter. Numera rullas nyfyllda fat in här. Buffalo Trace ligger i Leestown alldeles invid Kentucky River och hyser 125 byggnader (från 1700- till 2000-talen) på 152 hektar. Frankfort är Kentuckys huvudstad och är trots sin litenhet en turistmagnet. Till destilleriet letar sig årligen över 100 000 besökare, därför inryms ett nytt besökscentrum i en byggnad från 1881 och öppnar i juni 2015.
Fast mest spännande är Warehouse X, ett experiment-lagerhus med fyra separata klimatkammare där man kan styra ”vädret” och se hur förhållandena påverkar lagringen. Första testet är att utsätta faten för naturligt ljus. Ventilation, luftfuktighet och temperatur är desamma men belysningen är full, halv eller ingen i de olika rummen (där vardera 30 fat vilar). Senare ska man testa hur UV-strålning påverkar whiskyn. En 20-årsplan har upprättats med olika experiment och så snart man säkrar pålitliga fynd implementeras dessa metoder i den dagliga produktionen.