Whiskeytipset En av de äldsta vi fått från Irland. En 30-årig singelmaltwhiskey destillerad på Bushmills i Antrim år 1991. Tappad på bourbon barrels och oloroso sherry butts. Som fick bida sin tid i 14 år till 2005 då blender Helen Mulholland blandade samman faten. Och stoppade om mixen i nya amerikanska jungfrufat för en 16-årig slutlagringsperiod!
– Jag är enormt stolt över vår 30-åring. På det sätt alla dessa smaker kommer i vågor, och aldrig tar slut. Den första tiden i nya amerikanska ekfat blev whiskeyn väldigt kryddig men med åren kom fruktigheten tillbaka och tog över. Energin finns där i bakgrunden, och är hemligheten med whiskeyn.
“Jag är enormt stolt över vår 30-åring. På det sätt alla dessa smaker kommer i vågor, och aldrig tar slut.” -Helen Mulholland
Helen Mulholland gjorde sin första arbetsdag på Bushmills för ett kvartssekel sedan. Hon har hela tiden varit involverad i blendingarbetet. 2006 utnämndes hon till Master Blender som första kvinna på en topposition i den irländska whiskeybranschen.
– Rollen som chefsblender blir man erbjuden en gång i livet. Blenders tenderar att stanna hela livet i yrket: 20, 30, 40 år. Ledningen utmanade konventionerna men kände sig nog trygga med mig. Jag hade ju skolats in under lång tid.
Helen Mulholland klev av ifjol och lämnade över till nästa kvinna. Alex Thomas är träspecialisten som kom in på destillerade drycker på grund av sitt maniska intresse för olika träarter. Hon började på destilleriet 2004 och har de senaste åren matchats fram av Helen för att till slut ta över ansvaret.
Bushmills har fått ett lyft generellt sett. Man märker att blender-kollegiet gillar sitt destillat. Skärpan har ökat successivt på 2010-talet. Spritkvaliteten är toppnotch. Destillerichef Colum Egan håller hög nivå bland pannorna.
Men det är alltså kvinnor som leder arbetet i lagerhusen. Och de gör det med passion. Det lyser om Helen Mulholland när hon pratar om sin whiskey. Och efterträdaren Alex Thomas har samma glöd. Man kan nästan känna den kärlek till yrket som strömmar ut och påverkar whiskeyn i faten.
Det har kommit två 30-åringar hittills. Den första släpptes i en upplaga om 432 flaskor under 2020/2021 för travel retail (på Irland) och den tyska marknaden. När jag fick smaka den whiskeyn trodde jag inte det var sant.
Flödande estrig utan eklämpor. En luftig fruktprunkande smak med enastående sötestrig final. Total närvaro i varenda detalj av de 48,4 procenten! Bland de bästa irländare jag någonsin smakat.
“När jag fick smaka 30-åringen trodde jag inte det var sant. Bland de bästa irländare jag någonsin smakat.” -Henrik Aflodal
Den andra 30-åringen släpptes i slutet av 2021 och nu kommer 260 flaskor till Skandinavien. Styrkan är 41,8%. Faten till denna version har legat högst upp i lagerhuset där avdunstningen går fortare.
16 år är lång tid att vänta. Helen Mulholland har förstås varit där rätt ofta den senaste tiden för att säkerställa att karaktären inte går överstyr.
Gammal whisky kan tyckas stabil. Vanligen ligger whiskyn på begagnad ek och då händer inte så mycket. Men här används ju jungfruek, som visserligen hunnit nötas ned i 1,5 årtionde, men ändå har mycken kraft kvar.
Än mer intressant i detta fall är ju avdunstningen med accelererande luftspalt inuti faten. Oxideringen skapar estrar och whiskeyn riskerar att löpa amok vilket kan få karaktären att på kort tid ändras mycket.
Här har Mulholland/Thomas full koll på läget. Jag svävar som på små moln, vilken gamling! Djupt gammelestrig arom, tropiskt sugande med mango och guava. Och massor av honung i botten med en typisk ton av brödsirap förstärkt av ek-praliner. Bakom svartvinbärsblad och tobak.
Doften är så distingerad med sina söta simmiga estrar. 100% Irish med den omisskännliga tonen av maltberikad honung i centrum.
30-åringen är intagande smakrik. Lika fruktälskande i munnen som första utgåvan men tätare och mer ekpåverkad. Mättad savande smak av gammelestrar redan i starten.
Mango och papaya bärs framåt av en djupliggande ekbeska. Halvvägs sötare med honung och explicit hallonsyrup (!), mot slutet varvar kryddnejlika upp stillsamt.
Eftersmaken är lång, lång. Och full av gammelestrar. Fanta Exotic breder ut sig ihop med nektar. Kliande ekfanér tar på söta toner av kardemumma, efterhand färsk tobak. Och allra sist markerad beska av lagerblad.
Efterdyningarna är ändå lättsamma, sötman uppväger beskan. Den här whiskeyn kan man sitta och sippa på i sociala sammanhang också. Den bara är, liksom. Men självklart blir upplevelsen större när man fokuserar på smakerna och ägnar all uppmärksamhet och kärlek åt whiskeyn.
“Jag imponeras av smaken med sitt rika flöde av estrar och lagom mycket ek. Det är förunderligt att eken inte tagit över.” -Henrik Aflodal
Jag imponeras av smaken med sitt rika flöde av estrar och lagom mycket ek. Det är förunderligt att eken inte tagit över. Whiskeykoket i de tre pannorna överstiger med råge 80% och man luras att tro att så fragil och ”tunn” sprit inte ska stå emot ekens plågor.
Betänk då att 94%-ig grainwhisky gjord på mestadels vete eller majs kan klara sig i 40 år utan att eken tar över. I Bushmills 30-åring körs denna latenta djupliggande beska över av exotisk frukt.
Men hemligheten med anrättningen är såklart jungfrueken som Mulholland med kollegor så modigt tog i bruk 2005. Nyeken märks i eftersmaken som ett eteriskt pirr. Men den egentliga rollen är att backa upp och fördjupa frukten.
Resultatet blir här, i kombination med ökad luft-exponering inuti fatet, en tungt gammelestrig smakpalett. Ändå har åldringen en relativt luftig smak med en lättsam exit vilket även det är nyekens förtjänst ihop med det högestriga destillatet i sig.
Priset på 7499 kr är som hittat. Med tanke på det prisrally som pågår i whiskybranschen dessa dagar så framstår pengen som överkomlig. Inte minst med tanke på att detta är den äldsta tillgängliga irländaren just nu. Köp en flaska och öppna genast. Dessa droppar är för briljanta för att samlas på. De MÅSTE drickas. Sláinte is táinte!
Bushmills 30 år 41,8%
94p Doft 23, Smak 24, Exit 23, Balans 24 Utgiven av Bushmills i serien The Causeway Collection. Den andra 30-åringen från destilleriet i Antrim. Destillerad 1991 och lagd på bourbon barrels samt oloroso sherry butts. Faten blandades samman 2005 efter 14 års lagring och tappades om till amerikanska nyeksfat för ytterligare 16 års lagring innan buteljering skedde år 2021. Totalt 918 flaskor varav 102 släpps här i Sverige på Systembolaget. SB-nr 56993, 7499 kr
