fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

av Henrik Aflodal
18 januari 2021

Bushmills lanserar en ny spännande whiskyserie kallad Causeway Collection. Det irländska maltwhiskydestilleriet har valt ut unika whiskeyfat ur lagerhusen som släpps på utvalda marknader över hela världen. Det är första gången på 15 år som destilleriet ger ut whiskey vid fatstyrka, direkt från fat. Till Sverige kommer ovanlig whiskey lagrad på franska banyuls-fat. Whiskeyn släpps på Systembolaget 26 januari.

 Nya släpp    Causeway Collection från Bushmills är något så ovanligt som ’cask strength’ whiskey från Irland. Oftast tappas irländsk whiskey på flaska vid 40 eller 43%, mer sällan buteljerar man direkt från fat vid originalstyrka. Nu släpper irländarna tre olika fat. Det handlar om whiskey lagrad på malagavinfat, muscatvinfat, samt banyulsvinfat.

Inspiration till whiskeyserien har hämtats från The Giant’s Causeway som ligger alldeles i närheten av destilleriet. En geologisk kustformation som genom århundradena inspirerat traktens whiskeymakare.

Det handlar om svarta hexagon-formade stenkolonner som bildar en trappa ut i havet. Sägnen säger att det var jättar som byggde trappan när de steg ner i havet för att vandra över till Skottland många sjömil bort.

Stentrappsformationen speglar enligt dagens whiskeymakare lagringstegen i de tre olika fattyper som nyttjas i den nya serien. Ännu mer intressant är som sagt styrkan på utgåvorna. Det var 15 år sedan destilleriet gav ut en whisky vid fatstyrka. Comebacken är sedan länge efterlängtad av fansen.

Causeway-kollektion är noggrant iscensatt av Master Blender Helen Mulholland:
– Det känns spännande att ånyo få utmana Bushmills fanskara med ’cask strength whiskey’! Det är lika mycket en hommage till jättarna och de många generationer av whiskeymakare före oss som en hyllning till det formidabla landskap som format whiskeyn. Jag hoppas de svenska whiskeydrickarna kommer att gilla den power och excellence som vackra Bushmills levererar i naturligt tillstånd.

Irländarna själva får maltwhiskey från 2008 slutlagrat på muscatvinfat samt whiskey från 1995 omtappat på malagavinfat. Medan Sverige får något så ovanligt som en maltwhiskey lagrad på banuyls-fat.

Banyuls är ett vindistrikt i franska Pyrenéerna där man gör ett rött dessertvin. Vinet är intensivt och smakrikt påminnande om lagrat portvin.

Svenskarnas whiskey destillerades 1 mars 2011 och lagrades parallellt i 6 år på oloroso sherryfat från Spanien samt amerikanska bourbon barrels. I december 2017 blandades whiskeyn samman och tappades på gamla banuyls-fat för ytterligare 2,5 års lagring.

– Det söta dessertvinet bidrar med toner av solmogna persikor och aprikoser, säger Helen Mulholland. När andra nöjer sig med ett halvår i andra lagringssteget låter vi flera år gå för att smakerna verkligen ska bottna. Det gör att de saftiga stenfruktaromerna intensifieras och bidrar med värme och ökad sötma, som om frukten bakats i ugn.

– Mest spännande tycker jag kryddkickarna är i form av anis och svarta vinbärsblad som slår igenom Bushmills honungslena maltighet. Detta är en sensationell irländsk malt, en jätte bland whiskeys!

Bushmills 2011 Banyuls Cask är buteljerad i oktober 2020. Whiskeyn släpps på Systembolaget 26 januari i en upplaga på 1500 flaskor.

• Bushmills 2011 Banyuls Cask 53,2% | SB-nr 40862, 999 kr

LÄS MER: Smäktande tropiska smaker hos Bushmills fatutgåva (review)

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.