Äldst & Dyrast & Bäst Aberlour var tidiga ute med att låta besökare på destilleriet handbuteljera en egen flaska direkt ur fatet. Man fick välja mellan sherry- och bourbon-fat. Nästan alla tog sherryfatet efter att ha druckit a’Bunadh – den första cask-utgåvan från ett stort destilleri som kom 1999.
Glenfiddich hängde snart på och lät fansen ta med sig en flaska av 15-åriga Solera-utgåvan hem, fast i originalskick vid fatstyrka.
Nu håller i stort sett alla besöksdestillerier på med fattappning. Aberfeldy toppar alla när de öppnar för att tappa en 40-åring direkt från fat. Du läser rätt, den pavan blir verkligen unik, med ditt eget namn på etiketten och allt. Haken är förstås att du måste åka ner till destilleriet i Perthshire och själv göra jobbet.
Aberfeldy har dessutom aldrig givit ut en äldre whisky så greppet att göra köpupplevelsen extremt personlig är marknadsföringsmässigt vasst. Det handlar om tre fat som ska göras tillgängliga, alla nedlagda på 1970-talet och handplockade för sin vitalitet av blender Stephanie Macleod:
– Att hitta ett fat i den här åldern med den här kvaliteten är extraordinärt. Att hitta tre är exceptionellt. Tänk bara på de fyra årtionden denna whisky har slumrat i väntan på att få släppas ut.
Faten fylldes samma dag, 22 augusti 1978. Det handlar om hogshead-fat på ursprungliga 250 liter av amerikansk bourbon-ek. Först ut är fat nr 5029, sedan väntar nr 5030 och slutligen nr 5031 – i nummerordning!
Fyllningen sker i samma lagerhus där trion legat sedan 1978:
– Det är sällan vi buteljerar singelfat här på Aberfeldy, säger Stephanie Macleod. Att få äran att fylla sin egen flaska av vår äldsta och mest exklusiva whisky hittills är ett rart tillfälle i livet. Whiskyn är underbart välbalanserad med nästintill perfekt textur.
Nöjet att fylla sin egen flaska (spill inte!) med 40-årig Aberfeldy kostar £2500 per flaska (ca 30 000 skr).
Så här smakar faten enligt Stephanie Macleod
1st release #5029 50,1% (160 flaskor): “Doft av kaprifol och nyklippt gräs omfamnar kärnan av ljunghonung. Smaken brister ut i kryddnejlika för att lugna ner sig med sädiga toner.”
2nd release #5030 47,3% (134 flaskor): “Det smakar lemon curd på rostbröd delikat balanserat av timjan och rosmarin med en krämig karamell-finish. Fyllig och väldigt följsam smak.”
3rd release #5031 46,1% (97 flaskor): “Charmig citrussmak med parfymerad crème brûlée, färska persikor och mjuk ek, blir ännu mer komplex i avtoningen.”