fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Cadenheads ”ungwhisky” gör bra ifrån sig

av Henrik Aflodal
1 mars 2023

 Reviews    Cadenhead är den smått legendariska buteljeraren i Campbeltown, med samma ägare som stadens mest kända destilleri Springbank. Original Collection är utgivningsserien som tar rygg på ’cask strength’-utgåvorna. Här håller whiskyn 46% och vill vara mer lättillgänglig och publik.

Framförallt buteljerar man whiskyn innan den blir för gammal. Skotsk maltwhisky ska ju drickas kring 12 år, plus och minus några år. Mycket av det som släpps ska ju vara gammalt och dyrt. Den här katalogen är väl inte billig med priserna är i sammanhanget rimliga.

Sextetten som släpps på Systembolaget är samtliga trevliga bekantskaper. Inget att yvas över kanske men kompetenta tappningar man inte blir (särskilt) besviken på.

Vi börjar med den mest otippade whiskyn. En ömalt man inte alls känner igen, eftersom den är slutlagrad på ”salta” manzanilla-fat från Jeréz. En 12-årig Jura som bjuder på en härlig whiskynos.

Den som en gång kalasat på havregrynsgröt med äppelmos förstår precis hur mullig denna Jura-doft är. Här finns också en tung slagsida åt jäst päronmust. Alldeles för mycket men jag gillar det. Tror jag.

Whiskyn saftar på i munnen som börjar äppeljosig men snart blir blommigt örtkryddig. En mastig tät käft som mot slutet tar på torrare ekspån åt sandelträhållet, som också gör eftersmaken halvtorr.

Men lång och äppelkakig med örtig fragrant beska, närapå rökfragment. Alltmer äppelmos/kompott efterhand, samt varsamt värmande.

Ja, vad säger man. En variationsrik singelmalt med sin spännande tjocka äppelnos och något överraskande rakryggade, men motsträviga örtbeska fruktmun.

Eftersmaken är bäst med sin torrare fragranta träådra. Och här återvinns nosens mulliga äppelkompott. Hur som helst en väldigt otypisk Jura-whisky, väl värd att prova.

De båda rökdestillaten bjuder på helt olika resor. Islay-whiskyn tar ut svängarna mer än fastlandsditon. Det är faktiskt Bunnahabhain som levererar en 7-åring som imponerar i doften med en intressant mångbottnad whiskynos.

Stor och torvröksbolmande med fruktkaramell a la sherry mitt i härligheten. Under charkuterier som rökt ölkorv. Runtom en radiatordammig torrhet parat med torrt gummi.

Tyvärr ingen action i munnen. Jämn torvrök doppad i honung med fruktkakig fortsättning och sirlig tobaksrök. Lång men lowkey eftersmak med inslag av rökt korv. Alldeles för ren rökighet i refrängen som hade behövt mer teckning, nu för anonym.

Bättre går det för Ardmore som hunnit fylla 11 år. Dock liten odör av matolja med fruktkaramell. På djupet honung och sockrig fudge, på distans kan bildäck anas. Rätt neutral, man inte vad som väntar, för smaken bjuder på mer än Bunna-utgåvan.

Sötrökig smak med drag av salmiak men mest fruktkola som blir äppelknäckig. Halvvägs skitig tablettask följt av tobaksrök med fruktkaramell. Eftersmak med baconsälta och toner av rökt korv. Torr torvrök bär, ihop med sötaktig fruktsyrup.

Helt enkelt en god sötrökare som är för enkel för att man ska komma ihåg den. Jag gillar den sobra småputtrande efterklangen där vineken håller röken i ett säkert grepp.

Starkvinsfat är inte alltid vägen till frälsning. Ibland håller ju tunnan inte måttet riktigt. Som här där Knockdhu försvinner i madeiradimmorna. Det doftar av buskigt av starkvin och mjuk chokladkaka, på djupet en lite irriterande parfymton från fatet.

I munnen får whiskyn en ren start som strax blir kakig med en grumlig kaffeton i gumpen, plus en mulen malkule-vibe. Men så får vi en glimt av friskare madeira i slutet. Eftersmaken är lättare och bärs framåt av en skir vinton som dock solkas en aning av kaffe-spår. Inget för estraderna.

Den mörkaste whiskyn i flighten har dragits ut ett sötmättat PX-fat. Och här har Cadenhead fått till aromen. Sextettens bästa arom som förvånande nog är syrligt frisk. Som av jäst svartvinsbärssaft. Bakom geléhallon och mitt i aromatisk tobak.

En doft som lovar mycket men tyvärr händer det lite i munnen där efterrättsvinet får för mycket att säga till om. Smaken är ’soft’ och behagligt fruktig med sherry och fruktsorbet-toner. Mot slutet mer gräddig och en antydan till syrlig ek.

Men eftersmaken är bara halvlång och sherry-neutral med håglös ek. Det är såklart en god whisky men alltför strömlinjeformad. Fettercairns bråkiga personlighet är neutraliserad.

Ovanstående ”ungdomar” gör sig bra i glaset men det är klart att mer ålder höjer insatserna en smula. 18 år är en ålder att längta till. På den gamla goda tiden då 18-åringar stod som spön i backen med prislappar som idag får en att gråta av saknad.

A Speyside Distillery är såklart en Glenfarclas-whisky och då vet alla att det kan bli hur bra som helst, om fatmaterialet håller måttet. Whiskyn har en äpplig fräschör i doften förstärkt av honungssötma, under fanér-spår av eken. Pigg men enkel.

Smaken börjar i syrliga äpplen och utvecklas med fylligare fruktkompott och kryddvirvlar. Mot slutet sorbetfräscha övertoner och en drastisk omkoppling till fet murken ek – jawoohl! Lång finish över äppellemonad med kliande krydda som håller liv i avslutet. Stigande läderbeska gör att whiskyn bekänner sin ålder.

En helt suverän integration av elementen. Glenfarclas-destillatet bubblar av energi samtidigt som eken sprakar utan eklämpor. En fartig 18-åring som den ska vara, köp en låda…

Bunnahabhain 7 år 2014 46%

 84p   Doft 23, Smak 21, Exit 20, Balans 20  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Destillerad 2014 på rökmäsk av Bunnahabhain och buteljerad 2022. Lagrad i 7 år på 100% refill sherryfat. Webblansering av 180 flaskor 2 mars.   SB-nr 41360, 641 kr

Ardmore 11 år 2011 46%

 86p   Doft 19, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Destillerad 2011 på rökmäsk av Ardmore och buteljerad 2022. Lagrad i 11 år på Marsalafat (70%) och bourbon barrels (30%). Webblansering av 78 flaskor 2 mars.   SB-nr 41359, 686 kr

Knockdhu 11 år 2011 46%

 79p   Doft 19, Smak 20, Exit 20, Balans 20  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Destillerad 2011 av Knockdhu och buteljerad 2022. 70% av whiskyn har slutlagrats i 2 år på madeira-fat för att sedan blandas med 30% bourbonfatslagrrad whisky. Webblansering av 72 flaskor 2 mars.   SB-nr 11352, 686 kr

Jura 12 år 2009 46%

 89p   Doft 22, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Destillerad 2009 av Jura och buteljerad 2022. Slutlagrad i 12 månader på 100% Manzanilla sherryfat. Webblansering av 90 flaskor 2 mars.   SB-nr 41361, 844 kr

Fettercairn 15 år 2007 46%

 86p   Doft 22, Smak 22, Exit 21, Balans 21  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Destillerad 2007 av Fettercairn och buteljerad 2022. Lagrad i 15 år på Pedro Ximénez sherryfat (60%) och bourbon barrels (40%). Webblansering av 60 flaskor 2 mars.   SB-nr 41357, 887 kr

A Speyside Distillery 18 år 2004 46%

 89p   Doft 21, Smak 23, Exit 23, Balans 22  Utgiven av Wm Cadenhead i serien Original Collection. Kommer från Glenfarclas som lite raljant kallas ”a Speyside distillery”. En pik till familjen Grant som på 1990-talet stämde familjen Wright i Kalifornien för varumärkesintrång. Man hade givit ut en whisky med destillerinamnet på etiketten. Destillerad 2004 och buteljerad 2022. Lagrad i 18 år på 100% bourbon barrels. Webblansering av 30 flaskor 2 mars.   SB-nr 41358, 1273 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.