fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 4 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Caledonian – ett mästerverk till grainwhisky

av Henrik Aflodal Esq
5 februari 2021

 Reviews    Några av de bästa faten i Gordon & MacPhails unika whiskykällare hamnar i Private Collection. Vad sägs om utdöda Caledonian och Convalmore?

Dufftowns sjunde panna hette en gång Convalmore, startat 1893. Lagerhusen ligger kvar längs landsvägen mot Craigellachie och används av Glenfiddich och Balvenie. Länge kunde man läsa destillerinamnet på taket. Men nu har solen blekt bort bokstäverna.

38-åringen gjordes 1982, tre år före bortgången. Lagrad på ett refillfat i hogsheadstorlek av amerikansk ek är förutsättningarna optimala för att få smaka destillatet i hög ålder utan de skygglappar vinfat utgör. Convalmore har en tropisk ådra vi lärt känna via Diageo som givit whiskyn i sin prestige-serie Special Releases.

Doften är nymornad och enkel på rättframt Convalmore-vis. Det luktar kokt äpple och gräddbakelse. En ren och lätt, nästan flyktig arom. Man kommer att tänka på gammal Champis som bringats i jäsning!

I munnen excellerar gammelestrarna och brister ut i tropiska läsktoner. Plötsligt äppelskal följt av oljiga fruktskalstoner. Lång eftersmak med fetsmörig skalbeska av äpple/citrus. Ren men ändå mastig och övervägande torr. Landar till slut i Fruxo fruktkola.

Lite vatten gör allt snäppet bättre. Frisk äppelfräsch doft med lite ananas-sötma. Rik stor komplex tropisk mun som blir aromatisk med örtig sötma. Allting är mer intensivt smakmässigt. Tumultartad epilog där frukten rumlar runt. Exotisk stil som också är varm. Kvardröjande ton av äppelskal.

Sådär fräsch och upplyftande som bara en Convalmore kan vara. Kanske inte lika extrem i fruktigheten som Diageos egna buteljeringar har varit men faktiskt mer välbalanserad. Kudos G&M!

Med kniven på strupen skulle jag ändå hellre välja grainwhiskyn från Caledonian. Det Victorianska destilleriet som byggdes mitt inne i Edinburgh på 1880-talet. Självklart inredd med sprillans nya coffey-kolonnpannor.

På 1980-talet stängdes fabriken och området blev bostäder. Men skorstenen står än idag kvar som ett minnesmärke över storstadens förslutna som whiskystad.

1980 lades Caledonian-grain ner på ett amerikansk hogshead-fat som skördades efter 39 år hösten 2020. Whiskyn doftar piggt av lemon drops. En estrigt levande bouquet av surisar på typisk klister-manér som alltid med grainwhisky. Jämfört med en maltwhisky tunnare men samtidigt sirligt slingrande.

Smak av lemonad och honung, strax apelsinfromage och vit choklad. Ovanligt flärdfullt för att vara en grain. Halvtorr och luftig finish som bubblar av apelsin-Fanta och engelsk fruktkaka. Jämfört med en maltwhisky i den här åldern lätt som en fjäder, estrarna dansar fram!

Med lite vatten i glaset doftar det mer fruktsoda med inslag av marsalavin och citronkräm under. Aromen blir rundare och mjukare. Det smakar apelsindessert med kakiga marängtoner, allteftersom torrare – rik och komplex smak!

Lättare torrare eftersmak som är eterisk. Finishen är chimärt luftig men har en tung starkvinsaktig bas. Det är naturligtvis alla ekår som till slut manifesteras i whiskyn.

Jag gillar den här grainwhiskyn. Den är eljest och går utanför den givna grain-ramen med sin säregna fruktighet kombinerat med torrheten. Att den är ”gammal som satan” är inget man tänker på.

Convalmore 38 år 1982 54,9%

 92/93p   Doft 23/23, Smak 24/24, Exit 22/23, Balans 23/23   Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Private Collection. Destillerad 21 januari 1982 och buteljerad 12 augusti 2020. Lagrad i 38 år på refill american hogshead nr 154. Totalt antal flaskor är 109 varav 6 till SE. SB 34499, 11 875 kr

Caledonian 39 år 1980 55,4%

 92/93p   Doft 23/23, Smak 24/24, Exit 22/23, Balans 23/23   Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Private Collection. Destillerad 3 november 1980 och buteljerad 22 augusti 2020. Lagrad i 39 år på refill american hogshead nr 92569. Totalt antal flaskor är 111 varav 9 till SE. SB 40784, 7864 kr

Senaste nytt

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.