
CANE ISLAND DÖPTE holländaren Hein Smit sitt romhus till. Året var 2016 och han kom från jobbet som blender för E&A Scheer i Amsterdam, en av världens största upphandlare av bulk-rom.
Firman står bakom hundratals rommärken och Hein Smit tog fram smaker för över 50 marknader. Över åtta år som blender och resenär i romvärlden tände en låga som fortfarande brinner lika starkt.
– Jag fick upp ögonen för hur olika rom kan vara. Det är ju världens mest spridda spritdryck. Något jag inte hade en aning om innan jag började jobba med rom.
Under alla dessa år har holländaren skapat tusentalet romprodukter, en erfarenhetsbas få andra kommer i närheten av under en karriär. Ett behov att göra ett personligt avtryck växte sig allt starkare, att börja blanda ihop den rom han själv gillar. Och aktivt sprida rom-evangeliet och sin egen passion:
– Det finns så mycket att berätta om drycken, berättelserna är så olika i skilda delar av världen. Jag älskar det här. Cane Island är min mission i livet.
Cane Island sourcar rom från olika regioner och länder i världen. Från Karibien och Latinamerika som Asien. Det intressanta är att stilarna skiljer sig mycket åt beroende på var romen tillverkas och vem som gör den, det finns kulturella skillnader som är spännande att utforska.
– Vår rom ska vara trogen traditionen och representera den stil som destilleriet eller regionen står för.
Hein Smit ger ut sin rom i två serier. I Single Island Blend mixar han rom från olika destillerier på en och samma ö, där är det regionen som talar. Medan utgåvorna i Single Estate Rum kommer från enskilda destillerier. För att vara tydlig, firman är baserad i Nederländerna, men all rom görs i hemländerna:
– Varje land som vi sourcar vår rom ifrån har en lång historia av att producera rom, i många fall flera hundra år. Det förklarar de stora skillnaderna, att traditionen vuxit fram i avskildhet. Dessutom inverkar rådande klimat under lagringen på ekfat. En faktor man ofta underskattar i romvärlden. Men det är, precis som för whisky, i ekfaten smakerna byggs färdigt!
Det finns inga genvägar för en rom-blender. Man måste gå noggrant tillväga. Och det betyder mycket resande för att besöka destillerierna där spriten läggs på fat.
– All rom vi använder lagras lokalt där den kokas. Det handlar om tropisk lagring som är tre gånger mer intensiv än kontinental lagring här i Europa. För mig är det viktigt, att vår rom ska vara så stilmässigt autentisk som möjligt.
Hein Smit jämför blendingprocessen med att laga mat. Att kombinera olika romstilar för att skapa smaker han gillar utan att göra för stora avsteg från den lokala stilen.
– Vår Barbados-blend är ett exempel på hur en klassisk, balanserad Barbados-rom ska smaka. Den 7-åriga singelromen från El Salvador är ett makalös exempel på vad landets välrenommerade jättedestilleri kan förmå.
Visst blir man sugen på att smaka? Lugn, vi är snart där men först en relevant fråga: Hur dricks rom oftast? Förutom i cocktails släpper de flesta ner en rejäl isbit i glaset.
Svaret påverkar förstås hur man som blender sätter ihop produkten. Hein Smit bygger samman breda och tåliga rompaletter, produkten ska klara is-testet. Utgångsläget får inte vara för besvärligt med andra ord.
Handlaget skvallrar om söta smaker i munnen som bygger kropp, medan lättare, mer ektorra aromer får avsluta. Den regin brukar få rom som möter iskyla att flyga.
Det bästa exemplet på det är Cane Islands Barbados-blend som mixar 3-8-årig rom kokad i både kolonnpanna och pot stills på Foursquare och West Indies Rum Distillery.
En lowkey sober Barbados-arom kommer ur glaset – läder och praliner får liv av gummi. En medelfyllig söt smak piggas upp av tobak och lite krydda. Utgången är lugn och sansad, stillsamt läderputtrande.
En behaglig rom man sippar på som den är men också över is. Kylan ökar sötman i munnen och gör sortin luftigare – en härligt lättsam tobak/fanér-finish.
Lika lättillgänglig är single estate-utgåvan från Venezuela kokad i kolonnpanna på Distillería Sofa och lagrad i 8 år på ex-bourbonfat.
Häftig julig doft av mjuk pepparkaka med söt kakaosmak som lyfts omärkligt av fanér i den torrare eftersmaken.
Liksom Barbados-blenden triggas karaktären av lite is. När sötman bedarrar och eken kommer fram blir smakerna rikare. Saftig arrak möter upp kakaon påhejad av stramare ek. Pepparkastonen från doften slår i eftersmaken följe med balsaträ. God som den är men helt enkelt en mästerlig rom över is!
Från El Salvador kommer en 7-åring kokad i kolonnpanna på destilleriet Ingenio La Cabana. Också easygoing i fruktkaramellig stil med skön arrak-feeling, väldans sötgod med en simmig melassöt finish.
En rom man bara måste blanda drinkar på. Is får den söta frukten att växa, det saftar på rejält i munnen med sockrig godisfortsättning. Inte undra på att Hein Smit gillar det här!
En rom att sippa på i kupa är Single Estate-utgåvan från Barbados kokad i både pot stills och kolonnpanna av Foursquare, som därefter lagrats på bourbonfat i 8 år på ön.
Sammansatt, rikt estrig arom av pear drops och apelsin med polerad ek runtom, samtidigt frejdigt melassåsig. Saftig smak av sockrade päron med stor melassfortsättning påhejad av apelsinchoklad.
Polerad ek och kalvskinn i avslutningen som är körsbärssaftigt torr. Vuxen i stilen med djup. Avancerad men outgoing, helt enkelt en klassrom!
Det coola är att även den här romen klarar kylning och lyfter sig i alla faser isad. Nu luktar det mer choklad och kaffe med apelsinfromage som toppnot, belönande rik bouquet.
Smaken är frisk och apelsinsaftig med sötare pärongodis en bit in. Kakaofinish med tobaksair och övertoner av balsaträ. Såå smutt och fruktig, samtidigt mer ek-pirrig och pigg. En mångsidig och gentilt stilig Foursquare, välgjord och härligt avskalad.
• Cane Island Barbados 40% Single Island Blend | SB-nr 542, 389 kr
• Cane Island El Salvador 7 år Ingenio La Cabana 43% Single Estate Rum | SB-nr 366, 419 kr
• Cane Island Venezuela 8 år Distillería Sofa 43% Single Estate Rum | SB-nr 57971, 589 kr
• Cane Island Barbados 8 år Foursquare 43% Single Estate Rum | SB-nr 57970, 589 kr