fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Rökig Caperdonich från det förgångna

...och en 23-årig Longmorn

av Henrik Aflodal
2 mars 2023

 Reviews    Longmorn är en juvel i Chivas Bros krona. Malten ingår i både Chivas Regal och Ballantine’s fast lagrad på olika fat.

16-åringen som tidigare var 15 år är en modern klassiker. Som vunnit Maltwhisky-VM två gånger, 2014 och 2018.

Nu kommer whiskyn till Sverige som 23-åring i Secret Speyside-serien. En mix av 200-liters bourbon barrels och återanvända 250-liters hogsheadfat, handplockade av master blender Sandy Hyslop.

Medelstor doft av sega råttor och vingummin med färsk tobak runtom. Centralt fullkornsbröd med inslag av gräddkola, på djupet äppelmarmelad. En tät och fyllig fruktnos där eken är närvarande.

Koncentrerad smak av söta malttoner och kolasås som direkt tar på cocktailbär på burk. Halvvägs lädertoner som djupnar i garvat läder och skarpare lemon curd.

Verkligen massor av ek som fyller munnen! Lång mastig eftersmak av tropisk syrup och mandelbiskvier där småcitrus biter och sprakande ek värmer.

Vatten i glaset tar fram mer syra i doften och mer ek. Tjock arom av savaräng a la kolasås med sega råttor/surisar och ekplank/tobak.

Om vatten dämpar utspelet i näsan blir smaken luftigare och aningen mer komplex. Söt kola i starten spricker upp i juicy fruit och mango-syrup med äppelflarn. Under tobak, och mot slutet torrare eterisk ek.

Lång värmande refräng. Fruktkaramell med inslag av gammelestrar lägger ut en savande ekig eftersmak med fuktig tobak i botten. Allra sist rökfragment, från all denna ek.

En mullig Longmorn man blir glad av. Massor av ek och ännu mer tung, mastig frukt. Molande temperament under, destillatets krydda lurar.

Med lite vatten istället luftigt komplex smak. En åtråvärd flaska att vårda. Årets första lyx-köp måhända?

Om något destilleri kan räknas som ”hemligt” är det väl Caperdonich. För alltid bortglömt, även under sin korta livstid.

Fabriken byggdes av Glen Grant-gänget i norra delen av Rothes i slutet av 1800-talet och var bara verksamt i 3 år innan man la ner i sviterna efter whiskykraschen. Öppnat ånyo 1965, fullt moderniserat. Stängt för gott 2002, för att rivas 2011.

Whiskyn skickades mestadels söderut till Italien, där ägaren Glen Grant var framgångsrik. Tänkt att efterapa Glen Grant vilket den inte direkt gör.

Nykoket är rätt lättviktigt förvisso och gräsigt men har mer av päron med mintglimtar i sig än de gröna äpplen man hittar på det andra stället. Vilket är konstigt eftersom man 1985 bytte ut pannorna mot Glen Grant-replikor.

Väldigt sällan utgiven i sin egen rätt. Idag än mer sällsynt av förklarliga skäl, därför så spännande att få prova. Inte minst eftersom just detta whiskykok från näst sista produktionsåret är gjort på rökigt maltkorn!

Whiskyn luktar funky. En stor vulgär stank av ungsbakad leverpastej och charkuterier med drag av avgaser. Under savande fruktkaka/fruktsyrup med skir torvrök. Nosen sötnar och blir godare av några minuters vädring.

Smaken är speciell med salt bacon ur startblocken plus bananchips innan fruktkaramell insnärjd i torvrök tar över. Sockerlag ansluter samt charkuterier och gummi-vibes.

Whiskyn har en lätt kropp som tunnas ut i epilogen. Finishen är lång och saftig åt apelsinsafthållet med vitmögelost bakom.

Men det är torvröken som bär och efterhand växer torrare, hårdare tjära till. Avslutningen är enklare än smaken och kanske lite väl elak?

Vatten förminskar aromen som reduceras till rökig fruktkola med marshmallows. Mer simpel men väldans god sötrök!

Savande fruktkompott i munnen som är lättsam. Strax guppande fruktröka följt av torrare mineraler och mot slutet citronkaramell.

Fetare rökstånkande final som är avgasliknande med fruktkaka i botten. Whiskyn fastnar liksom i gommen men det är ändå bättre än tidigare.

Intagande och som sagt rökvulgär nos som bara blir godare om whiskyglaset får stå och vädra. Variationsrik och rätt lättsam rökmun som tunnas ut i eftersmaken av rätt hårdföra torrare röktoner.

Tvärtom vattnad med mindre nos, enklare mun men fetare bättre balanserad eftersmak. Det coola är ju att whiskyn är väldigt rökig trots sina +20 år i bourbon barrels.

Longmorn 23 år 48%

 91/92p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 23/23, Balans 23/24  Utgiven av Chivas Bros i serien Secret Speyside. Destillerad av Longmorn år 1999. Lagrad på en mix av 200-liters bourbon barrels och återanvända 250-liters hogsheadfat. Ihopsatt av master blender Sandy Hyslop och buteljerad 2022. Webbsläpp av 36 flaskor 2 mars.  SB-nr 41328, 3437 kr

Caperdonich 21 år Peated 48%

 90/88p   Doft 23/22, Smak 23/22, Exit 21/22, Balans 23/22  Utgiven av Chivas Bros i serien Secret Speyside. Destillerad av Caperdonich år 2001. Lagrad på en mix av 200-liters bourbon barrels. Faten är handplockade av master blender Sandy Hyslop. Whiskyn är buteljerad 2022. Webbsläpp av 12 flaskor 2 mars.  SB-nr 41323, 3437 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.