fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 1 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Cardhu som du aldrig mött whiskyn…

Special Releases 2020

av Henrik Aflodal
17 november 2020


 Reviews    Cardhu är ett maltälskande destillat. Rensjungande råvarunära i sin stil. 12-åringen är en skönhet i sitt slag. Som singelmalt är den bland de äldsta i Skottland. Alltså i modern tid.

När Ronald Cumming år 1961 fördubblade kapaciteten från två till fyra pannor passade han nämligen på att återintroducera Cardhu som maltwhiskyprodukt. Då såldes bara blended Scotch ute i världen.

Kändisen Glenfiddich kom ju i samma veva men fick internationell spridning först 1963 då den letade sig ut på flygplatserna.

“Cardhu är en av Skottlands första Single Malts!”

Destilleriet grundades i början av 1800-talet av familjen Cumming som sålde ut till Alexander Walker 1893. Mannen som gjorde blenden Johnnie Walker till en världssuccé.

Ronald Cumming var styrelseordförande för bolaget Distillers Company (dagens Diageo). Så man kan säga att Cardhu på många sätt är hjärtat i dagens koncern.

Detta är ett exempel på en komposition där Diageos blender-team velat styra smakerna och delvis göra om Cardhu-stilen, förklarar ansvarig blender Craig Wilson:

– Cardhu är ren och maltig när den kommer ur refill-ek. Här har vi tagit med whisky lagrad på bourbonfat samt amerikansk nyek vilket frammanar en gräsig sötma och energisk krydda som normalt sett inte förekommer i en Cardhu.

Wilson påpekar att det här är en utewhisky man med fördel tar med i fickpluntan eller serverar kyld till kallskuret under sommarmånaderna. Ett lite ovanligt användningsområde för en ”finwhisky” i Special Releases-serien. Men självklart har han en poäng som vi snart ska få se.

“11-åringen känns klumpigt ofärdig och högst NAS-orienterad.”

Med spänning tar jag mig an ett av mina favoritdestillat. Och blir besviken. Nyhälld stinker 11-åringen ungkola a la gräddkola och sirap med sött maltkorn i basen. Klumpigt ofärdig och högst NAS-orienterad. Whiskyn sticker verkligen ut i sammanhanget.

Smaken rimmar bättre med åldern. Fruktkola och fruktsoda i starten. Förväntade äppelestrar kommer som ett brev på posten, plus parfym från eken. Mot slutet oljig sötma med vingummin i släptåg. En högst ordinär men trevlig smakupplevelse.

Finishen är halvlång och löper fram på sött krämigt maltkorn skuggad av fruktsyrup. Tobak följer och bryts av med torrare knäckebröd. Lite tuffare än man är van vid från Cardhu.

Man kan verkligen undra VARFÖR? Vad har den här whiskyn att göra i prestige-serien Special Releases. Whiskyn är hyggligt bra med sina 83 poäng men knappast exklusiv i sin framtoning. Vilka kvaliteter såg blender Craig Wilson i den här fatkombinationen. Svaret levereras med lite vatten i glaset.

Ungdomen skalas bort och Cardhu kliver fram med äppelsoda och vingummi-estrar. Fortfarande liten arom men med ljusare frukttoner.

Smaken är långsam, estrar drar sig sävligt framåt. Äppelpaj är det första man tänker på, efterhand ljus pepparkaka, och stor Ryvita-beska. Gommen får en nytändning av vattnet, regin med mer ektoner är dramatisk och värdig en särskilt utvald whisky.

“En rökbestänkt Cardhu, vilken grej!”

Eftersmaken fortsätter i samma tröga stil med krämig fruktighet, men molande seg. Strax knäckigt rökig a la saltkrokant. De här oväntade fenolerna är nog förklaringen till att blender-teamet hamnade här under sitt experimenterande. En rökbestänkt Cardhu, vilken grej!

När man skruvar på vätskan med lite vatten flyger poängen upp på 88-89 – beroende på hur exalterad man är! En whisky som visar på en ny sida av Cardhu. Intressant att uppleva för fansen, och såklart en whisky som passar den som gillar NAS. Jämfört med det mesta som kommer från Nya världen är detta fenomenalt.

Cardhu 11 år 56% Special Releases 2020

 83/89p   Doft 19/21, Smak 22/23, Exit 22/22, Balans 20/23   Utgiven av Diageo i serien Special Releases. Destillerad år 2008 på Cardhu i Konckando socken. Lagrad på refill-fat och hogsheadsfat av amerikansk nyek och ex-bourbon-ek. Limiterad upplaga worldwide. Till SE kommer 258 flaskor som lanseras 17 november kl 10.  SB 40836, 999 kr

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.