Reviews Lagavulin 16 år är Islays kejsare. Stilmässigt kommer ingen av de andra destillerierna ens nära. 12-åringen som buteljeras vid fatstyrka har inte heller mycket med sitt äldre syskon att göra.
Lagavulin kokas i små pannor och är väldigt medicinal i stilen. Men spriten blir också söt på ett sätt som riskerar att dämpa rökuttrycket. Konstigt nog räcker inte 12 år på ekfat för att tämja besten. För att få till det distingerade (överlägsna) uttryck som presenteras i 16-åringen krävs tydligen 33% mer tid i fat!
En äkta Lagavulin (inklusive 16-åringen) görs på refill-fat av uteslutande amerikansk ek. Inga 1st fill barrels här inte. Denna 12-åring innehåller mest hogshead-fat men också återanvända butts (alltså 250-450 liter).
“En äkta Lagavulin görs på refill-fat av uteslutande amerikansk ek. Inga 1st fill barrels här inte.”
Sötman har sedan cask-versionen av 12-åringen skapades 2002 (då den togs med i andra upplagan av Special Releases) varit whiskyns signum. Och enligt mig även utgåvans akilleshäl. Men det har blivit bättre de senaste åren.
Kanske för att dagens Special Releases-blender Craig Wilson i flera år dessförinnan jobbat med bland annat Lagavulins 16-åring. Hur som helst verkar han vilja dra whiskyn åt det torrare hållet:
– Lagavulin trivs bra i refill-fat. I år har jag fokuserat på att nå fram till kärnan i destillatet. Att ta fram de rena typiska karaktärsdragen. Sötman får stå tillbaka för rökuttrycket. Balanserna är bra. 2007 visade sig vara en bra årgång!
Årets upplaga destillerades alltså 2007 vilket gör det till en riktig årgångswhisky. Det är faktiskt bara de senaste tre åren som whiskyn definitivt begränsats till en enskild årgång. Tidigare har man ifall det fattats fat drygat ut med äldre årgångar.
Upplagan är hemlig men blender Wilson antyder att man åtminstone får iväg 30 000 flaskor varje år. En normal batch av 16-åringen är knappt tre gånger så stor och ligger på 60 000 liter. Så här finns mer utrymme att styra smaken i slutprodukten.
Kramgo röknos där fenolerna parerar sötman överraskande bra. En sorts bakad rökighet med utrymme för bolmande torvrök/jod men också tjära samt sötsyrlig syltlöksodör. Centralt fruktsyrup. Inget märkvärdigt men som sagt myspys-trevligt.
Smakstart av tobak och direkt dyker Lagga-signaturen av medicinal jod upp. Strax torvrök och fruktsyrup. Smaken är söt som den brukar men i år blir det inte för mycket. Man får en bedagad Lagavulin-stajlad sötrök-smak som är helt suverän. Mot slutet dyker rökta charkuterier typ renbog upp inklusive bränd ved.
Eftersmaken är lagga-tung med bränd ved och kreosot men sötman gör det aptitligt. En spännande biton av ruttna ägg sätter karaktären, efterhand smakar det sillspad. Allt stannar i böckling. Alltsammans märkligt och annorlunda. Detta är en cask-version av Lagavulin man kommer att minnas.
“Alltsammans märkligt och annorlunda. Detta är en cask-version av Lagavulin man kommer att minnas.”
Med vatten i glaset minskar rökorationerna i nosen. Aromen blir friskare, fram träder en sorts gräsig rökighet med kanderade citrusskal i basen pus sockerdricka. Bouqueten framstår helt plötsligt som rätt avancerad! En kvalitetshöjning vi tidigare inte sett hos den alkoholstarka 12-åringen.
Den vattnade smaken är långsam. Fruktsyrup drar sig fram över björnbärsmarmelad. Jod tillstöter samt söt torvrök. Sent rena rökbeska toner av bränd ved.
Lång fruktrökig avslutning bestående av persika och torvrök. Rökbeskan vinner, en lätt värmeutveckling bär framåt. Ändå är eftersmaken markant torrare nu vilket framkallar ett ”röksjukt” beteende. Beskan tar plats men balansen är bra. Whiskysmaken är kommersiell samtidigt som whiskyn kvalitetsmässigt levererar ’big time’.
Lagavulin-fansen kommer att göra allt för att få tag på den 19:e upplagan av den här flaskan. Sverige får ändå 1214 flaskor och priset 1369 kr kan ju låta saftigt för en 12-åring.
Men för många handlar det om principfast tradition. Och de som fastnat för den lite sötare lagga-smaken skulle förmodligen vara beredda att betala ännu mer.
Stark köprekommendation utfärdas härmed för hög kvalitet och god smakleverans. Butiken öppnar kl 10 tisdag 8 december. Det är bara att ställa sig i kö…