fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 28 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Mindre söt cask-Lagga levererar Big Time!

Special Releases 2020

av Henrik Aflodal
8 december 2020


 Reviews    Lagavulin 16 år är Islays kejsare. Stilmässigt kommer ingen av de andra destillerierna ens nära. 12-åringen som buteljeras vid fatstyrka har inte heller mycket med sitt äldre syskon att göra.

Lagavulin kokas i små pannor och är väldigt medicinal i stilen. Men spriten blir också söt på ett sätt som riskerar att dämpa rökuttrycket. Konstigt nog räcker inte 12 år på ekfat för att tämja besten. För att få till det distingerade (överlägsna) uttryck som presenteras i 16-åringen krävs tydligen 33% mer tid i fat!

En äkta Lagavulin (inklusive 16-åringen) görs på refill-fat av uteslutande amerikansk ek. Inga 1st fill barrels här inte. Denna 12-åring innehåller mest hogshead-fat men också återanvända butts (alltså 250-450 liter).

“En äkta Lagavulin görs på refill-fat av uteslutande amerikansk ek. Inga 1st fill barrels här inte.”

Sötman har sedan cask-versionen av 12-åringen skapades 2002 (då den togs med i andra upplagan av Special Releases) varit whiskyns signum. Och enligt mig även utgåvans akilleshäl. Men det har blivit bättre de senaste åren.

Kanske för att dagens Special Releases-blender Craig Wilson i flera år dessförinnan jobbat med bland annat Lagavulins 16-åring. Hur som helst verkar han vilja dra whiskyn åt det torrare hållet:

– Lagavulin trivs bra i refill-fat. I år har jag fokuserat på att nå fram till kärnan i destillatet. Att ta fram de rena typiska karaktärsdragen. Sötman får stå tillbaka för rökuttrycket. Balanserna är bra. 2007 visade sig vara en bra årgång!

Årets upplaga destillerades alltså 2007 vilket gör det till en riktig årgångswhisky. Det är faktiskt bara de senaste tre åren som whiskyn definitivt begränsats till en enskild årgång. Tidigare har man ifall det fattats fat drygat ut med äldre årgångar.

Upplagan är hemlig men blender Wilson antyder att man åtminstone får iväg 30 000 flaskor varje år. En normal batch av 16-åringen är knappt tre gånger så stor och ligger på 60 000 liter. Så här finns mer utrymme att styra smaken i slutprodukten.

Kramgo röknos där fenolerna parerar sötman överraskande bra. En sorts bakad rökighet med utrymme för bolmande torvrök/jod men också tjära samt sötsyrlig syltlöksodör. Centralt fruktsyrup. Inget märkvärdigt men som sagt myspys-trevligt.

Smakstart av tobak och direkt dyker Lagga-signaturen av medicinal jod upp. Strax torvrök och fruktsyrup. Smaken är söt som den brukar men i år blir det inte för mycket. Man får en bedagad Lagavulin-stajlad sötrök-smak som är helt suverän. Mot slutet dyker rökta charkuterier typ renbog upp inklusive bränd ved.

Eftersmaken är lagga-tung med bränd ved och kreosot men sötman gör det aptitligt. En spännande biton av ruttna ägg sätter karaktären, efterhand smakar det sillspad. Allt stannar i böckling. Alltsammans märkligt och annorlunda. Detta är en cask-version av Lagavulin man kommer att minnas.

“Alltsammans märkligt och annorlunda. Detta är en cask-version av Lagavulin man kommer att minnas.”

Med vatten i glaset minskar rökorationerna i nosen. Aromen blir friskare, fram träder en sorts gräsig rökighet med kanderade citrusskal i basen pus sockerdricka. Bouqueten framstår helt plötsligt som rätt avancerad! En kvalitetshöjning vi tidigare inte sett hos den alkoholstarka 12-åringen.

Den vattnade smaken är långsam. Fruktsyrup drar sig fram över björnbärsmarmelad. Jod tillstöter samt söt torvrök. Sent rena rökbeska toner av bränd ved.

Lång fruktrökig avslutning bestående av persika och torvrök. Rökbeskan vinner, en lätt värmeutveckling bär framåt. Ändå är eftersmaken markant torrare nu vilket framkallar ett ”röksjukt” beteende. Beskan tar plats men balansen är bra. Whiskysmaken är kommersiell samtidigt som whiskyn kvalitetsmässigt levererar ’big time’.

Lagavulin-fansen kommer att göra allt för att få tag på den 19:e upplagan av den här flaskan. Sverige får ändå 1214 flaskor och priset 1369 kr kan ju låta saftigt för en 12-åring.

Men för många handlar det om principfast tradition. Och de som fastnat för den lite sötare lagga-smaken skulle förmodligen vara beredda att betala ännu mer.

Stark köprekommendation utfärdas härmed för hög kvalitet och god smakleverans. Butiken öppnar kl 10 tisdag 8 december. Det är bara att ställa sig i kö…

Lagavulin 12 år 56,4% Special Releases 2020

 92/93p   Doft 22/23, Smak 23/24, Exit 24/23, Balans 23/23   Utgiven av Diageo i serien Special Releases. Destillerad 2007 av Lagavulin på Islay. Tappad på en refill-fat av amerikansk ek i hogshead-storlek med inslag av butts. Begränsad utgåva. Till SE kommer 1214 flaskor 8 december.  SB 40844, 1369 kr
LÄS MER: Sötdopad Lagavulin blir för mycket (SpRel 2019)
LÄS MER: Drickglad cask-Lagga (SpRel 2018)
LÄS MER: Stark-Laggan i toppform, når nästan i mål (SpRel 2017)
LÄS MER: “Starka Lagavulin inte helt hundra, äldre versioner lyxiga” (SpRel över åren)

Senaste nytt

Svenska kreatörer gör konst av Absoluts pappflaska!

Nyheter
ons 5:06

altWHISKY-test: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.