
Reviews Classic Cut är Speyside-destilleriets årliga specialare. Det är The Macallans Whisky Mastery Team som varje år tar fram en ny smakupplevelse. I år har Whisky Master Polly Logan för första gången kombinerat sherryfat av både europeisk och amerikansk ek med ex-bourbonfat.
Bourbonfaten adderar vaniljsötma medan fyllighet och komplexitet kommer från sherryeken. Men det är bourboneken som spelar huvudrollen, menar Polly Logan:
– Årets Classic Cut är framtagen för att utforska den fascinerande roll det amerikanska bourbonfatet spelar i Macallans smakvärld. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit. Den här whiskyn visar på hantverket i destilleriet, från början till slut.
Det mest intressanta med denna variant av Macallan är styrkan. Det dröjde många år innan vi fick smaka whisky från storsäljaren som var starkare än 43%. Och det är fortfarande rätt ovanligt.
När man får en Macallan i glaset är det nästan aldrig cask strength som här. De 55 procenten visar vilken klasswhisky de kokar på höjden vid Easter Elchies.
Lätt och subtil sötma i näsan. Med vatten blir doften lite blommigare men också suddigare och mer svårdefinierbar – vattenvarning med andra ord.
Bra bett i smaken som är utpräglat silkig med stor fin fruktighet. Här fungerar vatten bättre och släpper loss en kaskad av smaker som nybakt bröd, fruktkaka, färska bär och honung. Synnerligen munfyllande och mäktigt.
Eftersmaken ligger kvar mycket länge och liksom ångar ut pustar av söta fina smaker där fruktigheten dominerar.
Classic Cut har ju funnits i några år nu och man kan säga att man inte tappat stinget. Denna är också gjord av en gammal vän till mig, Polly Logan tidigare destillerichef på Benrinnes. Whiskyn står helt upp till hennes skicklighet. Tack för upplevelsen, Polly.