Att komma på en god drink att bjuda gästerna på är inte helt lätt – ofta blir det en klassisk G&T, en Dry Martini eller ett glas bubbel. För att inspirera till mer kreativa cocktails har William Grant & Sons tillsammans med Bar Brahe i Stockholm skapat nya D.E.W. Drinks. Tre enkla och välsmakande drinkar med endast tre ingredienser.
Cocktails En middag kan höjas till nya nivåer av en frisk välkomstdrink eller en lyxig cocktail. Men det är lätt att halka in i gamla hjulspår och göra samma drink som man alltid brukar göra. Det kanske är läge att blanda en ny spännande cocktail – men som inte är allt för tidskrävande eller komplicerad.
Tullamore D.E.W. lanserade 2019 D.E.W. drinks för att påvisa enkelheten med att blanda goda drinkar hemma och uppmana till att testa nya vägar och metoder. Nu är D.E.W. Drinks tillbaka i ny kostym – denna gång under Bar Brahes flagg.
Grunden är densamma, tre drinkar på endast tre ingredienser. Men i år har drinkarna fått en exotisk touch med inspiration av banan, karibisk rom och päronsirap.
Mole Model med en fräsch banansmak, Jam Session som baseras på Tullamore D.E.W. XO med inslag av karibisk rom och My Pear Lady, en uppfriskande highball med smak av päron, har tagits fram av Bar Brahes barteam Denise Sjöberg och Paul Broberg.
Bar Brahe slog upp portarna till den nya baren 2022. Här ska jazzscenen med livegig och välarbetade cocktails återskapa stämningen på klassiska Hôtel Reisen vid Skeppsbron i Gamla stan.
– Vi på Bar Brahe gör innovativa drinkar som inspirerar folk. D.E.W. Drinks visar på ett perfekt sätt hur lätt det kan vara att göra riktigt delikata cocktails utan att det tar hela kvällen, säger Denise Sjöberg, barchef på Bar Brahe.
Mole Model
- 4,5 cl Tullamore D.E.W. 12 YO
- 7,5 ml banansyrup
- 2 droppar Mole Bitter
Rör, sila upp på is i rocksglas. Garnera med en torkad bananskiva.
Jam Session
- 4,5 cl Tullamore D.E.W. XO
- 3 cl laktofermenterat björnbärssocker
- 2,25 cl limejuice
Skaka med is. Dubbelsila upp i cupetteglas.
My Pear Lady
- 4,5 cl Tullamore D.E.W.
- 2 cl lagerblad/päronsyrup
- 10 cl sodavatten
Häll över is i highballglas, servera med en päronskiva.
Banansyrup
1 del banan (hela frukten med skal), 1 del socker. Hacka i mindre bitar och lägg i en lufttät behållare med sockret. Låt stå i 24 timmar, rör runt så allt socker har löst sig av fruktjuicen, sila av frukt och skal med silduk. Redo för drink!
Laktofermenterat björnbärssocker
1 del björnbär på 3⁄4-delar socker. Dags för lite fermentering! I en ren behållare läggs hoprörda bär med marginal (ca 2⁄3). Förslut med fermentationslock. Äger du inte ett sådant kan du fylla en plastpåse med vatten och sätta i burken med bären. Det viktiga är att luft ska kunna komma ut men inte i! Låt stå i tre dagar. Sila av med silduk och buteljera.
Lagerblad/päronsyrup
75 g päron, 50 g socker, 2 lagerblad. Skala och dela päronen, rör ihop med socker och tillsätt lagerblad. Låt stå över natten, rör ut sockret och sila genom silduk. Väg upp färdig vätska och syra upp det med 1,5% äppelsyra (har du inte tillgång till äppelsyra kan du använda citronsyra som finns i vanliga livsmedelsbutiker). Ta en liten del av sirapen och vispa i pulvret, addera sen i hela satsen.