Äldst & Dyrast & Bäst Flaskan klubbades för £118 580 på Sotheby’s onlineauktion. 1,4 miljoner kronor är världsrekord för Cognac. Det handlar om den äldsta cognacen man känner till, från 1762. En av tre flaskor som överlevt den franska revolutionen. Auktionshuset baserat i London hävdar att detta är ”den äldsta årgångskonjak som någonsin sålts på auktion.”
Vinnande bud kom från Asien. Som brukligt är när det gäller auktioner på nätet där objekten ligger ute i flera dagar är det sista timmen allt händer. Klubban är i själva verket en fastslagen tidpunkt. Vill man vinna gäller det att tajma sitt budet så det hamnar högst innan gonggongen går.
Säljaren ville ha mer. Förväntad budgivning var £80 000 till £160 000. Men med tanke på att flaskans ägare inte har betalt en franc för buteljen är det en bra affär. Fast det är långt kvar till whiskyns galna nivåer. I höstas såldes en flaska Macallan från 1926 för 18 miljoner kr!
Corona-pandemin vars ekonomiska konsekvenser börjar synas verkar inte påverka de senaste årens hausse kring lyxspritflaskor. Tidernas whiskyauktion som var på väg mot rekordhöjder fick avbrytas efter att hackare försökt ta kontroll över Whisky Auctioneers servrar.
Whisky i all ära. Men ingen annan sprit än Cognac har mer anrik stamtavla. Whiskykällarna går tillbaka till slutet av 1800-talet då genren för övrigt slog igenom brett med genombrottet för blended Scotch.
La Maison Gautier är ett av Cognacs äldsta hus och grundades 1755. Idag ägs cognacen av Marie Brizard. Den här cognacen destillerades alltså bara sju år efter starten och har överlevt i över 250 år.
– År 1762 var ett händelserikt år, berättar Sotheby’s spritspecialist Jonny Fowle. Britterna gick med på preussarnas sida i Sjuårskriget mot Frankrike, Ryssland, Sverige. Katarina II blev tsaritsa av Ryssland. Den första St Patricks-paraden hölls i New York. Lite i skymundan lades alltså den här cognacen ner på fat av Gautier.
Sotheby’s tror att destillatet buteljerades på 1840-talet. Men det betyder inte att den har legat i fat så länge. Precis som praxis är idag flyttas cognacen till glasdamejeanner när man tycker att ekbearbetningen är klar. Och så längre korken är intakt och vätskan inte avdunstat för mycket bör innehållet vara njutbart, påpekar The Spirits News chefredaktör Henrik Aflodal:
– Det är alkoholhalten som är hemligheten med gamla spritdrycker. Så länge styrkan bibehålls håller destillatet samman och aromerna stannar kvar. Denna cognac från 1762 bör vara fullt drickbar. Annan ålderstigen cognac jag smakat har en sorts estrighet som är väldigt tilltalande. Det rör sig om tropiska frukter nedbäddad i fet oljighet. Risken finns också att det smakar mer överkokt gröt, liksom trött och stumt. Det vet man först när förseglingen är bruten.
Utgåvans smeknamn är ’Grand Frère’ (storebror) och är den största flaskan i en trio. Den minsta buteljen känd som ’Petite Sœur’ (lillasyster) finns att beskåda i Cognac hos Maison Gautier. Den sista flaskan ’Petit Frère’ (lillebror) såldes på auktion i New York 2014 för £48 000.
Trion kommer från en och samma familj som föredrar att vara anonyma. Etiketterna är samtliga intakta vilket är viktigt för proveniensen, alltså äktheten. Historien om hur flaskorna hamnade i familjens ägo är också betydelsefull.
Ättlingarna till säljaren tog på 1800-talet hand om ett föräldralöst barn. Denne Alphonse begav sig 1870 till Cognac för att jobba på vingårdarna. Med sig hem 1880 hade han en låda med cognacsflaskor. Sannolikt delbetalning för arbetet utöver lönen.
Det är härifrån de tre flaskorna kommer. Redan då gamla rariteter som legat på flaska i över 30 år. Alphonse ryckte sedan ut i första världskriget och återvände aldrig.
Den nye ägaren till Grand Frère kommer att få en personlig inbjudan till Gautier-huset i Cognac.