CognacTV Möt Richard Braastad, cognacsmakare i tredje generationen. Farfar Sverre Braastad hamnade i Cognac på 1890-talet och gifte sig med Edith Rosseau, arvtagare till cognacshuset Tiffon. Cellar Master Richard Braastad är blendern som blandar samman all cognac från Braastad.
Här berättar han om processen från att druvorna skördas av bönderna som gör ett vitt vin som levereras till destilleriet. Till själva fatlagringen där destillatet först läggs på nya ekfat för att efter några månader flyttas till använda fat.
I centrum står alltid smaken av druvvinet som efter fatlagring manifesteras i olika fruktaromer. Richard Braastad beskriver livfullt smakerna hos VSOP som är ungefär 5 år gammal och hoppar raskt vidare till XO Superior som legat 20-25 år på fat. Den yngre upplagan beskrivs i termer av vårliga/somriga smaker medan de äldre varianterna har vintersmaker.
– Optimal ålder för en cognac är 60 till 80 år på ekfat, säger Richard Braastad. När jag tycker att aromerna peakar flyttas cognacen från fatet till en glasdamejeann på 33 liter. Där stannar tiden i väntan på att jag får användning för de rara dropparna i en jubileumsutgåva som 1919.
Men vilken cognac är Richards baby, den han alltid återvänder till med störst glädje?
– Jag har ju jobbat med det här hela mitt liv och varje tillfälle har sin speciella cognac. Men den jag älskar allra mest är en cognac jag själv destillerade i min ungdom. Det ligger fortfarande på sitt fat och jag går gärna dit och smuttar när jag får chansen.
Kolla på kortfilmen om cognacsmakaren Richard Braastad. Som inte talar norska, som hans far gjorde, men han förstår språket rätt bra, liksom svenska.
• Braastad VSOP 40% | SB-nr 80569, 349 kr (389 butiker)
• Braastad XO 40% | SB-nr 100, 359 kr (319 butiker)
• Braastad XO Superior 40% (på väg, listas på Systembolaget i början av april)