Pågående dryckesauktion handlar mycket om cognac. En samling går under klubban och Sören Nylund flaggar för cognacsfynd extraordinarie. Och förklarar begreppet ”rancio” som används i brandy-kretsar. Fast provocerande i dessa oroliga tider är privatfatet av Box med Rysslandskopplingar. Här är de hetaste auktionstipsen för oktober som radar upp 401 utrop av destillat och starkvin.

Dryckesauktion Det som sticker ut i oktobers dryckesauktion är ett ovanligt stort utbud av cognac – 56 stycken. Förmodligen handlar det om en säljare som säljer större delen av sin cognacssamling.
Eftersom samlare är kunniga på vad de samlar på finns det en del intressanta lotter i blandade utrop. Som ett antal årgångsbetecknade singelflaskor: Dupuy 1966 & 1975 samt Trijol 1967 & 1968. Utropspriserna på 1500 kr respektive 1200 kr för 1975:an är attraktiva.
Dessa flaskor har efter flera decennier på fat utvecklat det vi kallar ”rancio”, och speciellt gällande cognac med tillägget ”charantais”. Det är en kemisk process som efter åratals fatlagring ger en specifik arom och unik smak.
Doft- och smakord som ringar in begreppet är: ”En skogspromenad på hösten med svampiga toner, nötighet och en smörighet som tillsammans ger en karaktärsfull doft och smak i flera dimensioner”.

Färgen påverkas även den av den långa lagringen och är en indikation som ger mersmak. Med tiden utvecklas en rödaktig färgteckning som är typisk för denna process.
Synd att två av bilderna inte återger den riktiga färgen, Trijol 1968 och Dupuy 1975, verkar vara lite överexponerade och återger inte den sanna färgen som den borde vara.
Rancio börjar utvecklas någonstans efter 15-20 års fatlagring och ökar med tiden. Fatets kvalitet och ursprung är naturligtvis avgörande faktorer, men erfarna master blenders kan öronmärka fat som har förmåga att klara av denna långa lagring.
Ek från skogarna i Limousin är perfekta för långlagring och rancio – givet att kvaliteten från druvor, jäsning och destillering är harmonisk och perfekt. Ek till cognacslagring tas även från skogarna i Troncais, men den är mer tät och ger inte upphov till denna process i lika stor utsträckning.
Rancio delas in i fyra utvecklingsstadier, där varje del ger ett ökat inslag av de olika arom- och smakämnena.
Själva ordet rancio kommer från portugisiskan, där det beskriver utvecklingen av lagring gällande årgångsportvin, vilka ofta behöver minst 20 års källarlagring för att visa sin rätta karaktär. I rätt miljö klarar de dock av flera decennier till och njutningen blir än större.
Kolla även in de andra blandade utropen med flera kvalitetsproducenter. Säljaren har som sagt valt sina objekt med omsorg! Ett exempel är en låda med fem flaskor från Delamain, Louis Bouron, Landreau, Hardy och Dupuy.
Utrop på 4800 kr och bevakning på runt 3800 kr blir ett fynd om du får det till detta pris! Med provision hamnar du på runt 4600 kr. Men, jag tror att priset överskrids…
Årgångarna passar utmärkt till kommande jubilarer – eller varför inte unna dig själv något gott? Slutsats – kvalitetscognac till vrakpris!
Hur ser det ut på whiskysidan? Det finns 209 poster med skottar och någonstans borde det finnas något attraktivt. Ja, vad sägs om två flaskor 17-åriga Glenfarclas för drygt 500 kr per styck? Håll koll på den posten!
Ännu ett intressant utrop är två flaskor Dalmore och Linkwood där bevakningspriset uppnåtts på 1000 kr just nu. Kommer det att gå upp? Jag tror det. Utropet är satt på 1200 kr.
Jag kan inte undgå att notera ett utrop av en ”private bottling” från Box destilleri. Utgåvan betitlas ”From Russia with Love” – en passning till Sean Connerys andra Bond-film från 1963.
Är detta utrop moraliskt riktig i denna tid av oro? Effekten blir smaklöst tragikomisk efter Rysslands invasion av Ukraina. En delägare i ett fat kan visserligen kalla sin egen buteljerade whisky vad hen vill men när den kommer ut på andrahandsmarknaden bör man givetvis ta sig en eftertanke.
Whiskyn destillerades 2016 och buteljerades 2020 efter lagring på små fat av rysk ek. En liten upplaga på 79 flaskor.
Men är det ett samlarobjekt? Ja, det får tiden utvisa! Normalt ligger priset på runt 300 kr per flaska. Utropet på 2400 kr fantiserar om en framtida prisutveckling, vilket jag inte tror kommer att ske.

Från Irland kommer bland annat ett utrop med tre flaskor – en 21-årig Bushmills, Jameson Signature samt mer ovanliga Green Spot. Utrop 3200 kr. Såväl Bushmills och Jameson är välkända bland de flesta. Men vad är Green Spot?
Själva namnet kommer av den färgmarkering på faten whiskeyhandlaren Mitchell & Son kluddade dit. Tunnorna stod uppställda i butiken i Dublin där kunderna kunde tappa upp sin egen flaska.
Färgklicken på fatänden indikerade hur gammal whiskeyn var. Ursprungligen fanns fyra olika beteckningar. Förutom den gröna även blå, röd och gul. Den gröna har en lagring på omkring 7-10 år.
Själva whiskeyn kommer från Midleton Distillery vars historia går tillbaka till tidigt 1800-tal. Whiskeyn är som oftast när det gäller irländsk whiskey trippeldestillerad och kategoriseras som pure pot still-whiskey, gjord på en mix av omältat och mältat korn.
Relativt mild i smaken med fruktig och lagom kryddig ton, en utmärkt ”pour of whiskey” efter en bastant måltid. Runt 60 Euro är priset på marknaden idag. Den gick även under namnet Pat’s Whiskey tidigt 1900-tal.
Den 21-åriga Bushmills är inte heller fel – kostar 1599 kr i beställningssortimentet på Systembolaget. Jameson-flaskan går på runt 650 kr på taxfree-marknaden och finns inte i vanlig retail-affär.
Räknar vi ihop dessa tre hamnar vi på runt 3600 kr, så utropet på 3200 kr är kanske någorlunda högt. Men å andra sidan kommer Signature i en literflaska och du slipper betala för en flygbiljett…
Och förlorar du budgivningen på denna lott finns ytterligare en chans på en annan lott med Jameson Signature och en Green Spot.
Ett märkligt utrop är lådan med tre distinkt olika flaskor – två skottar och en japan. Idag är priset på en 18-årig Highland Park 1095 kr, så utropet för alla tre på 1500 kr har redan överskridits, vilket inte är överraskande.
Notera dock att i utropet är Nikka på 50 cl och Tullibardine 35 cl. Var alltid uppmärksam på flaskstorleken! Kolla noga på bilderna, förstora och bilda dig en egen uppfattning om vad som är riktigt.
Ett utrop att hålla ögonen på innehåller en väldigt sällan förekommande whisky. Lotten består av två flaskor från Craigellacie och Cambus. Mest intressant är självfallet grainwhiskyn.
Cambus grundades redan 1806 och har varit med om en hel del. Fabriken drabbades av en brand 1914 och blev därefter stängd i flera år, fram till 1938.
Man producerade både maltwhisky och grainwhisky till en början. Slutligen stängdes kranarna av 1993 och nu härbärgerar egendomen bara fat för Diageo.
Denna Cambus är destillerad 1991, strax innan nedstängningen och buteljerad av Signatory 2012. En sällsynt whisky – men grainwhisky når inte de smakhöjder som singelmaltwhisky gör.
Dock var Cambus en mycket erkänd kvalitetsproducent som ingående element i blended whisky. Utropet är rätt lågt satt och den som har fingertoppskänsla kan fånga ett fynd. Lycka till!