fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Vi smakade när Copenhagen skrev whiskyhistoria

av Daniel Speijer
22 maj 2020

Danmark knappar in på Sveriges försprång som whiskynation nummer 1 i Norden. Bjässarna heter Braunstein och Stauning. Copenhagen Distillery skrev historia när man släppte sin förstling efter 3 års väntan – First Edition Single Malt Whisky. Daniel Speijer var där och drack den historiska København-whiskyn!

 Nya destillerier    Copenhagen Distillerys filosofi kring hantverket och whisky hämtar mycket inspiration från Skottland men man vågar ta ut svängarna rejält för att skapa en whisky som kallas ”Danmark på flaska”. Till sin första utgåva ville de ge fullt uttryck för detta och ta fasta på smaker och dofter som är typiskt danska och enligt mig så har de verkligen lyckats med det.

Om kommande släpp håller samma klass har vi verkligen fått ett mycket trevligt tillskott i den Skandinaviska whiskyfaunan. Vad är det då som gör det så danskt och speciellt? Egentligen så är det hela sammansättningen som gör den så unik. Sötman, fatpåverkan och röken bidrar alla till att göra Copenhagens First Edition väldigt komplex, unik och Dansk.

En sak som kan sägas är lite mer danskt än det övriga i whiskyn är rökprofilen de tagit fram. I Danmark är det tradition att röka fisk med bokträ, och ni som varit i närheten av en fiskrök vet direkt vilken doft jag pratar om. En tät, tjock och oljig arom men samtidigt torr och utmanande från det mycket långsamt brinnande träet.

Jag kan inte påminna mig om att just denna profil finns i någon annan whisky och det är överraskande roligt att efter så lång tid upptäcka en ny dimension i rökig whisky. Som en fotnot så var Mackmyra det första destilleriet i världen att röka malten genom att elda trä (i alla fall i modern tid).

När jag försökte analysera dofterna och smakerna under pressträffen så drog intrycken åt alla håll samtidigt. First Edition är mångfacetterad och är kanske den bästa 3-åriga whisky jag någonsin smakat. Den är torr, oljig, söt, rökig, fatdriven, balanserad och bråkig på samma gång. Det är en whisky man kan sitta med i timmar och plocka isär och ändå inte vara klar.

I faktiska dofter, smaker och finish går det inte dra en helt rak jämförelse till Springbank och dess unika funk. Men i mitt huvud gav jag First Edition smeknamnet Copenhagen funk.

Den som vill smaka behöver en stor plånbok. Bli medlem på Copenhagen Distillerys hemsida, köp en flaska och åk över sundet för att hämta den personligen. Men smakar det så kostar det, närmare bestämt 26 euro per centiliter.

Man tappar upp själv i småflaskor, antingen 15 cl eller 35 cl. Minimum 5 cl måste köpas. Ifall det låter lite mycket till både pris och arbetsinsats så kommer det så småningom att komma ut flera, och förhoppningsvis fantastiska utgåvor som både är lättillgängliga och billigare.

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.