Danmark knappar in på Sveriges försprång som whiskynation nummer 1 i Norden. Bjässarna heter Braunstein och Stauning. Copenhagen Distillery skrev historia när man släppte sin förstling efter 3 års väntan – First Edition Single Malt Whisky. Daniel Speijer var där och drack den historiska København-whiskyn!
Nya destillerier Copenhagen Distillerys filosofi kring hantverket och whisky hämtar mycket inspiration från Skottland men man vågar ta ut svängarna rejält för att skapa en whisky som kallas ”Danmark på flaska”. Till sin första utgåva ville de ge fullt uttryck för detta och ta fasta på smaker och dofter som är typiskt danska och enligt mig så har de verkligen lyckats med det.
Om kommande släpp håller samma klass har vi verkligen fått ett mycket trevligt tillskott i den Skandinaviska whiskyfaunan. Vad är det då som gör det så danskt och speciellt? Egentligen så är det hela sammansättningen som gör den så unik. Sötman, fatpåverkan och röken bidrar alla till att göra Copenhagens First Edition väldigt komplex, unik och Dansk.
En sak som kan sägas är lite mer danskt än det övriga i whiskyn är rökprofilen de tagit fram. I Danmark är det tradition att röka fisk med bokträ, och ni som varit i närheten av en fiskrök vet direkt vilken doft jag pratar om. En tät, tjock och oljig arom men samtidigt torr och utmanande från det mycket långsamt brinnande träet.
Jag kan inte påminna mig om att just denna profil finns i någon annan whisky och det är överraskande roligt att efter så lång tid upptäcka en ny dimension i rökig whisky. Som en fotnot så var Mackmyra det första destilleriet i världen att röka malten genom att elda trä (i alla fall i modern tid).
När jag försökte analysera dofterna och smakerna under pressträffen så drog intrycken åt alla håll samtidigt. First Edition är mångfacetterad och är kanske den bästa 3-åriga whisky jag någonsin smakat. Den är torr, oljig, söt, rökig, fatdriven, balanserad och bråkig på samma gång. Det är en whisky man kan sitta med i timmar och plocka isär och ändå inte vara klar.
I faktiska dofter, smaker och finish går det inte dra en helt rak jämförelse till Springbank och dess unika funk. Men i mitt huvud gav jag First Edition smeknamnet Copenhagen funk.
Den som vill smaka behöver en stor plånbok. Bli medlem på Copenhagen Distillerys hemsida, köp en flaska och åk över sundet för att hämta den personligen. Men smakar det så kostar det, närmare bestämt 26 euro per centiliter.
Man tappar upp själv i småflaskor, antingen 15 cl eller 35 cl. Minimum 5 cl måste köpas. Ifall det låter lite mycket till både pris och arbetsinsats så kommer det så småningom att komma ut flera, och förhoppningsvis fantastiska utgåvor som både är lättillgängliga och billigare.