Corona-viruset I takt med att det svenska samhället stänger ner sprider sig bunkringsmentaliteten. Butikshyllor länsas av ”preppers”. Toapapper verkar stå högst i kurs, följt av pasta och andra torrvaror. Livsmedelshandeln skakar på huvudena eftersom just matleveranser undantas inom EU när nu vissa länder stänger sina gränser. Problemet är nu att matkedjorna inte hinner fylla på hyllorna, fler transporter måste bokas.
– Det är viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood som äger Hemköp och Willys. EU har gjort undantag för livsmedelstransporter och gods. Även om det kan ta slut på enstaka varor i butiker har vi varor på lagret, och vi får också varor levererade från utlandet.
Även Systembolaget har drabbats av panikhandlande. Fler än vanligt köpte vin och sprit i veckan som var. Uppgången märks över hela landet. Det verkar råda oro över att vin- och spritbutikerna skulle stänga.
– Det var mer försäljning förra veckan än vad det normalt är en torsdag eller fredag mitt i månaden. Det vittnade butiker vitt spridda över landet om, säger Lennart Agén, presschef vid Systembolaget.
Det finns ingen anledning att hamstra alkohol eftersom lagren är välfyllda, menar Agén. Och dessutom har vin och sprit lång hållbarhet.
– Vi anpassar beställning och personalåtgång efter efterfrågan och följer läget noggrant.
Men frågan är vad som händer om krisläget med stängda gränser bli långvarigt. Branschföreträdare på importsidan som The Spirits News varit i kontakt med bekräftar att lagren är välfyllda. Särskilt på whiskysidan där man ”tvingats” bunkra Scotch inför brexit. Mellanstora och mindre importörer har drabbats hårdast eftersom de måste binda kapital genom att ligga på lager man normalt sett inte behöver ha.
Men när gränshandeln nu ser ut att begränsas till följd av Corona-viruset är de överfyllda lagren bra att ha till hands. Så UK-relaterad dryck ska det inte vara några problem att få tag på under överskådlig framtid.
Men på restaurangsidan kommer det att bli en inbromsning, hävdar branschen samfällt. Minskat orderinflöde märks redan. Färre restaurang-kunder och tommare än vanligt i barerna. Det kommer att kännas mer för vissa leverantörer som är tunga på restaurangsidan. Andra rycker på axlarna och menar att ”intjäningen är relativt låg, restaurangerna är mer ett skyltfönster för våra produkter.”
Men om Systembolaget skulle börja tappa volym i försäljningen blir det mer kritiskt för företag med volymprodukter på hyllan. Särskilt de stora vinbjässarna kan ta skada om konsumtionen sjunker. Å andra sidan talar pågående Systembolagshausse emot att privatkonsumtionen skulle minska.
Folk sitter ju hemma i karantän och jobbar på distans (alla de stora importörerna har också hemförlovat sina anställda). Man får mer tid för familjen och kan laga goda middagar mitt i veckan med ett glas vin och en god whisky. När man slipper pendla till jobbet blir det lite mer sovtid och återhämtning dagen efter.
Ett lugnare tempo helt enkelt med mer utrymme för rekreation. Istället för att gå ut på krogen på fredag-lördag blir det hemmakväll med goda drycker. Som en VD på en medelstor importör sa till The Spirits News: ”Folk ser till att ha det trevligt även om omständigheterna är otrevliga med påbud om karantän till följd av viruset. Det är klart att man kommer att njuta av goda drycker hemma istället för att ta ett glas ute på krogen. Jag tror snarast att försäljningen till konsument kommer att öka även om det kommer att ske ryckvis.”