Att spritförsäljningen går som tåget på Systembolaget är en liten tröst i det stora hela för spritbolagen här i Sverige. Färjorna med travel retail och flygplatserna har stannat av. För att inte tala om försäljningen till restauranger. Globalt är situationen dock betydligt värre. Transporter och exportströmmar har begränsats. Effekten kommer att bli dramatisk för såväl små som stora aktörer. Här är en kort rapport om läget ute i världen.
20 feb. Campari hade tänkt göra en storsatsning i Kina med Aperol Spritz. Och i februari skulle en test-kampanj för att ”ta temperaturen på intresset” ha dragits igång. Nu sätts planerna på vänt.
26 feb. Diageo vinstvarnar, eller rättare sagt, målar upp ett pessimistiskt scenario. Utbrottet av corona-viruset beräknas orsaka ett tapp på £325 miljoner till halvårsskiftet räknat på 12 månader. Problemet är nedgången på flygplatser och utebliven försäljning i Kina.
26 feb. Coca-Cola Co kommer att få brist på sötningsmedlet sucralose som importeras från Kina. Man har även leverantörer i USA men produktionen under 2020 kommer att påverkas ifall inte exportströmmarna hinner ifatt när Kina väl är igång igen.
2 mars. Constellation Brands rycker ut för att bringa klarhet i fake-news kring deras mexikanska öl Corona. I sociala medier misstänkliggörs ölmärket, amerikanska konsumenter har fått för sig att Corona-ölen på något sätt är kopplat till viruset och köper därför inte burkarna.
13 mars. Något överraskande meddelar världens största travel retail-kedja Dufry att Covid-19 kommer att ha ”mycket liten effekt” på firmans försäljning i GTR-kanalen.
16 mars. Detta är dagen då multinationella spritföretag uppmanar sina anställda i Europa och USA att jobba hemifrån och undvika att resa till kontoret. Detta påbud gäller fortfarande för de stora spelarna i branschen.
23 mars. Constellation Brands rapporterar att öl-försäljningen i butik i USA rusar när folk inte får gå ut längre. Volymerna har tagit ett skutt upp med en tredjedel.
24 mars. Pernod Ricard meddelar att man räknar med att omsättningen rasar med 20% innevarande räkenskapsår.
25 mars. Coca-Cola Co har inga planer på att säga upp personal hävdar VD James Quincey trots att världen befinner sig i början av coronavirusutbrottet.
26 mars. All alkoholproduktion i Sydafrika förbjuds i ett försök att hejda spridningen av corona-viruset.
1 april. Hemma i Frankrike sätter Pernod Martells cognac-produktion på vänt på grund av de restriktioner regeringen infört. Personalen kan inte hålla igång produktionen i Cognac helt enkelt.
2 april. Det var tänkt att bli en rekordsommar för hard seltzer (alltså sockervatten med alkohol). USA som redan är helt tokiga i alkoläsken förväntade sig en försäljningsexplosion på 270% under 2020. Problemet är att idrottsarrangemang där seltzer-vtten med alkohol till stora delar ersatt ölkonsumtionen nu uteblir, ihop med utomhusaktiviteter i form av festivaler i alla former. Istället förväntar man sig ett dramatiskt ras i försäljningen som faktiskt kan resultera i konkurser bland de mellanstora spelarna.
6 april. Spritproducenten British Honey Co varnar för att priserna på etanol kommer att trefaldigas på grund av pandemin.
8 april. Heineken garanterar att inga anställda ska sägas upp under 2020 trots att företaget drabbas hårt ekonomiskt av försäljningsbortfall på exportmarknader.
9 april. När idrottsarrangemang och andra evenemang ställs in vänds blickarna mot e-sport och andra online-aktiviteter. Sponsor-kontrakt flyttas över hit av sprit- och ölföretag.
14 april. Kina öppnar upp stegvis. Branschmässan för kinesiska bryggeriindustrin får klartecken att köras. Vilket ju är anmärkningsvärt med tanke på att vi i västvärlden kämpar med att hålla folksamlingar till ett minimum.
16 april. Möet Hennessy med malterna Glenmorangie och Ardbeg befinner sig i fritt fall. De första 3 månaderna av 2020 har försäljningen dalat med 14%. Det är den amerikanska marknaden som befinner sig i lockdown som står för merparten av försäljningsraset.
17 april. Att alkoholproducenter ställer om sin produktion för att göra handsprit är ett svar på rådande konsumenttryck. Folk i gemen tycker att spritfabrikörerna ska dra sitt strå till stacken i kristider.
21 april. Kommande veckor ska de stora multinationella dryckesbjässarna presentera sina delårsrapporter. Det är nervösa tider på börsen och ingen ser fram emot att läsa siffrorna i rött. Branschen är kluven i två halvor. Nära noll försäljning i barer men desto mer i butik. Men totalt sett väntas en rejäl nedgång i volym och värde. Många länder prioriterar dessutom besöksnäringen lågt. Restauranger och barer kommer att vara de sista i samhället som får klartecken att öppna upp igen. Pandemin pågår ju med full kraft och ingen vill se folksamlingar. Ute i världen är man dessutom mer sällskapliga än vi är i Sverige. Att hänga på barer och äta ute är ett sätt att umgås, dagligen.