Nya släpp Alla använder amerikanska secondhand-fat. Skottar och irländare lagrar nästan all sin whisky på begagnade bourbonfat. Men inte fransmännen. I Cognac är det fransk ek som gäller. Nu kommer Courvoisier med en Avant-Garde Bourbon Finish. Det är helt enkelt VSOP-versionen som slutlagrats på bourbon barrels.
Destilleriet säger att de utländska faten ger konjaken en ”elegant och silkig finish med toner av vanilj, honung och söt marmelad”. Dessförinnan smakar det ”mjukt av rökigt läder och söt apelsin”.
Bakom utgåvan står blender Patrice Pinet och destillatör Benoit Desutter.
– Det här är första gången vi gör ett bourbonfat, processen har varit spännande, säger Patrice Pinet. Vi kan tacka våra skickliga medarbetare och såklart vinodlarna i Cognac för detta. Denna innovation kommer att intressera både cognac- och bourbon-drickare.
Courvoisier började experimentera med ”wood finish”-utgåvor i september 2017 då man gjorde sin första sherryfatsvariant. Förra månaden bekräftade Patrice Pinet att man har tillräckligt med cognac i lager för att klara efterfrågan efter de dåliga skördarna i Cognac säsongerna 2017 och 2019.
Det är ju så att alla druvor i en cognac måste komma från regionen Cognac. Man kan inte likt whisky- eller rombranschen sourca säd eller melass från andra regioner eller länder.
Avant-Garde Bourbon Finish håller 40% och kostar $40 för 75 cl. Utgåvan finns bara i USA. Men Sherry Cask Finish säljs här i Europa för €50.