fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 23 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Cù Bòcan experimenterar med japansk brännvinsek!

av Henrik Aflodal Esq
24 oktober 2019


 Reviews    Cù Bòcan slår på stort i höst med tre nya specialare. Det handlar såklart om Tomatins lättrökiga version (på 15 ppm) som först presenterades 2013. Trippeln utforskar ”innovativa lagringstekniker”. Ingen av sorterna har ålder på etiketten, men när det gäller rök blir det ju mer av varan om vätskan är en bit under 10 år. Huvudmalten kallas Signature och har lagrats på en kombination av bourbon, oloroso sherry och amerikansk nyek. Resultatet är en ”aningen rökig och överraskande söt whisky med toner av citrus och exotiska kryddor,” uppger destilleriet.

– Tyvärr kommer bara Signature att kunna beställas på Systembolaget, säger brand manager Jens Henricsson på Galatea. Creation #1 och Creation #2 erbjuds några få krogar i landet. Men jag kan nog räkna med ett och annat samtal från hugade som vill prova experimentwhiskyn som bara kommer att finnas i några få exemplar.

Creation #1 ska vara ”sött smörig” i stilen, menar destilleriet, och tas ur en kombination av Imperial stout-fat från Black Isle Brewery samt muscat-vinfat från Bacalhôa. Vin och öl alltså! Jag spiller upp lite i provglaset och faller pladask. Visserligen känns doften av granris och fruktkola ofärdig och är inte särskilt märkvärdig. Men smaken är så speciell att man kan döda för mindre! Frukten är från en annan planet = en masse. Rik och exotisk likt en oändlig fruktkorg, urgod i apelsinstil där tobaksrök flätas in allteftersom. Stapplar ut i en halvlång eftersmak av torkad frukt. Vattnad längre saftigare gom, en säregen frukteufori förebådar äkta torvrök i svansen. Avslutet är öligt fruktberikat och ungdomligt. Där brister whiskyn en smula. Men smaken är värd 24 poäng. Genomsök riket efter en bar som har flaskan på hyllan!

Creation #2 är ännu mer exotisk med Shochu-fat och europeisk nyek. Shochu är det japanska risbrännvinet. Tomatin beskriver whiskyn som ”rik och livlig med rökhintar och lime-paj centralt.” Whiskyn utmärker sig inte särskilt vid 46. Istället über-god fruktmun vattnad: Fruktsoda tar på pear drops och skitiga fenoler, i finalen halvtorr torvrök med tobaksblad. Förträfflig nedsmutsning i eftermälet. Som helhet en god bagatell.

– Cù Bòcan har sedan julen 2005 varit ett pågående experiment som kokas varje vinter då vattnet i den egna källan är perfekt för att göra en lättrökt Highland-malt, säger Jens Henricsson. Siktet är inställt på att prova hur olika fat kan kombineras för att locka fram oväntade och ovanliga smaker. Vilka typer av fat Cù Bòcan ligger på är en väl förborgad hemlighet tills de lanseras, en hel del ovanliga varianter är att vänta de närmaste åren.

Men det kanske största med lanseringen är flaskorna som är helt nya och framtagna av designbyrån Thirst Craft, formen ska återspegla Cù Bòcans ”samtida anda.” Ordet betyder förresten ”spökhund” på gäliska efter en osalig djur-ande som sägs hemsöka byn Tomatin.

Tomatin Cù Bòcan Creation #1 46%

 93p   Doft 20, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Finish japanska shochu-fat och europeisk jungfruek.  Säljs på krogen

Tomatin Cù Bòcan Creation #2 46%

 90   Doft 21, Smak 24, Exit 22 Balans 23  Finish imperial stout-fat från Black Isle Brewery samt moscatel-fat.  Säljs på krogen

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.