Reviews Cù Bòcan slår på stort i höst med tre nya specialare. Det handlar såklart om Tomatins lättrökiga version (på 15 ppm) som först presenterades 2013. Trippeln utforskar ”innovativa lagringstekniker”. Ingen av sorterna har ålder på etiketten, men när det gäller rök blir det ju mer av varan om vätskan är en bit under 10 år. Huvudmalten kallas Signature och har lagrats på en kombination av bourbon, oloroso sherry och amerikansk nyek. Resultatet är en ”aningen rökig och överraskande söt whisky med toner av citrus och exotiska kryddor,” uppger destilleriet.
– Tyvärr kommer bara Signature att kunna beställas på Systembolaget, säger brand manager Jens Henricsson på Galatea. Creation #1 och Creation #2 erbjuds några få krogar i landet. Men jag kan nog räkna med ett och annat samtal från hugade som vill prova experimentwhiskyn som bara kommer att finnas i några få exemplar.
Creation #1 ska vara ”sött smörig” i stilen, menar destilleriet, och tas ur en kombination av Imperial stout-fat från Black Isle Brewery samt muscat-vinfat från Bacalhôa. Vin och öl alltså! Jag spiller upp lite i provglaset och faller pladask. Visserligen känns doften av granris och fruktkola ofärdig och är inte särskilt märkvärdig. Men smaken är så speciell att man kan döda för mindre! Frukten är från en annan planet = en masse. Rik och exotisk likt en oändlig fruktkorg, urgod i apelsinstil där tobaksrök flätas in allteftersom. Stapplar ut i en halvlång eftersmak av torkad frukt. Vattnad längre saftigare gom, en säregen frukteufori förebådar äkta torvrök i svansen. Avslutet är öligt fruktberikat och ungdomligt. Där brister whiskyn en smula. Men smaken är värd 24 poäng. Genomsök riket efter en bar som har flaskan på hyllan!
Creation #2 är ännu mer exotisk med Shochu-fat och europeisk nyek. Shochu är det japanska risbrännvinet. Tomatin beskriver whiskyn som ”rik och livlig med rökhintar och lime-paj centralt.” Whiskyn utmärker sig inte särskilt vid 46. Istället über-god fruktmun vattnad: Fruktsoda tar på pear drops och skitiga fenoler, i finalen halvtorr torvrök med tobaksblad. Förträfflig nedsmutsning i eftermälet. Som helhet en god bagatell.
– Cù Bòcan har sedan julen 2005 varit ett pågående experiment som kokas varje vinter då vattnet i den egna källan är perfekt för att göra en lättrökt Highland-malt, säger Jens Henricsson. Siktet är inställt på att prova hur olika fat kan kombineras för att locka fram oväntade och ovanliga smaker. Vilka typer av fat Cù Bòcan ligger på är en väl förborgad hemlighet tills de lanseras, en hel del ovanliga varianter är att vänta de närmaste åren.
Men det kanske största med lanseringen är flaskorna som är helt nya och framtagna av designbyrån Thirst Craft, formen ska återspegla Cù Bòcans ”samtida anda.” Ordet betyder förresten ”spökhund” på gäliska efter en osalig djur-ande som sägs hemsöka byn Tomatin.