TIDEN ÄR UR LED. Maltwhiskymarknaden är sjuk. Tillgången på lagrad malt kommer i framtiden att ha svårt att möta efterfrågan. Ett skräckscenario rullas nu upp i österled och hotar att sprida sig likt en epidemi även till Europa.
Japansk maltwhisky är en utrotningshotad art. Singelmalterna är sedan länge ett minne blott. Till och med på hemmaplan i Japan får man kämpa hårt för att hitta en Single Whisky med åldersangivelse på etiketten. Betänk att landet har över 120 miljoner invånare och den handfull etablerade whiskydestillerier som finns är inga monster sett till storleken.
Självklart blir maltwhiskyn snabbt en bristvara efter att efterfrågan har exploderat. Destillerierna Yoichi, Miyagikyo och Hakushu har tidigare lagt ner sin utgivning av åldersbestämd whisky, tillochmed blenden Hibiki har skurit ner sitt program. Nikka drar nu även in sin blandmalt Taketsuru.
Masataka Taketsuru kallas kärleksfullt den ”japanska whiskyns fader” efter att ha hjälpt Shinjiro Torii att starta Yamazaki i början av 1920-talet, för att 10 år senare öppna egna Yoichi. I veckan meddelade Nikka sina japanska uppköpare att märket Taketsuru Pure Malt dras in. Det betyder att de fyra utgåvorna 17 år, 21 år, 25 år samt NAS-versionen nu är ett minne blott.
Taketsuru-rangen slukade koncernens finaste äldsta maltwhisky, men lagren är alltså nu slutgiltigt tömda. Kvar ligger bara sporadiska fat som, i likhet med skotska destillerier, lär orsaka kommande rekord i form av urgamla utgåvor.
Nikka försöker släta över problemen med kryptiska uttalanden. I en officiellt kommuniké säger företaget att man ”hyser stor oro över whiskybristen och att produktionen måste justeras vilket påverkar allokeringen av vissa produkter.” Det handlar om att ”åstadkomma stabilitet och att effektivt bevara whiskyreserverna inför framtiden.”
2015 bantade singelmalterna Yoichi och Miyagikyo ner sina vidlyftiga serier till varsin NAS-version som allokeras strikt för att hålla liv i varumärkena framförallt utomlands. Kirin pensionerade sin bästsäljare Fuji-Sanroku 50 i november 2018. Ett drastiskt beslut som man tvingades till. Det låga priset ihop med japaner i gemens besatthet av att dricka whisky nu igen gör att inga produkter går säkert. Inte ens NAS-inriktade blends. Samma öde mötte suveräna blenden The Nikka 12 år i början av 2019, samt de båda utgåvorna från Sendais Coffey-pannor.
Läget är allvarligt och det är svårt att se hur man ska kunna vända trenden och bygga upp sina lager igen. Intentionerna må vara goda men verkligheten vill annat. Ett affärsdrivande bolags uppgift är att sälja. Att luta sig tillbaka med armarna i kors är på lång sikt ohållbart.
Trots sina stora fabriker har japansk whisky hamnat i den fälla som nystartade destillerier försätter sig i. Nykomlingarna säljer gladeligen ut sitt lager så fort efterfrågan uppstår. Det innebär för ett litet destilleri att det lilla lager man börjat bygga upp kontinuerligt går torrt och man har inte ”råd” att spara fat för att ge ut whiskyn när den blir äldre.
Det japanska folkets glupande aptit har samma effekt på de stora japanska maltfabrikerna. Man kan sälja all sin whisky som NAS vilket gör det omöjligt att spara några större allokeringar till framtiden. Vad är poängen att sälja en 15-åring (även till fantasipriser) när man kan göra mer volym och därmed pengar på 6-8 år gammal whisky?
Anledningen till att skottarna kunnat förse världen med vällagrad maltwhisky i stora volymer de senaste 15 åren är att den funnits tillgänglig på grund av tidigare överproduktion och obefintlig marknadsföring av Single Malt Whisky som produkt. Maltwhiskyn ”upptäcktes” i slutet av 1990-talet och kommersen kom igång ordentligt mot slutet av 00-talet. idag går lagren torra även i Skottland efter 10 års överutnyttjande.
Det mest effektiva sättet att reglera försäljningsvolymen är att höja priset. Men prisinstrumentet blir allt trubbigare. I Japan är det närmast verkningslöst. Tillräckligt många japaner kommer att vara motiverade att betala överpriser (+2000 kr) för en 12-årig Single Malt från Yoichi ifall den kommer i lager.
Man kommer ändå inte hinna producera tillräckligt mycket rökwhisky för att efterfrågan ska mattas. Här i Europa är 15-årig skotsk maltwhisky för över 1500 kr inte långt borta. I båda fallen ropar en hel värld efter att få köpa. 3,7 miljarder av världens befolkning tillhör medelklassen. Säg att en miljard av dessa får upp ögonen för whisky på sikt. You do the math…