fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Dagen då maltwhiskyn sinar…

av Henrik Aflodal
24 januari 2020

TIDEN ÄR UR LED. Maltwhiskymarknaden är sjuk. Tillgången på lagrad malt kommer i framtiden att ha svårt att möta efterfrågan. Ett skräckscenario rullas nu upp i österled och hotar att sprida sig likt en epidemi även till Europa.

Japansk maltwhisky är en utrotningshotad art. Singelmalterna är sedan länge ett minne blott. Till och med på hemmaplan i Japan får man kämpa hårt för att hitta en Single Whisky med åldersangivelse på etiketten. Betänk att landet har över 120 miljoner invånare och den handfull etablerade whiskydestillerier som finns är inga monster sett till storleken.

Självklart blir maltwhiskyn snabbt en bristvara efter att efterfrågan har exploderat. Destillerierna Yoichi, Miyagikyo och Hakushu har tidigare lagt ner sin utgivning av åldersbestämd whisky, tillochmed blenden Hibiki har skurit ner sitt program. Nikka drar nu även in sin blandmalt Taketsuru.

Masataka Taketsuru kallas kärleksfullt den ”japanska whiskyns fader” efter att ha hjälpt Shinjiro Torii att starta Yamazaki i början av 1920-talet, för att 10 år senare öppna egna Yoichi. I veckan meddelade Nikka sina japanska uppköpare att märket Taketsuru Pure Malt dras in. Det betyder att de fyra utgåvorna 17 år, 21 år, 25 år samt NAS-versionen nu är ett minne blott.

Taketsuru-rangen slukade koncernens finaste äldsta maltwhisky, men lagren är alltså nu slutgiltigt tömda. Kvar ligger bara sporadiska fat som, i likhet med skotska destillerier, lär orsaka kommande rekord i form av urgamla utgåvor.

Nikka försöker släta över problemen med kryptiska uttalanden. I en officiellt kommuniké säger företaget att man ”hyser stor oro över whiskybristen och att produktionen måste justeras vilket påverkar allokeringen av vissa produkter.” Det handlar om att ”åstadkomma stabilitet och att effektivt bevara whiskyreserverna inför framtiden.”

2015 bantade singelmalterna Yoichi och Miyagikyo ner sina vidlyftiga serier till varsin NAS-version som allokeras strikt för att hålla liv i varumärkena framförallt utomlands. Kirin pensionerade sin bästsäljare Fuji-Sanroku 50 i november 2018. Ett drastiskt beslut som man tvingades till. Det låga priset ihop med japaner i gemens besatthet av att dricka whisky nu igen gör att inga produkter går säkert. Inte ens NAS-inriktade blends. Samma öde mötte suveräna blenden The Nikka 12 år i början av 2019, samt de båda utgåvorna från Sendais Coffey-pannor.

Läget är allvarligt och det är svårt att se hur man ska kunna vända trenden och bygga upp sina lager igen. Intentionerna må vara goda men verkligheten vill annat. Ett affärsdrivande bolags uppgift är att sälja. Att luta sig tillbaka med armarna i kors är på lång sikt ohållbart.

Trots sina stora fabriker har japansk whisky hamnat i den fälla som nystartade destillerier försätter sig i. Nykomlingarna säljer gladeligen ut sitt lager så fort efterfrågan uppstår. Det innebär för ett litet destilleri att det lilla lager man börjat bygga upp kontinuerligt går torrt och man har inte ”råd” att spara fat för att ge ut whiskyn när den blir äldre.

Det japanska folkets glupande aptit har samma effekt på de stora japanska maltfabrikerna. Man kan sälja all sin whisky som NAS vilket gör det omöjligt att spara några större allokeringar till framtiden. Vad är poängen att sälja en 15-åring (även till fantasipriser) när man kan göra mer volym och därmed pengar på 6-8 år gammal whisky?

Anledningen till att skottarna kunnat förse världen med vällagrad maltwhisky i stora volymer de senaste 15 åren är att den funnits tillgänglig på grund av tidigare överproduktion och obefintlig marknadsföring av Single Malt Whisky som produkt. Maltwhiskyn ”upptäcktes” i slutet av 1990-talet och kommersen kom igång ordentligt mot slutet av 00-talet. idag går lagren torra även i Skottland efter 10 års överutnyttjande.

Det mest effektiva sättet att reglera försäljningsvolymen är att höja priset. Men prisinstrumentet blir allt trubbigare. I Japan är det närmast verkningslöst. Tillräckligt många japaner kommer att vara motiverade att betala överpriser (+2000 kr) för en 12-årig Single Malt från Yoichi ifall den kommer i lager.

Man kommer ändå inte hinna producera tillräckligt mycket rökwhisky för att efterfrågan ska mattas. Här i Europa är 15-årig skotsk maltwhisky för över 1500 kr inte långt borta. I båda fallen ropar en hel värld efter att få köpa. 3,7 miljarder av världens befolkning tillhör medelklassen. Säg att en miljard av dessa får upp ögonen för whisky på sikt. You do the math…

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.