Reviews Havsnära destillerier som Highland Park och Springbank står högt i kurs hos de flesta whiskyälskare. I båda fallen hanteras ett gammaldags golvmälteri med egen ugn. På Orkney blandar man ut den egna hårdrökta malten med orökt malt från fastlandet så whiskyn som rinner av pannan blir lättrökt.
Denna Connoisseurs Choice-tappning från Gordon & MacPhail håller högsta kvalitet. Helt klart en härlig utgåva av Highland Park som återigen visar hur bra de är på att göra maltwhisky. Just spannet mellan 16-18 år verkar som klippt och skuret för whiskyn.
Fin elegant sötrökig doft med inslag av svarta vinbär. Med vatten får man en hint av mogna bananer. Underbar smak med typiska inslag av frukt och torv. En riktigt härlig silkig elegans med sötma som är nästan karamellig.
Eftersmaken är som vindpustarna på Orkney som kommer, avtar och sedan kommer igen. Kostar över 1500 kr men det är det värt för den som uppskattar denna nordliga utpost i skotsk whiskygeografi.
“En härlig utgåva av Highland Park som återigen visar hur bra de är på att göra maltwhisky.”
Springbank har ett digert destillationsprogram med tre olika stilar som jobbar med olika rökgrad och destilleringsregimer. Den orökta trippelkokade varianten Hazelburn som man föredrar att stoppa ner i sherryfat är inte med denna gång.
Istället har vi Longrow gjord på kraftigt torvrökt maltkorn som dubbeldestilleras. Denna gång handlar det om en gammal rökare, hela 18 år! Väldigt spännande att se om någon rök finns kvar efter så många år i fat?
Jodå, lätt torvrökig och söt doft som med vatten övergår till en mer jordig arom. Bra smak där rökigheten kommer fram på ett fint sätt och gifter sig med den jordiga sötman.
Inte världens längsta eftersmak men röken ligger där och pyr hela tiden. Mycket bra whisky där man lyckats att få en fin balans i rökigheten parat med åldern, slutresultatet är blir en elegant rökig whisky.
“För Springbank-älskare inträffar årets höjdpunkt i detta nu. ”
Springbank som är destilleriets huvudnummer görs på mellanrökigt maltkorn och kokas enligt ett krånglig destilleringsupplägg som enklast kan beskrivas som 2,5 gånger genom pannan.
Ut kommer i alla fall en ’new make’ som är lagomt rökig. Röken minskar såklart i faten med åren. Men ett latent rökinslag finns åndå där som en fond till allt det andra.
För Springbank-älskare inträffar årets höjdpunkt i detta nu. Tre åldrar släpps samtidigt, från 15 och 18 till 21 år. Alla tre håller den standard man hoppas från Campbeltowns stolthet.
15-åringen gör kanske inte mycket väsen av sig doftmässigt. Whiskyn har en söt, rökig och jordig doft. Men med vatten kommer en intressant fruktighet fram, lovande.
Trevlig munkänsla med en bra sötma i gommen och en liten fin rökighet som håller sig i bakgrunden, läckert.
Behagligt lugn eftersmak med både söta och rökiga inslag elegant förpackade. Bra jobbat!
Springbank gör alltid bra whisky och 15-åringen är ytterligare ett bra exempel på en välbalanserad god whisky därifrån.
Hos 18-åringen händer det mer i glaset. Lätt elegant doft med lite rökiga inslag. Med vatten accentueras sötman mot söta bär. En nivå till jämfört med 15-åringen.
Smaken är närmast fulländad, kan det bli bättre? Härlig elegant gom med silkig fruktig sötma där man återigen känner söta bär. Såå perfekt.
Eftersmaken är betydligt längre än hos 15 åringen och är även den synnerligen silkig och elegant. Den här whiskyn är helt enkelt grymt bra!
Det är något speciellt med 18-årig whisky. Det verkar som det är svårt att misslyckas när man kommer upp i just den åldern. En eloge till Springbank, här har man fått samman faten på ett sätt som närmar sig fulländning!
“21-åringen är inte bara är lika bra som för 30 år sedan utan att den växt ytterligare sedan dess.”
21-åringen är en legend. På grund av fatbrist drogs den in ”för gott” kring millenniumskiftet. En trist händelse eftersom 21:an var bland det bästa kan kunde få tag på då. Nu är utgåvan återigen i vinnarhålet! Jag har inte fått något bättre än det här på många många år från Springbank Distillery.
Doften är lätt och mycket subtil med inslag av russin och rök. Med vatten gömmer sig aromerna bakom en mycket lätt sötma. Det är sofistikerat och lovar mycket inför fortsättningen.
Man kan av färgen sluta sig till att här är det sherryfat inblandade och detta bekräftas i smaken som är en veritabel sherrybomb. Ändå tar faten inte över utan man får en subtilt elegant mun med jordiga förtecken. Oerhört raffinerat och avancerad. Full pott för smaken!
Eftersmaken är som att samtidigt dricka whisky och äta russin. Den typiska sötman ligger kvar länge länge i munnen. Utsökt på alla sätt.
Jag hade mina första erfarenheter av Springbank 21 år redan 1989 och jag vill hävda att den inte bara är lika bra som då utan att den växt ytterligare sedan dess. En fantastiskt bra whisky. Till priset 2649 kr ett veritabelt kap!