fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 18 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

TEST: Bästa snapsen till midsommar!

The Spirits News brännvinstips till midsommarbordet

av Carl Lönndahl
17 juni 2020

THE SPIRITS NEWS-panelen har under de senaste månaderna testat mer än 30 snapsar för att ni som läsare ska kunna få den bästa upplevelsen på ert midsommarbord. Det gäller att tänka till – all snaps fungerar inte med alla sorters sill och viss snaps kan med fördel avnjutas som avec.

Panelens uppdrag var att blint testa akvavit rent följt av test tillsammans med matjessill, inlagd sill samt västerbottenost. De utgåvor som passade bra att drickas på egen hand som avec har vi också valt att lyfta fram i sommarens snapstips.

Nubben till sillen

 4,5/5p   Lunda Snaps 35%
Denna snaps från Snälleröds Ångbränneri var en favorit redan under vårt julsnapstest i december. En snaps som fungerar till både påsk, midsommar, kräftskiva och julbord. Det kan bero på att produkten är framtagen med hjälp av studentnationer och krögare från Lund som en hyllning till grundaren av Lunds Universitet. Doft och smak ger dig fruktiga, vinösa mandarin- och citrustoner a la syltkompott med balanserad och ungdomlig parfym. Fettet runt glaset ligger som nyfallen snö över en frusen sjö. ”Mumma” säger panelen.
KOMBON: Till både matjessill och inlagd sill ger panelen sina högsta betyg när citrustonerna får sillen att flyta runt i munnen. Denna snaps fungerar både för nybörjaren som mest är ute efter ett litet glas snaps eller för den mer inbitne som kanske väljer att ha den som mer traditionell avec.  SB-nr 86648, 209 kr (50 cl)

 4,5/5p   O.P. Anderson Petronella 30%
O.P. har under de senaste åren experimenterat och tagit fram en fin snapsportfölj. Petronella sticker ut lite från de andra med sin kaxiga Äpple- & Kumminsmak som kommer igenom direkt i smaken – breda färska äpplen för tankarna till äppelträdgårdarna i Skåne. Kummintonen är riktigt kryddig och i eftersmaken är fräsch med lime, citron och äppelskal.
KOMBON: Fungerar till både matjessill och inlagd sill. Här gäller det att hålla lite koll på inläggningen – den gör sig absolut bäst med råa fisktoner eller ”fräsch” kryddning som liknar snapsens egen krydduppsättning. Ett extra pluspoäng för att den höjer matjessillen mycket, som ibland kan bli lite platt, och ger sillen bättre självförtroende. SB-nr 10102, 139 kr (35 cl)

 4/5p   Snälleröds Bokhållarens Akvavit 38%
Panelens favorit tillsammans med inlagd sill! En ganska häftig annorlunda färg på denna dryck som går i gul-gröna toner. Smaken har en fyllighet och en viss torrhet vilket direkt bådade gott inför den lite mer blöta Inlagda sillen. Smak av lakrits, kummin, fänkål, nybakat bröd (vörtbröd), apelsiner och sockrade äpplen.
KOMBON: Panelen faller pladask för kombon med Inlagd sill som ger sillen nytt liv och energi. Gommen bjuder upp till dans och som en virvelvind sköljs sillen ned tillsammans med mjuka, balanserade apelsinskal. Ditt köp om du vill ha något extra roligt till sillen.  SB-nr 86921, 219 kr (50 cl)

Akvavit som avec

 4/5p   O.P. Anderson Aquavit 18 år 40%
Vem trodde att det skulle komma en så långlagrad snaps att man skulle kunna tro att gamla whiskypannor i smyg puttrat de senaste 20 åren? Nåväl, den har i alla fall lagrats på whiskyfat! O.P. Anderson 18 år blev en stor nyhet när den lanserades och denna utgåva ska såklart inte blandas med sill, den har ett eget liv. Smaken då? Jo visst märker man att brännvinet legat på whiskyfat med tydliga kolatoner, vanilj, godisbutik, balanserat trä och i eftersmaken där päron och äpple kommer fram. Drick den som en avec eller mixa med ost – den funkar nämligen bra till västerbottenost. | SB-nr 40555, 799 kr (50 cl)

 4/5p   Gammel Opland Aquavit 41,5%
En favorit hos panelen redan vid vårt första test inför kräftskivan 2019 och den går hem hos panelen även denna gång! Gammel Opland har en slutlagring på hela 24 månader på sherryfat vilket ger drycken en bredare, sötare ton utan att slå över. I inledningen kommer mjuka aprikos- & fattoner med äppleblom och i smaken sherry med ett bett av den underliggande aquavitan – det är ju trots allt en ungdom vi talar om. Fungerar utmärkt till västerbotten men har också sedan tidigare testats med Brie- & Chévreost där den kommer ut som en perfekt kombination. Drick som avec! | SB-nr 70624, 349 kr (70 cl)

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.