
Nya släpp Dalarosso Dry Gin är den sjätte produkten i Hernös serie Interpretations. Lagrad nittio dagar på fat som tidigare rymt Mancino Vermouth Vecchio har produkten kraftfull smak av enbär, torkad frukt följt av ek med kryddigt avslut.
– Ett stort intresse för vermouth har fört oss till italienska Turin och Giancarlo Mancino som blivit en god vän. Så klart tog det inte lång tid innan vi kom på idén att lagra Hernö Gin på ett av hans fat, inleder Jon Hillgren, Master Distiller och grundare av Hernö Gin.
Mancino Vermouth Vecchio är produkten av Mancino Vermouth di Torino Rosso Amaranto som lagrats 12 månader på italienska ekfat. Resultatet är en mörk och fyllig vermouth med toner av körsbär, honung, russin, apelsinzest och lakrits.
– Som utforskare i en värld av smaker ville vi se, och såklart smaka, vad som händer med vårt gin om det får mogna på fat som bär på arvet av allt detta goda, berättar Jon Hillgren.
Efter tre månaders lagring har Hernö Dry Gin utvecklat en karaktär med en sublim nyans av vermouth. Kraftfulla enbär, torkad frukt samt ek med kryddigt och torrt avslut sammanfattar upplevelsen.
Utgåvan är en öppen smakportal mellan destilleriets hemort Dala och Turin. En brygga mellan Hernö Gin och Mancino Vermouth. Och en symbol för vänskapen mellan Jon Hillgren och Giancarlo Mancino.
Med stor detaljrikedom har Härnösandskonstnären Hans Forsell fångat smaksamarbetet och vänskapen i målningen som pryder etiketten. Ekfatet som utgör den öppna portalen vilar på siffror där 38 symboliserar antalet kryddor som används i Mancino Vermouth, 12 hur många månader vermouthen lagrats på ekfatet och 90 hur många dagar ginet lagrats på samma fat.
– Jag gillar hur Hans fångat Höga Kustens dramatik i kontrast till det soliga Italien i målningen. Och i gränslandet mellan detta två vänner från två olika världar. Det är just det här, möten mellan människor, som är så himla roligt och som resulterar i fina smaksamarbeten. Det är med stor glädje jag presenterar Hernö Dalarosso Dry Gin, avslutar Jon Hillgren.
Vermouth-ginen ges ut i en upplaga om 1084 flaskor varav 900 släpps på Systembolaget 23 november. Barchef Linus Morgan på Hernö Gin Bar har tagit fram tre deliciösa cocktails baserat på den nya ginsmaken. Samtliga går att få för den som besöker baren i Stockholm. Eller så kan man ju blanda själv hemma.
• Hernö Dalarosso Gin 48,1% | SB-nr 50515, 822 kr (50 cl)
Dalarosso Martinez
- 6 cl Hernö Dalarosso Dry Gin
- 0,5 cl Luxardo Maraschino
- 2 droppar saltlösning
- 1 stänk Angostura Bitter
Röres. Serveras i ett väl kylt cocktailglas och garneras med en grapezest.
Sbagliato Fragola
- 4 cl Hernö Dalarosso Dry Gin
- 1 cl Jordgubbsinfuserad Campari*
- 1 cl Mancino Bianco Ambrato
- 1 droppe saltlösning
- 4 cl champagne
Byggs i ett old fashioned-glas över en stor isbit och röres snabbt för att kylas ner. Garnera med grapezest.
*En flaska Campari mot 300g frusna jordgubbar, infusera över natten i kylskåp.
Interpretation Club
- 4 cl Hernö Dalarosso Dry Gin
- 0,5 cl Mancino Secco
- 2,5 cl färskpressad citron
- 1,5 cl Raspberry Cordial
- 1 barsked brynt lättsaltat smör
- 2 cl äggvita/Aquafaba
Dubbelskakas och silas upp i ett väl kylt cocktailglas. Garneras med tre droppar brynt smör och en citronzest.