Den nordiska traditionen att dricka akvavit till måltiden slog igenom stort under 1800-talet. När Aalborg skapade sin julakvavit återupplivades därför den historiska danska akvavitan i både styrka och smak. Resultatet blev en framgångssaga som lever vidare fyrtio år senare.
Nya släpp 1 november släpps årets Aalborg Jule Akvavit vars recept varit detsamma sedan lanseringen 1982. Däremot får flaskan en ny dekor inför varje jul samtidigt som flaskformen uppdateras vart tredje år. Årets tema bygger på samhörigheten under julen genom en design med sammanflätade hjärtan.
Aalborg Jule Akvavit skapades som en direkt hyllning till 1800-talets akvavit och storhetstiden för kryddat brännvin. Alkoholstyrkan är därför exakt 47,4% vilket var dansk standard under den tiden.
Akvaviten har även fått en ren och tydlig smak av kummin som var populärt under perioden, förklarar Malin Ollas, produktchef på Anora:
– Aalborg Jule Akvavit är en alldeles speciell snaps som, tack vare sin distinkta men samtidigt tidlösa smak, fått en trogen följarskara. Det är även en av de nordiska akvaviter som vunnit flest priser i internationella sprittävlingar vilket bekräftar dess exceptionella kvalitet.
Jule Akvavit är kryddad med kummin, dillfrön och koriander vilket även ger tydliga toner av apelsin och mandel i eftersmaken. Den robusta karaktären gör att akvaviten passar bäst till rätter med hög sälta så som sill, skinka, Janssons Frestelse och blåmögelostar.
Serveringen sker helst i ett snapsglas på fot med en temperatur på 6 till 8 grader.
• Aalborg Jule Akvavit 2023 47,4% | SB-nr 11262, 309 kr