fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Balvenies David Stewart firar 60 år i whiskybranschen

av Gustav Aflodal
29 september 2022

 Whiskymakande    The Balvenie firar 60-årsjubileet för Master Blender och Malt Master David C. Stewart – whiskybranschens längst arbetande Malt Master och destilleriets femte sedan starten 1892.

Under 60 år har David utvecklat ojämförlig kunskap och färdigheter som har medfört att han framställt prisvinnande whiskys och utvecklat nya tillverkningstekniker, som sedermera har adopterats och hyllats av branschen.

David föddes 1945 i Ayr och påbörjade sin resa på det familjeägda och oberoende företaget William Grant & Sons 1962 som kontorist och jobbade bland annat med redovisning och fakturering.

Han gav sig sedan ut på en 12 år lång resa för att 1974 bli Master Blender och personligen överse prisvinnande urval av single malts och blends från varumärkena The Balvenie, Glenfiddich och Grants.

En av hans nyckelprestationer är att ha tagit fram en ny tillverkningsteknik för whisky, så kallad ’cask finishing’ vilket transformerar det sätt på vilket whisky får sin smak. Tillvägagångssättet är nu vida använt över hela världen vid tillverkningen av alla typer av whisk(e)y.

Storsäljaren Balvenie Double Cask var den första produkt som marknadsfördes som en whisky där man flyttat vätskan till en annan fatmiljö för att omforma smaken.

Från lagring på bourbon-fat i 12 år till sherry-fat för några månaders extra lagring. Processen skapar en lång och varm finish med en hint av söt frukt och noter av Oloroso-sherry, skiktad med söt honung och vanilj.

Som Malt Master överser David tillverkningen av samtliga whiskys från The Balvenie och använder sin vältränade näsa för att upprätthålla kontinuitet i whiskyproduktionen på destilleriet.

David lär också upp nya Malt Masters från William Grant & Sons och har jobbat tätt ihop med Glenfiddichs Malt Master Brian Kinsman och nu The Balvenies Malt Master-lärling Kelsey McKechnie.

Under åren har David blivit hyllad och prisad många gånger för sitt arbete. Bland annat i International Wine & Spirits Competition (IWSC) för Outstanding Achievement in the Scotch Whisky Industry, Icon of Whisky Award från Whisky Magazine 2009 och IWSCs Lifetime Achievement Award 2005.

Som ett ytterligare bevis på Davids engagemang för den skotska whiskyindustrin utsågs whiskylegenden till Member of the Most Excellent Order of The British Empire (MBE) och mottog 2016 MBE-medaljen från drottning Elizabeth II för sina tjänster.

– The Balvenie har en speciell plats i mitt hjärta och jag är stolt över att ha spenderat mer än halva mitt liv jobbandes på destilleriet. Min passion är whiskytillverkning och jag känner mig hedrad över att ha fått fria tyglar att skapa och experimentera under de senaste 60 åren. Jag tycker om att dela med mig av kunskap och historier till Kelsey som kommer att fortsätta att bygga det arv som gör The Balvenie till vad det är, säger David Stewart.

– Jag känner mig extremt privilegierad över att ha fått lära mig av David under de senaste fem åren när jag genomfört min lärlingstid hos The Balvenie. David är en extremt kunnig och tålmodig man, en levande whiskylegend, säger Kelsey McKechnie.

The Balvenie startar nu ett år av firanden över hela världen för att hylla David C. Stewart MBEs hängivenhet till hantverket. Mer information kommer att delas löpande.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.