fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 16 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Nybyggda Deeside flyttar, behöver £8 miljoner

av Henrik Aflodal Esq
23 oktober 2019

 Nya destillerier   Deeside blev 2017 det första destilleriet på 200 år på Royal Deeside. Egentligen ett bryggeri som utökade med whiskypannor. Whiskydelen kallades Twin River. Första batchen kokades i en 500-literspanna på chokladmalt och lades på 55-litersfat. Även rye whisky producerades i starten. För att snabba på lagringen ytterligare stoppade man in lösa trästavar inuti fatet.

Nu har grundaren och IT-entreprenören Michael Bain och destillatören Liam Pennycock vuxit ur kostymen och planerar att flytta hela operationen till ett industriområde i närmaste staden Banchory. För att delfinansiera flytten började man i februari att fylla 100 fullstora fat, en mix av bourbon- och sherryfat. 88 säljs till utomstående och 12 behålls. Alla fat ska ligga i minst 10 år och släpps fria tidigast 2029. Destilleriet garanterar att inga singelmaltsläpp ska ske innan dess. Nya stället ska kunna producera 1 miljon liter per år. Bondgården där man befinner sig idag är för trångbodd, menar Michael Bain:

– Vi har varit här i 5-6 år nu, och det är tillochmed för trångt för bryggverksamhet, alla whiskyfat finns ingen plats för. Därför flyttar vi till en ny sajt som kallas Burn o’Bennie eftersom vi inte kan ta med namnet på grund av SWA:s bestämmelser. Ursprungsstället kommer att bli ett spökdestilleri som bara gjorde 100 whiskyfat.

Bourbonfaten på 200 liter kostar £7500 och sherry hogshead-faten på 250 liter £10 000. Man behöver 8 miljoner pund för att kunna genomföra planerna, så fatförsäljningen är bara 10%. Första steget är att flytta nuvarande utrustning och fortsätta göra whisky i liten skala tills det stora destilleriet med besökscentrum är klart. Firman försörjer sig på att sälja Devil’s Point Scottish rum och Still River gin. Och 2020 släpps den första whiskyn, en small batch rye som är 3 år gammal.

• Kolla när whiskyexperten Charlie Maclean testar whiskyn direkt från fat på The Scotsman.

Senaste nytt

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Rom-test — hur bra är bästsäljarna?

Blindtestet
ons 5:02

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.