Nya destillerier Deeside blev 2017 det första destilleriet på 200 år på Royal Deeside. Egentligen ett bryggeri som utökade med whiskypannor. Whiskydelen kallades Twin River. Första batchen kokades i en 500-literspanna på chokladmalt och lades på 55-litersfat. Även rye whisky producerades i starten. För att snabba på lagringen ytterligare stoppade man in lösa trästavar inuti fatet.
Nu har grundaren och IT-entreprenören Michael Bain och destillatören Liam Pennycock vuxit ur kostymen och planerar att flytta hela operationen till ett industriområde i närmaste staden Banchory. För att delfinansiera flytten började man i februari att fylla 100 fullstora fat, en mix av bourbon- och sherryfat. 88 säljs till utomstående och 12 behålls. Alla fat ska ligga i minst 10 år och släpps fria tidigast 2029. Destilleriet garanterar att inga singelmaltsläpp ska ske innan dess. Nya stället ska kunna producera 1 miljon liter per år. Bondgården där man befinner sig idag är för trångbodd, menar Michael Bain:
– Vi har varit här i 5-6 år nu, och det är tillochmed för trångt för bryggverksamhet, alla whiskyfat finns ingen plats för. Därför flyttar vi till en ny sajt som kallas Burn o’Bennie eftersom vi inte kan ta med namnet på grund av SWA:s bestämmelser. Ursprungsstället kommer att bli ett spökdestilleri som bara gjorde 100 whiskyfat.
Bourbonfaten på 200 liter kostar £7500 och sherry hogshead-faten på 250 liter £10 000. Man behöver 8 miljoner pund för att kunna genomföra planerna, så fatförsäljningen är bara 10%. Första steget är att flytta nuvarande utrustning och fortsätta göra whisky i liten skala tills det stora destilleriet med besökscentrum är klart. Firman försörjer sig på att sälja Devil’s Point Scottish rum och Still River gin. Och 2020 släpps den första whiskyn, en small batch rye som är 3 år gammal.
• Kolla när whiskyexperten Charlie Maclean testar whiskyn direkt från fat på The Scotsman.