fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Den sista Milton-whiskyn från 1949

av Henrik Aflodal Esq
27 september 2022
Milton från 1949 samt Gordon & MacPhails VD Ewen Mackintosh.

 Äldst & Dyrast & Bäst    Visste du att Chivas-gruppens skådedestilleri Strathisla, där blenden Chivas Regal huserar, egentligen heter Milton?

När Chivas Bros köpte sitt första destilleri 1950 döpte man om stället efter flaskan. Det var 1881 whiskyn började säljas under namnet Strathisla. Floden Isla passerar ju utanför och dalgången heter följaktligen Strathisla.

Det här är ett av Skottlands äldsta licensierade destillerier. År 1786 inregistrerade Keith-bankiren George Taylor (som gjort sig en förmögenhet på textilier) en panna.

Den andra pannan låtsades han inte om för att avgiften skulle bli lägre. Påkommen av myndigheterna fick han böta 500 pund. En svindlande summa på den tiden men Taylor klarar krisen och kunde köra vidare.

Men värre skulle det bli. Milton-affären var på sin tid en av branschens största skandaler. Strax innan krigsslutet på 1940-talet försvärvas destilleriet av finanshajen Jay Pomeroy från London.

Som utfärdade bluff-fakturor för att istället sälja whiskyn svart. Åtalet för skattesmitning gillades och bluffmakaren sköntaxerades med 111 038 pund, en hisnande summa.

Konkursförvaltaren kunde 14 april 1950 utverka 71 000 pund från köparen Chivas Brothers, som året innan köpt Seagram för 85 000 pund. Detta var startskottet för dagens imperium där franska Pernod är ägare och även Ballantine’s ingår.

Tillbaka till Milton. Det är nämligen så att Gordon & MacPhail har låtit buteljera ett av de sista faten från den tidigare eran. 72-åringen kokades alltså på det som då hette Milton Distillery år 1949.

180 flaskor räckte 1st fill sherry puncheon nr 383till. Styrkan är 48,6%. Milton, eller Strathisla som vi säger idag, har små kopparpannor med distinkt form som ger ifrån sig en smakrik sprit som är fruktig och fyllig till karaktären, förklarar VD Ewen Mackintosh:

– Årtionden av erfarenhet gjorde att vi 1949 tappade spriten på ett nytt sherry puncheon-fat för att spara länge. Under åren har vi noggrant följt utvecklingen i fatet och nu är tiden kommen att ge ut whiskyn. I termer av sällsynthet har denna whisky ikon-status. En så här gammal whisky som bär Miltons namn kommer aldrig att ges ut igen.

Whiskyn har toner av toffee, krydda och en hint av rökighet som ju saknas i modern Speyside-whisky som inte använder torv vid torkningen av kornmalten.

En flaska kommer till Sverige. Närmare bestämt i Systembolagets webbsläpp 29 september. Priset håller sig under halvmiljonen med 485 989 kr – vilket får sägas vara prisvärt för en +70-åring i dessa tider!

Mången utländsk spekulant är att vänta med avtryckarfingret redo på tangentbordet kl 10.00. Pavan går för £50 000 på hemmaplan i UK, alltså en bit över 600 000 kr. Så den som lyckas köpa denna flaska kan räkna hem hundratusen i vinst dagen efter…

• Milton Distillery 72 år 1949 48,6% 1st Fill Sherry Puncheon nr 383 | SB-nr 41198, 485 989 kr

Gordon & MacPhails VD Ewen Mackintosh pratar Milton 1949 med whiskyexperter Christopher Coates, Becky Paskin, Alice Lascelles och Charlie Maclean:

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.