Whiskymakande Sprittillverkning handlar att få ut mesta möjliga juice för minsta möjliga penga- och arbetsinsats. Nu har forskare i England tagit fram en vetesort som sliter mindre på pumparna i destilleriet. Därmed kan energiinsatsen minskas vilket sparar pengar.
– Idén är att ersätta majs med vete. Majsen är traditionellt är enklare att processa, säger dr Rowan Mitchell på Rothamsted Research. Vi har hittat en väg förbi det tror vi.
Maltwhisky görs ju på 100% mältat korn. Men grainwhisky som utgör den större beståndsdelen i en blended whisky görs på omältad majs eller vete. Vete är besvärligt att processa eftersom sädesslaget kvarlämnar en kladdig hinna som gör att man med jämna mellanrum måste stänga fabriken för att göra rent allt.
– Vårt vete är designat för att ha låga kostfibrer-nivåer, fortsätter dr Mitchell. Perfekt för whiskymakande men en katastrof för bagaren.
Forskargruppen har identifierat gener som styr viskositeten, alltså om vätskan är trög- eller lättflytande. Sedan har man med traditionella förädlingsmetoder odlat fram sin anpassade vete-variant. Resultatet är en vetemäsk som är 50-80% tunnare och därmed inte fastnar i rör och pumpar i lika hög utsträckning som förut.
Nu ska en kommersiell version av vete-sorten utvecklas. Man förbereder ett pilotprojekt på ett kvarts ton säd som ska destilleras senare i år. Arbetet att ta det nya vetet till marknaden beräknas ta 5 år. Målet är att fasa ut användningen av majs som ju är en gröda som man måste importera.
Nu använder de flesta vete ändå. Valet av gröda styrs av dagspriset. North British har alltid varit optimerat för majs men valde för några år sedan att byta till vete. Ändå är detta glada nyheter eftersom underhållsarbetet i framtiden kan minskas samtidigt som man sparar pengar på minskad energianvändning.
Fast det mest intressanta med nästa steg där man faktiskt ska göra grainwhisky är ju hur den smakar? Om kvaliteten duger. Å andra sidan lyckades ju NB lösa övergången från majs till vete utan att karaktären spolierades.