Hållbarhet Springbank skippar flasktuberna. Miljövänner jublar medan samlare kanske spiller en tår. Whiskynördar sparar gärna på de ofta stiliga kartongerna som flaskan kommer med. Medan vanliga konsumenter kastar ytterhöljet i återvinningen.
Skiftet sker med omedelbar verkan, meddelar destilleriet. Standard-whiskyn kommer redan utan kartong. Alltså Springbank 10, 12 och 15 år samt Longrow och Hazelburn 10 år. Detsamma gäller för systerdestilleriet Glengtles Kilkerran.
Beslutet fattades i samband med att designen sågs över och firman kom in på miljöspåret. Ytteremballage som kartong eller tub är såklart helt onödigt i sammanhanget och ökar bara klimatpåverkan genom ökad vikt och volym på godset när det fraktas till konsument.
Tungan på vågen blev COP26-eventet som ska arrangeras i Glasgow i början på november, alltså FN:S klimattoppmöte.
– Vi tänker reducera användandet av förpackningar över hela produktlinjen, även Cadenheads mer exklusiva utgåvor ska ses över, förklarar försäljningsdirektör Ranald Watson. Det ytteremballage vi ändå använder ska vara hållbart producerat i så stor utsträckning som möjligt. Springbank 10 år och Kilkerran 12 år är först ut och presenteras nu ”nakna” utan kartong. Övriga produkter ska följa efter.
Även på produktionssidan på destilleriet vill man bli mer miljövänliga, framhåller produktionsdirektör Findlay Ross:
– De moment vi anser vara heliga kommer vi inte äventyra. Där kommer urgamla metoder fortgå. Destilleriet byggdes ju i en tid då vatten och energi var billigt och man inte brydde sig mycket om den påverkan destilleringsprocessen kan ha på naturen.
Det man ger sig på i första hand är de delar av produktionen som inte direkt påverkan spritkvaliteten. Som att byta röd diesel mot gasol. Man gör också en studie av vattenanvändningen där syftet är att minska vattenvolymerna.
Man kan tycka att Springbank är sena ur startblocken. De flesta destillerier i Skottland har för länge sedan tagit itu med metodiken och försöker minska klimatpåverkan genom att göra produktionen mer effektiv och resurssnål.
Men så är just Campbeltown-destilleriet känt för sin gammaldags hantverksinställning. Där allt ska göras som förr. Man mältar ju allt sitt korn själva.
– Alla Springbank-älskare kan vara helt lugna. innehållet kommer att förbli detsamma, kvaliteten är viktigast. Men vi ska göra allt vi kan för minska vårt klimatavtryck i alla led där det är möjligt, avslutar Findlay Ross.