fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Vad betyder FAKE TAN i bourbonkretsar?

Det rätta bourbon-tugget

av Henrik Aflodal Esq
19 februari 2020

ALLA VILL VI SMÄLTA IN och vara en i gänget. Inte göra fel och göra bort sig. Som Ohio-senatorn John Kasich gjorde inför de republikanska nomineringarna 2016 då han åkte till New York för att kampanja på Donald Trumps hemmaplan. Klavertrampet begicks på Gino’s Pizzeria i Queens. När Kasich satte gaffeln i pizzan tänkte det samlade pressuppbådet förfärat: ”WHAT THE ACTUAL F*CK IS THIS DUDE DOING?!”

En sann New Yorker vet att man (ovillkorligen) äter slicen med händerna. Greppa degbiten med tumme och långfinger undertill och pekfinger över. Tryck lätt med pekfingret så pizzan får U-profil, börja mumsa. Kasichs korta besök i metropolen kom att handla om detta ödesdigra misstag, denna förolämpning mot New York-borna och deras oantastliga livstil, han var körd. För övrigt begick Trump 2011 samma ofötlåtliga ”brott” – att äta pizza med bestick – men på teflon-mannen fastnar som bekant ingenting.

Sensmoralen är man måste fatta vilka koder som gäller i en subkultur. Som i whiskysvängen. I bourbonkretsar i Amerika går tugget ungefär som följer. När bourbon-dudes pratar om JUICE menar man josen i flaskan. Om du hänger med likasinnade och hela tiden måste upprepa ord som ’bourbon’ och ’whiskey’ behövs ’juice’ som variation för att det inte ska bli tjatigt.

Låt oss fortsätta konversationen. När en UNICORN kommer på tal menas en extremt svårfångad och eftertraktad release. Exempel på ikoniska unicorns är de årliga släppen av Old Forester’s Birthday Bourbon, vad-som-helst av Pappy, Four Roses Limited Editions och valfri flaska ur Buffalo Trace’s Antique Collection. För att få tag på en unicorn gäller det att ligga på låset.

När någon droppar ordet HONEY HOLE handlar det om den där fantastiska spritbutiken som har stenkoll på prisade omtalade bourbon-släpp och självklart säljer dessa till rimliga eller helst låga priser. Dessa ”sockrade vattenhål” finns ofta i förorterna där trängseln inte är lika stor som i innerstaden och hyrorna är lägre – bourbonfans är praktiska (och prismedvetna).

Men när man i nästa mening nämner en HONEY BARREL har det inget med honey hole att göra. Det refererar till det perfekta bourbonfatet. En mytisk diskussion som har paralleller med fenomenet vandringssägner. Att man fått tag på en äkta honey barrel vet man först när man smakat på whiskeyn.

Och att få fram ett ”honungsfat” kräver den mest fulländade kombinationen av temperatur, placering i lagerhuset, ålder, destillationshandlag och (förmodligen) ren tur. I de (ovanliga) fall där två fans råkar benämna samma tappning som en honey barrel blir man kompisar för livet.

Dålig stämning utlöser beskyllningen FAKE TAN, alltså en whiskey som är färgad. Såklart en styggelse i Amerika där whiskey lagras på nyek och får kraftig färg av sig själv. I Europa används ofta karamellfärg eftersom whiskyn lagras på begagnade fat som ger klen färg.

I USA är det ju olagligt att tillsätta färgmedel men nördarna är övertygade om att det fuskas. Det är då fake tan kommer på tal, när flaskans juice ser mörkare ut än förväntat. Färg indikerar ålder och de mest hårdföra bourbonfansen uppskattar ålder, precis som man gör i maltwhiskykretsar.

Ett nytt begrepp som också har dåligt eftersmak är TATER. En opportunist som skor sig på bourbonkategorins hype. Så fort en whiskey får höga betyg i ett test köper tatern på sig en låda eller två för att sedan tjäna pengar på värdeökningen. Ännu värre är FLIPPERS som köper whiskey i andra hand och sedan direkt, i rent spekulationssyfte, kränger vidare objekten i Facebook-grupper och i andra forum på nätet. En flipper är en lågstatusmänniska i bourbonkretsar.

Mer grundläggande uttryck som även förekommer här i Europa är WHITE DOG eller White Lightning. Vit olagrad sprit som för amerikaner i gemen är mer känt som moonshining.

Eller de av naturen snåla skottarnas favoritämne ANGEL’s SHARE. Begreppet som betecknar avdunstningen i fat finns i staterna också. Men när skottarna årligen tappar 1,5-2% av volymen i ett fat förgås i mellanvästern 2-5%. När vi i Europa även tappar alkoholhalt stiger den i Kentucky eftersom klimatet är så torrt. Vattnet dunstar fortare än alkoholen.

När diskussionen är igång ordentligt hör man allt oftare uttrycket THE HUNT. Alltså den där eviga, strapatsrika jakten på extra åtråvärda flaskor. Till exempel DUSTIES, som helt enkelt är gamla utgåvor, eller lådor med för länge sedan utgiven whiskey som samlar damm i någons förråd, eller gömmer sig på hyllorna längst in i spritbutiken där ingen längre letar.

Att jaga dusties är en allt hetare sysselsättning i bourbonsvängen vilket kräver historisk kunskap om tidigare utgivning och vad flaskorna kan vara värda idag.

Nu är du rustad för att lira med bourbonvärldens allra skönaste dudes. Lycka till!

Ohio’s John Kasich went to New York
And caused a stir when he ate pizza with a fork https://t.co/nvYunsOTAe pic.twitter.com/yXJrtxqlOd

— CNN (@CNN) April 1, 2016

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.